Ce trebuie să faci ca să NU ai nevoie să ții dietă nici o zi din viața ta

Un plan alimentar sănătos, presupune aproximativ 2500 de calorii pe zi. Te-ai întrebat vreodată cum arată 2500 de calorii? Haideți să transformăm cifrele în ingrediente.

În primul rând trebuie să înțelegem un lucru: o calorie nu este altceva decât o unitate de măsură pentru energie, egală cu cantitatea de căldură necesară pentru a ridica temperatura unui gram de apă. Caloria nu este un indice pentru o hrană sănătoasă sau mai puțin sănătoasă, caloria este energie. Dieta noastră este ca un depozit bancar și prin alegerile noastre culinare, în fiecare zi, investim în noi.

Ce pui pe farfuria ta pentru a ajunge la 2500 calorii poate varia drastic în termeni de cantitate, calitate și compoziția macronutrienților. Cu alte cuvinte, nu contează doar cât punem în farfurie  ci și ce punem în farfurie. Imaginați-vă că beți o zi întreagă numai suc carbogazos, până când ajungeți la 2500 de calorii. Este sănătos? Nu prea.

Felul în care sunt împărțite aceste calorii în proteine, carbohidrați sănătoși și grăsimi bune, pot avea un impact major asupra fizicului tău, performanței, psihicului și stării generale.

Un model considerat echilibrat este 40/40/20, adică 40% proteine, 40% carbohidrați sănătoși și 20% grăsimi sănătoase. Dacă spargem cele 2500 de calorii din rația 40/40/20, 1000 calorii din protein vor fi 250 grame; 1000 calorii din carbohidrați vor fi 250 grame; și 500 calorii din grăsime vor fi 55 grame. Deci, în fiecarezi, ținta ta va fi: 250 grame proteine, 250 grame carbohidrați, 55 grame grăsime.

Alte modele urmate sunt: 30% proteine/20% carbohidrați/50% grăsimi sau 20% proteine/50% carbohidrați/30% grăsimi.

Acum tot ce trebuie să faci e să înlocuiești cifrele cu mâncare!

Exemple de proteine de calitate:pește, carne slabă, lactate, ouă, soia, ciuperci, linte, fasole, năut, avocado, broccoli, migdale, nuci, fistic, caju, alune de pădure.

Exemple de carbohidrați sănătoși: fructe, legume, lactate sărace în grăsimi, nuci, cerealele integrale, semințe, leguminoase (linte, fasole, mazăre, năut).

Exemple de grăsimi sănătoase: semințe de in măcinate, pește gras (somon, hering, macrou, ton, sardine, păstrăv), avocado, ou, ulei de măsline, fasole boabe.

Dacă vei reuși să găsești un plan alimentar potrivit ție, nu va trebui să ții dietă nicio zi din viața ta. Merită încercarea, nu-i așa?

Irina TÂLVESCU – Laboratoarele TACOMI

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate