Dovleacul – un remediu naturist de excepție

Cunoscut încă din timpuri străvechi, dovleacul dulce de grădină este un remediu naturist de excepție, care ” protejează şi fortifică organismul. Poate  de aceea, nutriționiștii l-au numit ”aliment minune”.

Calități terapeutice

Graţie compoziţiei sale, dovleacul este un adevărat izvor de sănătate. Dincolo de gustul minunat pe care îl are, este bogat în vitamina A şi carotenoizi, cu proprietăţi antioxidante puternice, care protejează şi fortifică organismul. Specialiştii afirmă că, din punct de vedere nutriţional, dovleacul este similar cu morcovul. De la dovleac se folosește atât pulpa, cât și semințele sau sucul. Se poate consuma în stare crudă, sau sub formă de piure, budincă, plăcinte, salate și suc

Semințele de dovleac

Au un conținut ridicat de zinc. Previn sau combat constipaţia, balonarea, protejează muşchiul cardiac şi rinichii, dar sunt şi diuretice şi favorizează regenerarea  părului.  Din seminţele de dovleac se obţine ulei, ale cărui beneficii sunt bine cunoscute de mult timp de medicina tradiţională. De asemenea, seminţele de dovleac ajută în afecțiunile vezicii urinare şi ale prostate.

Uleiul de dovleac

Supranumit ”farmacia dintr-o coajă de nucă”, uleiul de dovleac are  proprietăți vindecătoare nebănuite. Obținut prin presarea la rece a semințelor de dovleac, uleiul sintetizează toate elementele biologic active conținute de semințe.

Remedii naturiste

Diuretic natural

Dovleacul are proprietăţi diuretice, purgative şi sedative. Pentru a beneficia de aceste calități, specialiștii recomandă o terapie care constă în consumul unui terci din dovleac, care se prepară din 2,5 kg pulpă fiartă în lapte. Acesta se poate aroma cu frunze de cimbru şi de tarhon, tăiate mărunt. O astfel de cură se poate repeta de două ori pe săptămână. Și sucul obținut din pulpa de dovleac este util persoanelor care rețin apa în organism.

Remediu pentru constipație

În astfel de situații, se fierbe 500 g de miez de dovleac, care se pasează. În pasta obținută se adaugă apa în care a fiert dovleacul, după care, compoziția se omogenizează. Pasta obținută se împarte în două porții, care se consumă pe parcursul unei zile.

În afecțiunile prostatei

Se folosesc semințele de dovleac necurățate, care se dau prin mașina de tocat. La fiecare 2 lingurițe de semințe tocate, se adaugă 250 ml de apă. Compoziția se fierbe timp de 15 minute, după care se strecoară. Din lichidul obținut se vor consuma 2-3 căni pe zi.

 În caz de gută și dureri articulare

Este foarte utilă o cură cu semințe de dovleac, deoarece contribuie la eliminarea excesului de acid uric din organism. Se  folosesc șase linguri de semințe zdrobite, peste care se toarnă, treptat, trei pahare cu apă clocotită. Remediul obținut se strecoară, apoi se consumă câte un pahar înaintea meselor principale, timp de o lună.

 Protejează inima

Cu un conținut bogat în acizi grași Omega 3, semințele de dovleac sunt de mare ajutor în prevenirea bolilor de inimă. Acestea reduc nivelul colesterolului ”rău” și îmbunătățesc circulația sângelui. De asemenea, semințele normalizează tensiunea arterial. Pentru efectul lor protector, se face o cură de o lună, timp în care se consumă 80 de semințe de dovleac crude.

 Remediu pentru cistită

Pentru obținerea unui astfel de remediu se folosesc 200 g de semințe, peste care se toarnă 500 ml de apă clocotită. Totul se lasă la infuzat timp de 8-10 ore. Se consumă fierbinte, câte 100 ml, de patru ori pe zi, în intervalul dintre mese.

În cazul colitei de putrefacție

Uleiul din semințe de dovleac s-a dovedit foarte eficient. Astfel că, înaintea meselor principale se va consuma o salată preparată din doi morcovi, care se curăță de coajă și se dau pe răzătoare. Se asezonează apoi cu două lingurițe de ulei de dovleac și suc de lămâie. Tratamentul durează 14 zile, iar în acest interval nu se consumă carne, nici alte preparate bogate în proteine.

Elimină paraziții intestinali

Potrivit specialiștilor, semințele de dovleac sunt foarte eficiente în caz de parazitoze. În astfel de situații, se poate prepară un remediu din 100 g de seminţe de dovleac, zdobite, (în cazul copiilor, din 50 g), amestecate cu 30 ml de lapte şi cu o linguriţă de miere. Un astfel de remediu se administrează dimineaţa, pe stomacul gol.
https://www.clicksanatate.ro, www.terapiinaturiste.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate