.

Cum arată noile bancnote de 100 și 200 de euro care au intrat în circulaţie

Banca Centrală Europeană (BCE) a pus în circulaţie marţi, 28 mai 2019, noile bancnote de 100 şi 200 de euro din seria ”Europa”.

Bancnotele din seria „Europa” au fost introduse treptat pe parcursul mai multor ani. Primele patru bancnote din această serie (bancnotele de 5 EUR, 10 EUR, 20 EUR și 50 EUR) au fost puse în circulaţie în anii 2013, 2014, 2015 și, respectiv, 2017. Bancnotele de 100 EUR și 200 EUR au intrat în circulaţie la 28 mai 2019, seria „Europa” devenind astfel completă, precizează BCE.
BCE a decis să înceteze producerea bancnotei de 500 EUR, deși bancnota de 500 EUR din prima serie rămâne un mijloc legal de plată.

Noile bancnote euro beneficiază de progresele înregistrate de tehnologia de producere a bancnotelor. Noile elemente de siguranță sporesc protecția împotriva contrafacerii. Acestea sunt mai durabile decât cele din prima serie, ceea ce implică înlocuirea bancnotelor cu o frecvență mai redusă, diminuând astfel costurile și reducând impactul asupra mediului, aspect important în special în cazul bancnotelor de 5 EUR și 10 EUR, care își schimbă proprietarii mai frecvent decât celelalte.

Cea de-a doua serie de bancnote poartă denumirea „Europa”, întrucât două dintre elementele de siguranță conțin un portret al Europei. Acest personaj din mitologia greacă a fost inclus pe noile bancnote euro datorită referinței directe la continentul Europa, precum și notei umane pe care o conferă bancnotelor.

Potrivit BCE, bancnotele din prima serie vor continua să fie emise în paralel cu noile bancnote din seria „Europa”, până la epuizarea stocurilor rămase. Apoi, vor fi retrase treptat din circulație. Data la care prima serie de bancnote euro încetează să mai reprezinte un mijloc legal de plată va fi anunțată cu mult timp în avans. Totuși, bancnotele din prima serie își vor păstra întotdeauna valoarea: acestea pot fi preschimbate pe termen nelimitat la BCN din Eurosistem. /https://ziuadecj.realitatea.net/

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate