.

Construirea greşită a bugetului de stat, afectează comunităţile locale

În comuna Pui este nevoie de bani pentru cofinanţarea mai multor proiecte de investiţii

Bugetul de stat şi alocările ulterioare sunt de natură să-i îngrijoreze pe primarii comunele hunedorene care au în derulare proiecte cu finanţări europene sau prin programele naţionale de dezvoltare locală (PNDL). Principala problemă cu care se confruntă autorităţile locale se referă la asigurarea cofinanţărilor pentru aceste proiecte, dintr-un buget local grevat acum de cheltuieli suplimentare, cum ar fi plata asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap, asigurată în anii trecuţi direct de la bugetul de stat.

În comuna Pui sunt în derulare zece proiecte, dintre care şase sunt finanţate din fonduri europene, iar patru prin PNDL. Investiţiile se referă la modernizări de drumuri, lucrări de construcţie a reţelelor de apă şi canalizare, modernizarea unor clădiri publice, cum ar fi căminele culturale.

„Faptul că bugetul de stat prevede acum cheltuieli suplimentare este de natură să aibă efecte negative asupra programelor de investiţii. Avem cofinanţări la proiecte cu fonduri europene sau prin PNDL a căror valoare totală ajunge la 8 milioane de euro. Mai avem de plătit studii de fezabilitate, care s-ar putea împotmoli din lipsa banilor”, este de părere primarul comunei Pui, Victor Stoica.

La capitolul ce ţine de gospodărirea bugetului local mai sunt cuprinse cheltuielile cu reparaţiile de drumuri, cu educaţia sau cele cu iluminatul public, ca să enumerăm doar câteva dintre ele.

„Trebuie găsită o soluţie pentru asigurarea sumelor necesare, altfel ne vom bloca în planul administraţiei publice locale. Este trist ceea ce se întâmplă acum”, a conchis primarul comunei Pui.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate