.

Ce mai gătim în week-end? Reţete culinare

Ciorbă de legume și corcodușe

Ingrediente: 500 grame până la un kilogram de corcodușe, 2,5-3 litri apă, o ceapă mare, un morcov, țelină și păstârnac, un ardei gras, un dovlecel, varză albă, vreo 200 de grame, 200 de grame cartofi, 200 de grame fasole verde, două roșii proaspete, smântână, un ou, leuștean, sare și piper.

Mod de preparare

Pentru început, corcodușele se fierb separat, până se iau de pe sâmbure, apoi se trec printr-o sită. Ceapa se taie mărunt, morcovul, țelina și păstârnacul, se pot tăia rondele, după care, se călesc în ulei. Separat, se pune apă la fiert, iar când începe să clocotească, se adaugă ardeiul gras tăiat mărunt, dovlecelul curățat de semințe și tăiat cubulețe, varza tăiată și fideluțe, cartofii cuburi și fasolea verde. Când sunt fierte toate legumele, urmează roșiile decojite și tăiate bucăți, iar la final, pasta de corcodușe. Se mai dau două clocote, apoi ciorba se drege cu smântâna și oul bătut, se potrivește de sare și piper. Se ia de pe foc, se aromează cu leușteanul tocat mărunt, după care, se acoperă cu un capac. Se poate servi după aproximativ 15 minute.

https://ciprianmuntele.ro

Ruladă cu spanac şi cabanos

 Ingrediente: 4 ouă crude, 3 ouă fierte tari, 350 g făină, 200 ml lapte, 150 g cabanos, 500 g frunze de spanac, 2 cepe, un morcov, un ardei gras roşu, 2 castraveţi acri, 5-6 roşii mici, 6 linguri ulei de măsline, 8 linguriţe ulei pentru prăjit, concentrat de ciuperci, sare, piper, curry, condimente pentru grătar.

Mod de preparare:

Din ouăle crude, făină şi lapte se prepară un aluat ceva mai subțire decât cel de clătite, la care se adaugă condimentele pentru grătar, curry, sare, piper şi dacă este necesar, puţină apă.

Se pregăteşte tigaia în care se coc clătitele. Clătitele se fac ceva mai groase decât cele obişnuite. După ce s-au copt, se aşază pe o  folie de aluminiu, ușor suprapuse, în așa fel încât să se formeze un dreptunghi.

Într-o altă tigaie se călesc frunzele de spanac până se înmoaie, iar zeama scade. Spre final, se adaugă concentratul de ciuperci. După ce spanacul s-a călit şi a fost scurs de suc, se toacă mărunt. Se distribuie apoi uniform pe foaia dreptunghiulară de clătite, lăsându-se libere marginile. Ceapa şi ardeiul roşu, tăiat cubuleţe, se călesc împreună și se toarnă peste spanac, aranjându-se uniform. Ouăle fierte tari se taie în sferturi şi se aşează în rând, pe lungime, împreună cu cabanosul. Clătitele se rulează, se înfăşoară în folie şi se pun într-o tavă. Peste ele se toarnă 500-600 ml de apă, la care se adaugă sare, piper, curry, roşiile mici, castraveciorii acri tăiaţi pe lungime, morcovii, puţină ceapă tăiată felii şi câteva frunze de spanac. Tava se dă apoi la cuptor, la foc mediu, timp de 15-20 de minute.

Când este gata, rulada se taie bucăţi, împreună cu staniolul, apoi acesta se îndepărtează. Poftă bună !

 https://www.gustos.ro

Plăcinta grecească cu cremă de griș

 Ingrediente pentru o tavă de 25×18 cm.: 10 foi subțiri de plăcintă, un litru de lapte, 200 g griș fin, 100 g unt, 150 g zahăr, coajă de lămâie sau alte arome preferate, 75-80 g unt topit (pentru uns foile).

Mod de preparare:

Laptele se pune la fiert împreună cu zahărul. După ce zahărul s-a topit, se adaugă, în ploaie, grișul amestecându-se continuu să nu se formeze cocoloașe. Crema de griș se fierbe 10-12 minute, se stinge focul și se adaugă untul. După omogenizare, crema se acoperă cu o folie și se lasă să se răcească.

Se pregătește apoi o tavă unsă cu unt, în care se pune prima foaie de plăcintă, unsă cu unt topit și se acoperă apoi cu o a doua foaie. Se procedează la fel în continuare cu celelalte foi, până la cinci, care vor fi baza plăcintei cu griș. Peste foile unse se pune umplutura rece de griș, care se nivelează uniform pe toată suprafața. Umplutura se acoperă cu alte cinci foi de plăcintă, fiecare unsă cu unt. Se va unge cu unt și suprafața ultimei foi, iar prăjitura se dă la cuptor pentru 25-30 de minute, până se rumenește uniform. După ce se scoate din cuptor se lasă să se răcească, apoi se porționează.

https://www.lauraadamache.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate