.

Conserve pentru iarnă

Roșii marinate cu varză, morcovi și ardei dulci

 Ingrediente: 7-8 kg. de roșii, o căpățână de usturoi, 3 ardei dulci, 2 morcovi, o căpățână de varză albă (1,2 kg), verdețuri, 3 boabe de  ienibahar,3 cuișoare, boabe de piper negru, 50 ml oțet 9%, o lingură de sare neiodată, 80-90 g zahăr, apă rece.

Mod de preparare:

Varza se taie fideluțe, ardeii se curăță de codițe și nervuri, apoi se taie sub formă de fâșii lungi și subțiri. Morcovul se dă pe răzătoarea mare, iar usturoiul se mărunțește bine cu un cuțit. Varza tăiată se amestecă bine cu ardeii dulci, morcovii și usturoiul. Verdețurile se spală  și, în fiecare borcan, se vor pune câteva fire de pătrunjel și mărar.  Legumele se așază apoi, în straturi, în borcane. Se începe cu un strat de roșii, peste care se pune salata de varză continuându-se până la ultimul strat, care trebuie să fie de roșii. Se adaugă apoi, în fiecare borcan, boabele de piper, ienibahar, cuișoarele, zahărul, sarea și oțetul. Peste ele se toarnă apă rece, apoi borcanele se acoperă cu capace sterilizate, fără să fie închise ermetic. Se pregătește apoi o cratiță mai înaltă, tapetată cu o cârpă curată, în care se pun borcanele. În ea se toarnă apă, în așa fel încât să cuprindă 2/3 din înălțimea borcanelor. Cratița se ține pe foc timp de 12-13 minute din momentul când apa începe să clocotească, reducându-se treptat flacăra aragazului. După ce se scot din apă, borcanele se închid ermetic, se întorc cu capacele în jos și se lasă să se răcească complet. Nu trebuie puse în pături.

http://retete-usoare.eu

Preserved Punmpkins on wooden background (detailed close-up shot)

 

”Mango” suculent din dovleac

 Ingrediente: 3 kg. de dovleac curățat, 3 portocale, o lămâie, 10 g de sare de lămâie, 600 g de zahăr.

Mod de preparare

Dovleacul se curăță de coajă și semințe, se cântărește, apoi pulpa se taie în cubulețe. Portocalele și lămâia se opăresc în apă clocotită, timp de 30 de secunde, apoi portocalele se curăță de coajă. Citricele se taie în cubulețe, dar o portocală și o lămâie trebuie să rămână cu coajă. Ingredientele astfel pregătite se vor pune într-un castron mai mare. Se adaugă sarea, sarea de lămâie și zahărul, apoi se amestecă bine. Vasul se acoperă cu un capac, lăsându-se așa aproximativ trei ore. Din când în când, se vor amesteca. Citricele își vor lăsa sucul, a cărui aromă și gust va pătrunde în dovleac. După acest interval, dovleacul se așază în borcanele  (cu/fără citrice), peste care se toarnă și sucul lăsat de citrice. Bucățelele rămase de citrice pot fi servite cu ceai. Borcanele se acoperă cu capace sterilizate, fără să se închidă ermetic. Se pun apoi într-o cratiță mai mare, tapetată cu o cârpă curată, în care se toarnă apă, care să cuprindă 3/4 din înălțimea borcanului. Cratița se pune pe foc și se ține aproximativ 30 de minute din momentul în care apa începe să fiarbă. După acest interval, borcanele se închid ermetic, se pun cu capacele în jos și se învelesc într-o pătură călduroasă. Se lasă așa până se răcesc, apoi se păstrează într-un loc uscat.

http://retete-usoare.eu

Marmeladă de măceşe

1 kg piure de măceşe, 250-300 g zahăr.

Mod de preparare:

Se aleg măceşe foarte coapte, moi, eventual bătute de brumă. Se spală, se taie fructul în lungime şi se curăţă de seminţe şi mai ales de puful dinăuntru. Se spală din nou şi se pun la fiert în apă cât să le acopere. După ce s-au înmuiat bine se pasează printr-o sită deasă. Piureul obţinut se amestecă cu zahăr, se lasă să se dizolve zahărul şi se pune la foc iute mestecându-se continuu.

Piureul se mai poate pregăti şi în felul următor: se spală fructele, se pun într-un vas peste care se toarnă apă cât să le acopere şi se fierb până se înmoaie, apoi se dau printr-o sită foarte deasă în care să nu pătrundă perişorii. Modul de preparare în continuare este asemănător cu cel descris mai sus. Această marmeladă rămâne mai subţire deoarece măceşele sânt lipsite de pectină. Pentru ca marmelada să fie mai tare, piureul de măceşe poate fi amestecat cu un piure de mere în proporţie de 250 g mere la un kg măceşe. La un kg  de amestec se adaugă 600-700 g zahăr, care, în afară de îndulcirea marmeladei, serveşte şi la legarea ei.

www.culinare.ro

 

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate