.

Cea mai mare grevă din lume a elevilor împotriva schimbărilor climatice începe și în România

Tinerii din peste 50 de școli vor protesta.

20 septembrie 2019 este ziua în care începe ceea ce se anunță a fi cea mai mare grevă pentru climă de pe Glob, potrivit Associated Press. Este un protest uriaș la care au aderat până acum milioane de elevi din școli din întreaga lume, potrivit organizatorilor mișcării Global Climate Strike. La București, protestul va avea loc, potrivit #CLIMATESTRIKE IN BUCHAREST, vineri la ora 16:00 în Parcul Cișmigiu. Săptămâna 23-27 ar urma să continue cu proteste în mai multe școli din țară.

Sute de mii de oameni sunt așteptați să se alăture manifestațiilor din Statele Unite ale Americii, care vor avea loc în preajma Summitului ONU din New York, Summit la care sunt așteptați toți liderii lumii. Cei de la Associated Press scriu că sindicatele și unele companii își acordă sprijinul pentru acțiuni mai rapide care să ducă la combaterea schimbărilor climatice, ceea ce înseamnă că și amploarea protestului va fi una considerabilă.

Organizatorii au declarat luni că au fost planificate peste 800 de evenimente doar în Statele Unite pentru „greva climatică globală” de vineri, în timp ce în Germania au fost înregistrate peste 400 de mitinguri. Organizatorii anunță de asemenea proteste în majoritatea celorlalte țări europene, dar și în Australia, Japonia, India, Africa de Sud, Canada și zeci de alte state. Ar fi vorba despre 2.400 de greve în 115 țări și peste 1.000 de orașe.

Global Climate Strike în România

Organizatorii din România ai acestui protest sunt Fridays for Future Romania, Greenpeace Romania și Climate Strike Romania. „Vom mărșălui din zona Parcul Cișmigiu (parc pe care autoritățile locale doresc să-l ‘reabiliteze’ prin pavarea unor spații verzi, tăierea a zeci de arbori, dar și creșterea numărului de magazine din parc) până la Ministerul Mediului (un minister pasiv în fața problemelor de mediu care pun în pericol viitorul nostru ca specie”, au anunțat aceștia în anunțul evenimentului creat pe Facebook.

Pe 14 septembrie, organizatorii anunțau că s-au înscris la protest 53 de școli din cele 6.200 de școli câte sunt în România.

Ce vor protestatarii din România

Cerem declararea stării de urgență climatică. Iar tu poți contribui prin mobilizarea comunității din care faci parte”, potrivit mesajelor oficiale lansate pe Facebook.

Săptămâna 20-27 septembrie este săptămâna climei. La New York se discută criza climatică în care ne aflăm. La nivel mondial au loc manifestații pe durata întregii săptămâni pentru a convinge Națiunile Unite să declare stare de urgență climatică.

De ce este important să se declare stare de urgență climatică? Pentru că în momentul în care apare o stare de urgență, se alocă resurse și fonduri pentru a acționa în acea direcție”, explică organizatorii protestului.

Pe 20 septembrie are loc și Greva Digitală pentru Climă (Digital Climate Strike), la care și-au anunțat participarea peste 1.000 de site-uri și companii din toată lumea. Unele dintre site-uri, precum Imgur, Tumblr și WordPress participă prin donarea spațiilor pentru anunțuri, distribuirea informației online sau afișarea de bannere prin care anunță greva.

Cum putem limita schimbările climatice?

Singura soluție este reducerea drastică a emisiilor de gaze cu efect de seră. Cele mai noi modele și date arată că, pentru a limita încălzirea la „numai” 1,5 °C, trebuie să reducem emisiile cu 45% până în 2030 (față de nivelul din 2010) și la zero până în 2050. Momentan suntem pe o traiectorie inversă: după o stagnare de câțiva ani, emisiile au crescut cu 1,6% în 2017 și cu 2,7% în 2018./www.edupedu.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate