.

Ce facem cu „Porcăria” Devei?

Administraţia locală caută o soluţie pentru familiile defavorizate din Cartierul Grigorescu- zona Porcărie.

Locuitorii Cartierului Grigorescu, din Deva, sunt nemulţumiţi, pe bună dreptate, de problemele pe care le fac în zonă tot felul de indivizi certaţi cu normele de convieţuire socială. Chiar dacă nu se recunoaşte oficial, s-a dovedit că ridicarea celor două blocuri sociale din cartier a condus la o stare de tensiune artificială între „băştinaşii” cartierului de case, oameni liniştiţi şi cu bun simţ, şi cei persoanele aduse acolo de autorităţi. Lipsa curăţeniei, scandalurile, muzica tare, sunt doar câteva dintre problemele care au apărut în cartier. Iar cireaşa de pe tort este „Porcăria”, o zonă locuită în special de familii de rromi, în partea de nors a cartierului.

În ultimele două săptămâni, primarul municipiului Deva, Florin Oancea, s-a întâlnit cu oamenii din cartier- iar nemulţumirile care i-au fost aduse la cunoştinţă nu au fost puţine. De câteva zile, primarul notează, pe pagina sa de socializare, că îşi doreşte să readucă zona Grigorescu într-un cartier în care cetățenilor să le fie drag să locuiască, în condițiile obligatorii de civilizație pentru un oraș european, capitală de județ.

„Istoria, pe scurt: zona de barăci improvizate numită ”Porcărie” a crescut, ca o buruiană, la marginea nordică a cartierului Grigorescu, începând din urmă cu peste 20 de ani. Aici s-au stabilit toți refuzații soartei, în principal de etnie rromă.

Condițiile de trai de aici sunt greu de imaginat, fotografiile redau doar o mică parte a realității. Acum trăiesc aici apropape 40 de familii, aproximativ 150 de oameni. Cei mai mulți sunt copii, cel mai mic are 4 luni. Adevărul: un copil născut aici, în ”Porcărie”, nu are niciun viitor.

Am discutat cu cei de aici, le-am spus ce intenționez să facem. Vom reloca familiile de aici în locuințe modulare, în condiții civilizate, în zona Bejan. Vor beneficia de această șansă doar cetățenii care au domiciliul în Deva și care se vor alinia la condițiile de civilizație pe care Deva le cere. Cartierul Grigorescu va reveni la normalitatea pe care a pierdut-o acum 20 de ani. Iar copiii din ”Porcărie” vor avea șansa unui nou început, în locul civilizat care se cheamă Deva”, scrie primarul Florin Oancea.

Reacţiile pe tema mutării au apărut imediat şi vin din partea unor persoane care locuiesc, de data aceasta, în zona Bejan sau în zona străzii Depozitelor, un alt loc unde ar putea fi amplasate locuinţele modulare despre care vorbeşte primarul Devei. Comentariile pot f citite pe pagina de facebook a primarului, care a avut buna inspiraţie să nu le ascundă pentru ca oamenii din cele două tabere, să le vadă şi să-şi pună întrebările de bun simţ necesare.

Cert este că nimeni nu-şi doreşte vecini noi, fără respect pentru regulile de trai în comun! Aşa că administraţia locală are în faţă o mare problemă de rezolvat. Să sperăm că se va găsi o soluţie unanim acceptată şi acceptabilă!

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate