.

Ce gătim în week-end?

Ciorbă de pui cu tăiței

 Ingrediente: bucăți din pui (osul de la un piept, aripioare etc.), 2 morcovi mari, o rădăcină de pătrunjel, un păstârnac, o bucată de țelină, un ardei kapia roșu, 2-3 roșii bine coapte, o cană mică de mazăre, sare după gust, tăiței lați, pătrunjel verde.

Mod de preparare

Într-o oală de patru litri se pune apa rece, bucățile de carne, puțină sare și se lasă să fiarbă, la foc potrivit. Se spumează de câte ori este nevoie. Între timp, legumele se curăță și se spală. Morcovii se taie bucăți potrivite, ceapa se crestează în două, iar păstârnacul și pătrunjelul se lasă întregi. După ce s-a luat spuma, se adaugă legumele și totul se lasă la fiert, la foc potrivit.

Când legumele sunt aproape fierte, se adaugă ardeiul tăiat cubulețe,  roșiile decojite și tăiate în cuburi. Separat, se pune mazărea la fiert în apă cu sare. Tăițeii se pun și ei la fiert, în apă cu sare, iar după ce au fiert, se strecoară. După ce au fiert legumele și carnea, la ciorbă se adaugă mazărea scursă și tăițeii, se potrivește de sare și se lasă să mai dea câteva clocote. La final, se stinge focul iar deasupra se presară pătrunjel verde.

https://www.bucataras.ro/retete/

Tochitură din carne de porc

Ingrediente: 500 gr carne de porc, 1-2 cepe, 3-4 căței de usturoi, un ardei, o lingură de bulion, 2 căni de apă sau supă, ulei, piper boabe, foi de dafin, sare, cimbru, boia dulce și iute.

 Mod de preparare

Se pregătește o cratiță în care se toarnă puțin ulei. După ce uleiul s-a încins bine, se pun bucățile de carne și se călesc pe o parte și pe alta. După ce carnea s-a rumenit ușor, se scoate pe o farfurie, iar în grăsimea rămasă se călește ceapa împreună cu ardeiul. Când ceapa s-a rumenit, se adaugă boia, după gust și se pun din nou bucățile de carne, amestecându-se continuu. Peste  ele se toarnă două căni de apă,  se adaugă frunze de dafin, piper boabe și cratița se acoperă cu un capac. La primul clocot, se pune și bulionul. Totul se lasă să fiarbă înăbușit, la foc mic. Dacă este cazul, din când în când se mai poate pune puțină apă. Spre final, se adaugă usturoiul zdrobit sau tăiat felii subțiri și cimbru, după gust. Se mai dau câteva clocote, apoi se stinge focul.

https://www.petitchef.ro/retete

Placinta cu dovleac și nucă

 Ingrediente pentru aluat: 10 linguri de borș, 250 ml de ulei, un sfert de linguriță de sare, 25 de grame de drojdie proaspătă, 700 grame de făină.

Pentru umplutură: 200 grame de nucă măcinată, 1,5 kg de dovleac,
scorțișoară, 3 linguri de zahăr.

 

Mod de preparare

Într-un castron, borșul se amestecă bine cu drojdia mărunțită. Se adaugă apoi uleiul, sarea și totul se bate cu telul, până la omogenizare. Treptat, se adaugă făina, până se obține un aluat consistent și ușor de întins. Aluatul se acoperă și se lasă la cald, aproximativ o oră, până își dublează volumul.

Între timp, dovleacul se curăță de coajă, se scot sâmburii, apoi se dă pe răzătoarea mare. Dovleacul ras împreună cu cele trei linguri de zahăr, se pune într-o cratiță la foc mic, până ce se înmoaie și scade sucul.

Când este gata, se lasă la răcit, după care, se amestecă bine cu nuca și scorțișoara. Compoziția rezultată se împarte în trei părți.

Când aluatul a crescut, se împarte în trei părți egale. Din prima bucată  de aluat se întinde o foaie subțire, peste care se pune o parte din compoziția de dovleac și nucă, care se întinde pe toată suprafața foii. Foaia se rulează în formă de sul, care se strânge la capete. La fel se procedează și cu celelalte două foi de aluat. Se pregătește o tavă tapetată cu hârtie de copt în care se pun rulourile formate, fie întregi, fie tăiate în bucăți. Tava se dă la cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 50 de minute, până ce rulourile se rumenesc deasupra. Când sunt gata, rulourile se scot din cuptor, se stropesc cu puțină apă rece și se acoperă cu un prosop, lăsându-se așa timp de 10-15 minute, după care, se pot tăia.

https://lecturisiarome.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate