Cum contribui la sănătatea PLANETEI, încă de la micul dejun

În fiecare zi, cu cel puțin 2 sau 3 ocazii, facem o serie de alegeri care influențează direct sănătatea planetei. Da, a planetei. Cum? Prin comportamentul pe care îl avem atunci când ieșim la cumpărături, mai apoi prin ceea ce alegem să punem în farfurie.

  1. Este oficial. Din 2021 Europarlamentarii au interzis producerea celor mai întâlnite obiecte din plastic de unică folosință. Ați observat că supermarketurile oferă deja posibilitatea de a cumpăra plase biodegradabile. Această măsură nu este aplicată încă și de micii comercianți din piețe. Ce putem noi face? Să refuzam plasele din plastic și să avem tot timpul cu noi alternative din material textil. Îți poți cumpăra o astfel de plasă de la supermarket sau poți alege să cauți modele mai inspirate, create de artizanii locali. Fii atent și la tomberoanele de culoare galbenă din spatele blocului. Separă gunoiul menajer de cel reciclabil! Până în 2025, sticlele din plastic ar trebui să conțină 25% material reciclat, iar până în 2029, 90% dintre acestea ar trebui să fie reciclate.
  2. Necesarul de carne pentru un adult este între 50g-90g pe zi. Noi nu doar că mâncăm mult mai mult (în medie 300g pe zi), dar mai și aruncăm și nici nu suntem atenți la sursa de unde provine carnea. Soluția? Să cumpărăm mai puțină carne, de o calitate mai bună, preferabil din surse locale. Cum influențează asta sănătatea planetei? Fermele de vaci au un impact înfiorător asupra mediului înconjurător. După industria energetică, industria creșterii animalelor este a doua forță poluantă de pe planetă. Asta înseamnă aproape o cincime din totalul poluării de la nivelul planetar, care e mai mult decât poluăm prin transport. Parcă nu ne vine să credem, nu-i așa? Cu alte cuvinte, ca să înțelegem mai ușor, excrementele produse de vaci au emisii puternice de metan, care este de 20 de ori mai otrăvitor decât dioxidul de carbon.
  3. Mai mult, dacă tu crezi că o bâtă peste spate este cruzime față de animale, îți mai povestesc ceva. Stomacul unei vaci este construit pentru a digera iarbă. În fermele de animale acestea nu primesc de mâncare iarbă ci un amestec de grâne. Desigur că vacile au probleme în a digera această mâncare, dar, pentru producători, aceasta nu este decât o altă problemă la care s-a găsit o soluție: medicamente. Aceste chimicale ajung în excremente și afectează mediul înconjurător. Rezultatul? Efecte nocive asupra surselor de apă, a biodiversității și a calității pământului.
  4. Găsim mâncare BIO peste tot pe unde mergem. Desigur, prețul este piperat pe măsură. Am să încerc să vă explic de ce nu cred în acest concept. Cel puțin nu în felul în care este definit acum. Haideți să luăm ca exemplu carnea de pește gras, cum este somonul sau tonul. Aceștia sunt crescuți în medii controlate, artificiale. Hrana lor, deși este organică, nu are nimic de-a face cu ceea ce s-ar hrăni ei în mediul lor natural. În plus, acești pești sunt înghesuiți în tancuri de apă, înotând în propriile excremente. Nici nu mai vorbim despre faptul că sunt înghețați și transportați câteva mii de kilometri. Câtă poluare se produce ca tu să mănânci o bucată de pește? Mai sună așa de interesant cuvântul BIO?

De ce ar trebui să ne preocupe în fiecare zi sănătatea planetei? Este simplu, pentru că este mijlocul nostru de transport prin spațiul cosmic. Un om mare om de știință al timpurilor noastre, Buckminster Fuller, a spus un lucru care ar trebui să ne dea tuturor de gândit: specia umană va reuși să evolueze cu adevărat doar atunci când va începe să privească planeta ca pe o navă spațială.

Irina TÂLVESCU, Laboratoarele TACOMI

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

thirteen − nine =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.