.

Ce gătim în week-end?

Ciorbă de lobode cu găluște de brânză

 Ingrediente: 2 legături de ceapă verde, doi morcovi, rași, 5 bucăți ciupercuțe proaspete, 5 legături lobodă roșie, o cană iaurt, o cană smântână, o cană borș, pătrunjel, mărar, leuștean tocat.

Pentru găluște: 500 gr brânză feta, două ouă, 3 linguri griș, 3 linguri făină, sare, ceapă verde, mărar tocat .

Mod de preparare:  

Ceapa se călește împreună cu morcovul ras, în două linguri de ulei.

Se adaugă apoi ciupercuțele și două căni de apă și totul se lasă la fiert. Între timp, loboda se spală, se taie bucăți, se freacă cu puțină sare, se călește și se adaugă la ciorbă. În timp ce fierbe loboda, se prepară găluștele. Brânza, împreună cu ouăle, grișul făina, ceapa verde și mărarul tocat se amestecă bine, iar din compoziția obținută se fac găluște  mici, ca și papanașii. Înainte de a se pune găluștele în ciorbă, focul se micșorează și peste ciorbă se toarnă o cană cu apă rece, astfel încât să nu clocotească atunci când se pun găluștele în ea. Când găluștele de brânză se ridică la suprafață, înseamnă că sunt fierte. Atunci, se adaugă pătrunjelul tocat, leușteanul, mărarul, o cană cu borș, una de iaurt și o mai lăsăm câteva minute la fiert. La final, smântâna se amestecă cu puțină făină și se toarnă în oala cu ciorbă. După ce se potrivește de sare, se stinge focul. /www.bucataras.ro

 

Prăjitură cu căpșuni

Ingrediente: 200-300 g căpșuni, 5 ouă, 10 linguri de zahăr,10 linguri de făină, 10 linguri de ulei, 8-10 linguri de apă, un praf de copt, suc de lămâie, esență de rom sau vanilie.
Mod de preparare

Căpșunile se spală, iar dacă sunt prea mari, se taie în două și se pun într-o strecurătoare. Deasupra se presară zahăr și se lasă la scurs aproximativ o jumătate de oră.

Pentru prepararea aluatului, albușurile se separă de gălbenușuri, apoi se mixează bine cu zahărul, până se obține o cremă spumoasă și consistentă. Se adaugă apoi, pe rând, gălbenușurile, uleiul, apa amestecată cu suc de lămâie, aromele preferate. Se oprește apoi mixerul, iar făina împreună cu praful de copt se adaugă în ploaie, amestecându-se ușor cu o paletă. Compoziţia se toarnă într-o tavă  unsă şi tapetată cu făină, iar deasupra se pun fructele tăiate în bucăţele. Tava se dă la cuptor pentru 20-25 de minute. După ce prăjitura s-a copt, se scoate din cuptor, se lasă puțin în tavă să se mai răcorească, apoi  deasupra ce cerne zahăr pudră și se porționează.

Paste la cuptor cu pui şi spanac 

Ingrediente:

200 g paste mici, 300 g carne fiartă de pui, 500 g spanac, 100 g mozzarella, 100 g parmezan.

Sos bechamel: 100 g unt, 100 g făină, un litru de lapte, o ceapă mică, câteva cuişoare, foi de dafin, sare, piper, nucşoară.

Mod de preparare:

Spanacul se spală şi se pune la fiert în apă cu sare. După câteva minute, se strecoară. Pastele se fierb şi ele conform instrucţiunilor de pe ambalaj, după care, se strecoară.

Laptele, împreună cu ceapa, cuişoarele şi foaia de dafin se pune la foc. După ce ingredientele s-au infuzat, laptele se strecoară. Untul se topeşte la foc mic, se adaugă făina şi se amestecă continuu să nu se facă cocoloaşe. Se obţine astfel un aluat opărit, peste care, treptat, se toarnă laptele cald. La final va rezulta un amestec uşor cremos, care se va condimenta cu nucşoară, sare şi piper. Se tapetează apoi  cu unt şi pesmet un vas termorezistent. Spanacul şi carnea de pui se toacă mărunt şi se rade brânza mozzarela. Peste pastele fierte se toarnă sosul bechamel, spanacul, carnea, jumătate din cantitatea de mozzarella şi parmezan. Ingredientele astfel combinate se toarnă în vasul termorezistent, pregătit anterior. Deasupra se presară restul de mozzarela şi parmezan. Totul se dă la cuptor pentru 35 de minute./www.culinar.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate