.

Elevii din clasele XI-XII susţin, luni, simularea la BAC 2019 la Limba și literatura ROMÂNĂ

Liceenii din clasele XI-XII susțin luni, 18 martie, testările în cadrul sesiunii de simulare a examenului de Bacalaureat 2019, proba scrisă de Limba și literatura română.

Reamintim că în perioada 18-29 martie, elevii din clasele XI-XII şi XIII participă la simularea examenului de Bacalaureat 2019. Au posibilitatea să-şi testeze competenţele prin testări scrise, înainte de examenul din vară.

Clasa a XII-a – profil uman:

– text din Ion Barbu, „Sub constelația numerelor”

– de comentat, în minimum 50 de cuvinte, un fragment din poezia „Toamnă de suflet” a lui Tudor Arghezi, în care să evidențieze relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice

– de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinte relația dintre două personaje într-un roman interbelic studiat.

Clasa a a XI-a – profil uman:

– text din Ioan Slavici, „Amintiri”

– de prezentat în 50 de cuvinte perspectiva narativă dintr-un fragment din „Pânza de păianjen” de Cella Serghi

– de redactat un eseu, de minimum 400 de cuvinte în care să prezinte particularităție de construcție a unui personaj dintr-o comedie studiată.

Probele scrise în cadrul sesiunii de simulare continuă marți, 19 martie, cu testarea la Limba și literatura maternă, miercuri, 20 martie cu proba obligatorie a profilului –  Matematică sau Istorie și joi, 21 martie – cu simularea probei la alegere a profilului și specializării – doar pentru elevii clasei a XII-a.

Rezultatele vor fi cunoscute vineri, 29 martie, iar notele vor putea fi trecute în catalog, pe baza unei cereri scrise.

“Simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat național se organizează pentru elevii claselor terminale ale liceului, a XII-a zi și a XIII-a seral/frecvență redusă, la care participă și elevii claselor a XI-a zi și a XII-a seral/frecvență redusă, învățământ de masă”, se arată în ordinal MEN publicat în 28 februarie în Monitorul Oficial.

De asemenea, simulările sunt organizate pentru familiarizarea elevilor cu rigorile unui examen de bacalaureat național și cu scopul de a optimiza rezultatele obținute de către elevii din învățământul preuniversitar la finalul studiilor liceale.

Examenul propriu-zis de Bacalaureat 2019 începe în 3 iunie, cu evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A. În perioada 5-6 iunie va fi evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B, iar în intervalul 7, 10*-11 iunie 2019: evaluarea competențelor digitale – proba D. Candidații de altă confesiune decât cea ortodoxă, care, în data de 10 iunie 2019, sărbătoresc Rusaliile, pot fi programați pentru susținerea probei D în datele de 7 și 11 iunie 2019. În 12-13 iunie este programată evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C.

Urmează apoi probele scrise: luni, 1 iulie, cu proba de Limba si literatura română – Ea). Proba la Limba si literatura maternă – Eb) este programată marţi, 2 iulie, iar proba Ec) – proba obligatorie a profilului, miercuri, 3 iulie. Ultima probă scrisă – cea la alegere a profilului şi specializării – proba Ed) – se va desfăşura joi, 4 iulie.

Afişarea primelor rezultate este programată pentru data de 8 iulie (până la ora 12:00) şi e urmată de depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00). Între 9 şi 12 iulie vor fi soluţionate contestaţiile, în timp ce afişarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 13 iulie.

Înscrierile pentru susţinerea examenului în prima sesiune se fac în săptămâna 27 – 31 mai 2019. Cursurile pentru clasele a XII-a şi a XIII-a se încheie vineri, 31 mai.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate