.

Ce gătim în week-end?

Borș de curcan

  • Ingrediente: un copan de curcan, 2 morcovi, un pătrunjel, o rădăcină de păstârnac, țelină, o ceapă, un ardei capia, 4 cartofi, sare, piper, tarhon verde, pătrunjel verde, leuștean verde, 4 litri de apă, smântână, 2 ouă, 300 ml borș.

 Mod de preparare:

Carnea de curcan se curăță și se pune la fiert în apă cu sare. Când apa începe să fiarbă se ia spuma, iar focul se dă mai încet. Atunci când carnea se ia de pe os, se scoate pe un platou. Între timp, se curăță legumele, se toacă mărunt (cartofii se taie în bucăți mai mari) și se pun în oala în care a fiert carnea. Când legumele sunt pătrunse, se adaugă carnea fiartă și porționată, de la care s-au eliminate cartilagiile. Ciorba se  lasă în continuare la fiert, la foc. După ce s-au fiert și legumele, se adaugă borșul fierbinte (la care i s-a dat un clocot), apoi ciorba se drege cu  ou și smântână. La final, se oprește focul și se adaugă verdeața tăiată mărunt. Ciorba se acoperă cu un capac și se lasă câteva minute până se pătrund aromele, apoi se poate servi.

Ficat de pui cu dovlecei

  • Ingrediente: 200 gr de ficat de pasăre, 40 gr ulei de măsline, usturoi, 300 gr. dovlecel curățat, 20 gr. concentrat de roșii, sare, piper, paprika.

Mod de preparare:

Ficatul se spală, se curăță și se pune la scurs, iar dovlecelul se taie felii. Se pregătește o tigaie cu ulei de măsline, în care se călește ușor usturoiul tocat mărunt. La compoziție se adaugă apoi ficățeii de pui, feliile de dovleac și totul se condimentează cu sare și piper. După aproximativ 5-8 minute, se adaugă concentratul de roșii, diluat cu apă. Preparatul se lasă la fiert aproximativ 10 minute, până când apa scade destul de mult și rămâne doar un sos consistent. Ficatul cu dovlecei se poate servi și cu murături.

Pateuri cu dovleac

  • Ingrediente: 400 gr aluat foietaj, 1 kg dovleac plăcintar, 100 gr zahăr, 50 gr unt, 2 plicuri zahăr vanilat, zeama de la 1/2 lămâie, un praf de sare, 2 gălbenușuri pentru uns.

Mod de preparare:

În timp ce aluatul se lasă la dezghețat, se prepară umplutura, ca să aibă timp să se răcească.

Dovleacul se curăță de semințe și coajă, apoi se dă pe răzătoarea mare. Se adaugă zahărul, untul și sarea, după care, se pune la foc potrivit, într-o cratiță încăpătoare. Se amestecă din când în când, ca să nu se prindă, dar nu se pune apă. Când scade apa lăsată de dovleac, se adaugă sucul de lămâie și zahărul vanilat, se ia de pe foc și se lasă să se răcească.

Foaia de aluat, se pune pe blatul de lucru dat cu făină, se netezește cu sucitorul și se taie în 10 bucăți. Pe fiecare bucată se pune câte o lingură de dovleac, se unge pe margini cu gălbenuș de ou, se pliază, iar marginile se presează cu o furculiță. Pateurile obținute se ung cu gălbenuș de ou deasupra. Pe fiecare pateu se fac câte trei tăieturi oblice, apoi se pun într-o tavă, tapetată cu hârtie de copt. Tava se introduce la cuptor pentru 25-30 de minute, până când pateurile umplute cu dovleac  se rumenesc.

https://www.bucataras.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate