.

CEH – în insolvenţă; termocentrala Mintia, la un pas de oprire din cauza lipsei cărbunelui

Complexul Energetic Hunedoara a intrat în insolvenţă, după ce instanţa Tribunalului Hunedoara a admis cererea formulată de mai mulţi creditori ai societăţii. În aceste condiţii, CEH va fi administrat de o firmă specializată în proceduri de insolvenţă.

Pe de altă parte, Termocentrala Mintia are, din nou, probleme legate de aprovizionarea cu cărbune. Zilele trecute, sindicatele au dezvăluit faptul că stocul de huilă abia dacă mai ajungea pentru două zile de funcţionare. Criza a fost generată de faptul că CFR Marfă a refuzat să mai transporte cărbune din Valea Jiului spre termocentrala Mintia, din cauza facturilor Fără o intervenţie rapidă şi fără implicarea autorităţilor, în cursul zilei de joi ar fi urmat să fie utilizate ultimele cantităţi de cărbune.

Primii afectaţi de această situaţie ar fi fost locuitorii municipiului Deva care mai sunt racordaţi la sistemul centralizat de termoficare. Este vorba de 4.500 de familii, dar şi de mai multe instituţii publice.

Situaţia a fost rezolvată, cel puţin deocamdată, după ce miercuri primarul municipiului Deva, Florin Oancea, a cerut sprijinul ministrului Transporturilor, Lucian Bode. S-a ajuns astfel la o înţelegere prin care Primăria Deva va achita transportul către CFR Marfă.

Rămâne de văzut în ce măsură insolvenţa CEH va afecta cele convenite până acum şi care va fi viitorul societăţii, în condiţiile în care există o lege care prevede separarea complexului în două entităţi distincte. Astfel, termocentrala Mintia ar urma să ajungă în subordinea Consiliului Judeţean Hunedoara, în timp ce termocentrala Paroşeni şi minele de cărbune din Valea Jiului ar urma să formeze un nou complex energetic. Legea este însă la promulgare şi nu are efecte până când nu va apărea în Monitorul Oficial.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate