Cele mai importante descoperiri științifice ale anului 2018

Chiar dacă cea mai mare parte din activitatea oamenilor de știință se desfășoară în laborator, adică departe de ochii publicului larg, putem fi siguri că progresul științific nu stagnează deloc. Mai mult, anumite experimente chiar ne îndeamnă să ne întrebăm dacă nu am mers puțin prea departe.

Astăzi mi-am propus să facem o lista cu cele mai importante descoperiri științifice ale anului 2018.

  1. S-a descoperit un ecosistem impresionant sub suprafața pământului.

Acest ecosistem este de 2 ori mai mare decât suprafața oceanelor de pe Pământ. Nu ne grăbim încă să ne dăm frâu imaginației după romanele lui Jules Verne, dar faptul că am descoperit forme de viață care rezistă în condiții de temperaturi extreme, fără lumină, presiune uriașă și hrană extrem de puțină, ne face să reconsiderăm complet felul în care abordăm viața extraterestră. Este de parcă am descoperit un nou rezervor de viață pe planeta noastră. Până în prezent, forările au descoperit microorganisme care rezistă la 121 grade Celsius, dar partea cea mai uluitoare este că, cu cât forăm mai mult, cu atât mai multă viață găsim. Impresionant, nu-i așa? Urmărim subiectul îndeaproape.

  1. Oamenii de știință au descoperit cum să facă să plouă în Sahara

Cercetătorii au descoperit că acțiunea turbinelor eoliene ar putea dubla cantitatea de precipitații din regiunea deșertului Sahara. Ei  au analizat o zonă de nouă milioane de kilometri pătrați și au explicat ce s-ar întâmpla dacă aceasta ar fi acoperită cu surse regenerabile de energie.Potrivit acestora, o instalație masivă în deșert ar genera o cantitate de patru ori mai mare de energie decât consumul de energie anual al lumii. „Rezultatele modelului nostru arată că instalațiile masive de panouri solare și eoliene ar dubla precipitațiile”, a declarat autorul principal al lucrării dr. Yan Li, de la Universitatea din Illinois. În condițiile încălzirii globale, aceasta ar putea fi o tehnologie care să fie extrem de utilă pentru noi toți în viitor

  1. Primii copii cu structura genetic editată

Un om de ştiinţă chinez a stârnit controverse după ce a anunţat că a creat primii copii, gemene care s-ar fi născut în luna noiembrie, a căror structură genetică a fost editată. Criticii metodei au spus că este prea devreme pentru aşa ceva, iar un pericol pe termen lung este apariţia unor copii creaţi la comandă. Specialistul a detaliat în cadrul unui video clip procedura şi a afirmat că gemenele „s-au născut la fel de sănătoase precum orice alt copil”, iar metoda de editare genetică a funcţionat. Înfricoșător?

  1. Creierele oamenilor pot fi acum interconectate pentru a împărți gândurile

Oamenii de știință au reușit să conecteze creierele a trei  oameni între ele, permițându-le acestora să schimbe gânduri și să joace un joc de Tetris. Reușita a fost posibilă datorită tehnologiei Brain Net și reprezintă o combinație de electrocefalograme, care înregistrează impulsurile electrice care indică activitatea cerebrală, și stimulări magnetice transcraniale, care stimulează neuronii cu câmpuri magnetice. Dincolo de posibilitatea terifiantă de conectare a oamenilor la un nivel nemaivăzut, Brain Net îi poate ajută pe cercetători să înțeleagă mai bine creierul uman.

  1. Criminali prinşi în arborele genealogic

Criminaliştii americani au folosit o metodă prin care, pe baza secvenţelor de ADN, suspecţi în cazuri vechi de zeci de ani pot fi verificaţi prin compararea materialului genetic provenit de la descendenţii acestora.

Viață sub pământ, ploaie în deșert, editare de gene, Brain Net și secvențe ADN. Dacă ne raportăm la viețile noastre cotidiene, simple și deseori liniștite, aceste experimente și tehnologii par să vină dintr-o serie de filme science fiction. Cu toate acestea, considerăm că este important să fim la curent cu realitatea științifică a zilelor noastre. Aceasta ne ajută să păstrăm o minte deschisă și să fim pregătiți pentru schimbările care par să își accelereze pasul. Nu trebuie să ne simțim înfricoșați ci să ne simțim inspirați și norocoși că ne-am născut în niște timpuri atât de interesante.

Surse: www.playtech.ro, www.descopera.ro, www.inbors.com, www.geologyin.com

Irina Talvescu – Laboratoarele TACOMI

Partajează această știre

This Post Has One Comment

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate