Cinci motive pentru care îți este mereu foame

Există momente în care este absolut normal să ni se facă foame, spre exemplu după un antrenament fizic intens sau dacă am sărit peste o masă.

Astăzi am ales să vorbesc despre acele momente în care avem o senzație inexplicabilă de foame. Aceasta poate fi provocată de un regim alimentar neadecvat, de schimbări hormonale sau de factori emoționali. Haideți să explorăm împreună câteva dintre aceste posibile cauze.

  1. Nu bei suficientă apă. Partea din creier care se ocupă de apetit, dar și de nevoia de fluide este hipotalamusul. Data viitoare când simți o foame incontrolabilă, s-ar putea ca, de fapt, să fii deshidratat. Bea un pahar cu apă și așteaptă câteva minute. Îți mai este foame?
  2. Nu dormi suficient. Atunci când nu îți respecți programul de somn, organismul secretă mai multă grelină, care este un hormon care stimulează apetitul. De asemenea vei simți că ai nevoie de mai multă energie, ceea ce înseamnă că te vei trezi cu poftă de dulciuri și de alți carbohidrați.
  3. Nu mănânci suficiente proteine. Da, știu că este obositor să citești toate etichetele și să fii atent/ă la toate aspectele programului tău alimentar. Când simți că vrei o gustare, apelează la surse de proteine sănătoase, cum ar fi un iaurt grecesc sau cereale integrale. Nutritioniștii recomandă un aport de 46 de grame de proteine pe zi pentru femei si 56 de grame pentru bărbați. Pe etichetele fiecărui produs ai acel tabel de valori nutriționale. Fă un experiment și calculează astăzi câte grame de proteine mănânci. Este suficient?
  4. Nu mănânci suficiente grăsimi sănătoase. Grăsimile sănătoase sunt cele nesaturate, care mențin senzația de sațietate. Dacă ai o senzație constantă de foame, încearcă să introduci în regimul tău alimentar zilnic pește, avocado, nuci și semințe. Atenție la nuci și semințe. Ele conțin o cantitate mare de grăsime, de aceea trebuie consumate cu moderație.
  5. Mănânci prea mulți carbohidrați. Dacă ne simțim lipsiți de energie vom avea tendința de a mânca alimente cu indice glicemic ridicat cum ar fi dulciurile sau produsele de patiserie. Și ce se întâmplă de obicei atunci când mâncăm carbohidrați? Vrem să mâncăm și mai mult. De ce? Asta se întâmplă pentru că nivelul de zahăr din sânge crește și creează un cerc vicios. Pentru a evita acest lucru, cel mai bine este să mănânci alimente bogate în fibre (migdale, quinoa, susan, fasole,conopidă, broccoli, varză, varză de Bruxelles, fructe)

Revenim la cei mai importanți factori din lista obiceiurilor zilnice: alimentație, somn și hidratare. Să nu uităm nici de cele 30 de minute de mișcare în fiecare zi. Datorită ritmului alert ajungem să ne răsturnăm prioritățile. Ne dorim să avem un servici bun pentru a trăi o viață frumoasă, dar ajungem să ne sacrificăm viața frumoasă pentru a avea un servici bun. Poate că aceasta este cea mai mare problemă a secolului în care trăim. Haideți să reîncepem să avem grijă de noi!

Irina TÂLVESCU – Laboratoarele TACOMI

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate