.

Elevii pot deveni GeoExploratori în căutarea comorilor din Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului

Școlile primare și gimnaziale de pe teritoriul Geoparcului sunt invitate să participe la un nou proiect educativ. Intitulat ”GeoExploratorii în căutarea comorilor din Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului”.

Proiectul figurează în Calendarul Activităților Educative Județene al Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara. Proiectul se desfășoară în cadrul Rețelei EduGeoparc și a fost inițiat de Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, Geoparc Internațional UNESCO administrat de Universitatea din București, în parteneriat cu Școala Gimnazială Sîntămăria Orlea.

Acest proiect propune cinci teme: ”Timpul nostru, timpul geologic”, ”Roci, fosile, dinozauri”, ”Vulcani și vulcanism”, ”Oameni, tradiții, meșteșuguri” și ”Oaspeți în casa Naturii”. Școlile sunt invitate ca, pe baza acestor teme, să realizeze materiale educaționale interdisciplinare care să poată fi utilizate ulterior în procesul de predare. Pentru derularea proiectului, în fiecare școală participantă trebuie să funcționeze  sau să se înființeze cluburi GeoExploratorii care să cuprindă unul sau mai multe grupuri de cca. 15 elevi interesați de științele naturii și de descoperirea valorilor naturale și culturale ale Geoparcului. Sub îndrumarea profesorilor și cu sprijinul Geoparcului, membrii cluburilor vor trebui să realizeze kituri educaționale ce pot cuprinde activități, jocuri, postere, pliante, planșe, colecții de eșantioane pentru observații etc, care să îi ajute, pe ei și pe colegii lor, să înțeleagă mai bine relația dintre Om și Pământ, în comunitatea în care trăiesc. Proiectul mai propune ca în fiecare școală participantă să fie amenajat un GeoPunct – spațiu ce urmărește promovarea atât a temelor abordate în context local cât și a activității GeoExploratorilor în rândul tuturor elevilor, cadrelor didactice și vizitatorilor școlii.

Prin derularea acestui proiect, inițiatorii săi își propun atingerea mai multor obiective: familiarizarea elevilor și a profesorilor implicați în proiect cu valorile locale și conceptul de Geoparc UNESCO, prin activități extrașcolare menite să evidențieze legătura existentă pe plan local între istoria planetei Pământ, natură, oameni și cultură; colaborarea între membrii Rețelei EduGeoparc prin derularea unui proiect comun; dinamizarea cluburilor GeoExploratorii și înființarea unora noi. Geoparcul va pune la dispoziția școlilor informații și materiale realizate cu sprijinul cercetătorilor de la Universitatea din București, consultanță din partea echipei, dar și Casele Geoparcului și traseele de vizitare care promovează cele 5 teme propuse.

În cadrul unei întâlniri a Rețelei EduGeoparc la care au participat inițiatorii proiectului, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara, directorii de școli, consilieri educativi și coordonatorii de proiecte educative școlare și extrașcolare, au fost dezbătute modalitățile de aplicare a acestuia. Tot în cadrul întâlnirii a fost luată decizia ca rezultatele finale ale proiectului să fie prezentate în cadrul unui simpozion care se va desfășura în perioada evenimentului internațional ”Săptămâna Geologiei” ce va avea loc în luna octombrie a acestui an. De asemenea, GeoExploratorii au posibilitatea să își prezinte și să își testeze activitățile în cadrul celorlalte evenimente ale Geoparcului (Săptămâna Europeană a Geoparcurilor și Zilele Geoparcului, Festivalul Dinozaurilor și Ziua Vulcanilor). Profesorii care vor desfășura activitățile din cadrul proiectului vor fi recompensați cu adeverințe emise de Geoparc și Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara.

Proiectul ”GeoExploratorii în căutarea comorilor din Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului”a fost pilotat, anul trecut, în 9 școli de pe teritoriul Geoparcului. La proiectul pilot din 2018 au luat parte 175 de elevi și 22 de profesori. Au fost desfășurate peste 50 de activități (în școli și la punctele de vizitare ale Geoparcului) și au rezultat 20 de materiale (prezentări, jocuri, machete etc). Tot în cadrul proiectului, școlile gimnaziale din Sântămăria Orlea, Bretea Română și Densuș au amenajat în clădirea școlii câte un GeoPunct de promovare a științelor Pământului. GeoPunctele le-au fost prezentate evaluatorilor UNESCO în cadrul vizitei periodice de evaluare a Geoparcului, desfășurată în vara anului trecut.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate