.

Conserve pentru iarnă

Roșii conservate la borcan

Mod de preparare: 

Roșiile se spală (decojirea este opțională), se taie felii și se așază în borcanele sterilizate. Borcanele se umplu, fără să se preseze prea tare, doar cât să fie pline de conținut, dar să nu rămână bule de aer printre roșii. Deasupra roșiilor din fiecare borcan se vor pune câte 2-3 căței de usturoi și câteva frunze de busuioc proaspăt. Se pregătește apoi o cratiță mare, în care se pune un prosop sau o cârpă, după care, în ea se așază borcanele cu roșii. Se adaugă apoi apă până la nivelul capacelor și cratița se pune la fiert. Din momentul în care apa începe să fiarbă, se mai lasă 15-20 de minute, după care, se oprește focul. Cratița se acoperă apoi cu o folie de aluminiu sau un capac, iar borcanele se lasă în apă fierbinte până a doua zi. Borcanele se șterg, se depozitează în cămară și se păstrează în locuri aerisite.

https://www.gustos.ro/retete-culinare

Tocană de ardei dulci

Ingrediente: 2300 g. de ardei dulci roșii ( sunt de preferat ardeii grași, suculenți și bine copți, care se cântăresc după curățire), 1,5 l de roșii pasate, un ardei iute, mic, 120 g zahăr, 50 g sare, 90 ml de ulei rafinat de floarea soarelui (fără miros)50 ml oțet de 9%, 80 g de usturoi (sau după gust), verdeață, după gust.

Mod de preparare:

Ardeii dulci se spală, apoi se curăță de semințe și codițe. Se taie în bucăți medii și se pun într-o cratiță încăpătoare, cu fundul gros.

Roșiile se spală, li se îndepărtează cotoarele, apoi se taie în bucăți. Se pasează cu ajutorul blenderului, mașinii de tocat sau storcătorului de fructe, apoi cantitatea de roșii obținută se toarnă peste bucățile de ardei. La compoziție se adaugă ardeiul iute, tăiat rondele, zahărul sarea și uleiul, apoi totul se amestecă. Cantitatea de sare și ardei iute se poate ajusta, după gust. Cratița se pune la fiert, la foc moderat, până se aduce la punctul de fierbere, după care, flacăra se reduce. Tocana se fierbe 25 de minute, amestecându-se continuu. Între timp, se pregătește usturoiul, care se toacă mărunt, care se adaugă la compoziție, împreună cu oțetul. Cine dorește, poate adaugă verdeața preferată. Tocana fierbinte se transferă în borcanele sterilizate, închise ermetic, care se vor întoarce cu capacele în jos. Borcanele se învelesc într-o pătură și se lasă până la răcire.

https://retete-usoare.info

Compot de mure

Ingrediente: 3,5 kg de mure, 1,200 kg zahăr, 10 borcane de 500 ml sau 5 de un litru.

Mod de preparare: 

Fructele se spală, se curăţă de codiţe şi se pun într-un castron încăpător. Deasupra lor se toarnă siropul de zahăr, cu o concentraţie de 65 % şi se lasă 3-4 ore sau chiar o noapte. A doua zi, murele se scurg de sirop şi se pun în borcane cu ajutorul unei linguri. Siropul scurs se încălzeşte până la fierbere şi se toarnă imediat în borcane, peste fructe. Se sterilizează timp de 8-10 minute borcanele de 500 ml şi 15-20 minute cele de 1 litru. Se păstrează în locuri aerisite.

Dulceață de coarne

Ingrediente: 700 g coarne, 1,5 kg zahăr, 3 pahare de apă, ½ linguriţă sare de lămâie.

Mod de preparare:

Se aleg fructele mai mari, mari nu prea coapte, de aceeași mărime, care se spală, se lasă să se zvânte. După ce li se scot sâmburii apoi li se scot se pun într-un tifon, apoi se țin în apă clocotită 2-3 minute, pentru a se mai pierde din acreală. După ce au fost opărite, coarnele se răcesc cu apă rece şi se zvântă. Astfel pregătite, fructele se pun direct în siropul clocotit, care se fierbe până se leagă.

Fructele se mai pot lăsa şi stratificate cu zahăr şi stropite cu apă, pentru 2-3 ore, după care se pun la fiert, întâi la un foc slab şi apoi la unul iute. Dulceaţă se leagă destul de repede, deoarece fructele sânt bogate în pectină. Dar, se poate prinde mai uşor de fundul vasului, de aceea vasul se agită des în timpul fierberii. Între timp se spumează. Când dulceaţa este aproape gata, se adaugă sarea de lămâie dizolvată în puţină apă călduţă.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate