“Cupa Bolovanul” la schi, în Retezat

Concursul este organizat de Serviciul Public Salvamont Hunedoara şi Asociaţia de Turism Retezat în apropierea Vârfului Peleaga, la peste 2.000 de metri altitudine.

La munte a nins, zilele trecute, suficient pentru ca iubitorii schiului să mai poată face o tură pe pârtiile din Retezat. Competiţia încheie sezonul sporturilor de iarnă şi va avea loc sâmbătă pe o vale de sub vârful Peleguţa, până în Valea Pietrele, aproape de zona Bordu Tomii.

„Concursul se desfăşoară în două probe: slalom pe 200 metri şi una de coborâre de sub vârful Peleguţa, până aproape de Bordul Tomii, o zonă generoasă în zăpadă până primăvara târziu. Oricine poate participa la acest concurs. De altfel, am avut schiori cu vârste de la 5 la 75 de ani”, spune şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Cupa Bolovanul a fost iniţiată în urmă cu 42 de ani de un grup de salvamontişti şi alpinişti care au venit la schi în Retezat, cu ocazia zilei de 1 Mai. Deoarece nu exista un premiu stabilit dinainte, unul dintre participanţi a luat un bolovan dintr-un râu ce curge prin apropiere şi l-a decretat ca fiind trofeul învingătorului.

Tradiţia s-a păstrat de atunci, iar Cupa Bolovanul este organizată, în fiecare an, în preajma zilei de 1 Mai.

Trofeul original se află la Cabana Genţiana, unde este păstrat în vitrină, fixat pe un suport din inox. Câştigătorul concursului este recompensat, şi acum, cu un bolovan de râu, pe lângă premiile oferite de organizatori. (Foto: arhivă)

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate