.

Capturi record de tutun în prima parte a anului 2019

Aproape 27 de tone de tutun vrac și în diferite stadii de prelucrare au fost descoperite și ridicate de polițiști, în prima parte a anului 2019, reprezentând o creștere cu 630% față de aceeași perioadă a anului trecut. Valoarea accizei aferente acestei cantități de tutun depășește 11 milioane de lei.

Utilizarea în producția ilegală de țigarete a acestei cantități ar fi condus la introducerea pe piața neagră a peste 38 milioane de țigarete, a căror valoare s-ar fi ridicat la aproximativ 20 milioane lei.

Alte peste 12 milioane de țigarete au fost indisponibilizate în același interval de timp, 1.066 de persoane fiind cercetate în 862 de dosare penale, instrumentate de polițiști pe această linie.

Au fost constatate 932 de infracțiuni (821 prevăzute de Codul vamal, 61 prevăzute de Codul fiscal și 50 de infracțiuni de evaziune fiscală) și s-au aplicat 1.187 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 1.000.000 de lei.

Polițiștii din cadrul structurilor de investigare a criminalității economice au acționat, fie individual, fie în colaborare cu reprezentanții altor structuri din cadrul Poliției Române (ordine publică, poliție rutieră, poliție transporturi și de la combaterea criminalității organizate) efectuând, la nivel național, acțiuni specifice pentru descoperirea activităților ilegale din acest domeniu.

Exemple semnificative:

• La data de 15 martie 2019, polițiștii de investigare a criminalităţii economice au efectuat 98 de percheziții, în 22 de județe și în Capitală, la persoane bănuite de comercializarea ilegală de tutun, la depozite şi la oficii utilizate pentru livrarea tutunului prelucrat.

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii au stabilit că, în perioada 2017-2019, cetățeni bulgari și români ar fi introdus, în mod frecvent, în România, tutun și frunze de tutun, prezentând la punctele de trecere a frontierei documente de însoțire a mărfii cu destinatar societăți comerciale din alte state din Uniunea Europeană.

În realitate, tutunul nu părăsea România, era descărcat în diferite locații clandestine din țară și transportat ulterior spre locul de prelucrare, fiind comercializat, folosindu-se, de regulă, serviciul de curierat.

Tutunul prelucrat ar fi fost promovat la vânzare în mediul online, pe site-urile de comerţ electronic, unde vânzătorul s-ar fi prezentat cu date de identificare false, folosind numere de telefon ale unor cartele prepay.

În urma activităților, au fost ridicate, în vederea confiscării, peste 15 tone de tutun ( în diferite stadii de prelucrare), 17.361 de țigarete, 13 instalații artizanale de prelucrat tutun, peste 35.000 de tuburi de țigarete, precum și 174.200 de lei și 3.000 de euro.

Au fost audiate peste 60 de persoane, cinci dintre ele fiind plasate sub control judiciar.

• Polițiștii de la transporturi au efectuat, la data de 6 martie 2019, 1.050 de percheziții pe colete trimise prin corespondență, acestea vizând traficul cu tutun prelucrat și eludarea plății accizei la bugetul de stat.

Aceste acțiuni au avut la bază o documentare informativă minuțioasă, reușindu-se astfel confiscarea a 1.600 de kg. de tutun prelucrat, supus accizării. Prejudiciul adus bugetului de stat se ridică la aproximativ 140.000 de euro.

De asemenea, în urma perchezițiilor efectuate, au mai fost identificate tuburi și filtre pentru țigarete, dar și o mașină de fabricat țigarete. Dacă toate acestea ar fi ajuns la destinatari, s-ar fi putut confecționa aproape 2.000.000 de țigarete contrafăcute (estimativ, aproape două tir-uri) care ar fi ajuns pe piața neagră din România, putând afecta, totodată, sănătatea consumatorilor. Sursa:www.politiaromana.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate