.

Eşarfa unui participant la Marea Unire din 1918, exponatul lunii la muzeul devean

Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, propune publicului, în cadrul PROIECTULUI EXPONATUL LUNII, luna iunie 2019, o nouă piesă din patrimoniul istoric muzeistic.

Este vorba despre un obiect textil, o eșarfă de culoare galbenă, donată instituției muzeale în anul 1976 de Valeriu Pascu.  Acesta a purtat eșarfa cu ocazia unui zbor demonstrativ pe care  Aurel Vlaicu  l-a efectuat în Orăștie în vara anului 1912,  la puțin timp după succesul înregistrat la  mitingul aviatic de la Aspern (Austria), potrivit dr. Daniel Iancu, Cercetător Științific III,  Secția de Istorie și Artă din cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.

Valeriu Pascu, unul din personajele centrale ale Marii Uniri din 1918, a făcut Muzeului din Deva o donație consistentă, o parte a acesteia fiind valorificată de către instituția noastră în Anul Centenarului Marii Uniri.

Textul documentului  Din amintirile unui participant. Mențiune, aflat în patrimoniul muzeal din Deva, donat, împreună cu eșarfa și a cărui copie este pusă acum la dispoziția publicului de către dr. Daniel I. Iancu Cercetător Științific III,  Secția de Istorie și Artă din cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, conține următoarele rânduri scrise de Valeriu Pascu, cu referire la obiectul expus.

La marele succes aviatic de la Viena, pe câmpul de la Aspern, lui Aurel Vlaicu i s-au atribuit prin juriu patru premii clasa I și II. Mitingul a avut loc la data de 23-27 iunie 1912.

După miting în drum spre București – călătorind cu trenul – eroul nostru s-a oprit la Orăștie, unde la începutul lunei iulie s-a organizat un miting aviatic în prezența a mii și mii de oameni.

Startul s-a făcut de pe Dealul Mic, peste drum de cazarma militară de la șoseaua spre Deva.

Vlaicu și-a luat sborul cu ușurința unui gândac, parcurgând distanța survolând orașul îndirecția spre satul Binținț, plutind din văzduh peste sat și casa părintească.

După aterizare pe Dealul Mic, Vlaicu a fost ovaționat ca un erou scump al neamului. Țărani și orășeni în haine de sărbătoare l-au aclamat la plecarea lui din oraș în drum spre București.

Eșarfa galbenă alăturată am purtat-o ca una din culorile noastre naționale, alți demonstranți au purtat eșarfe roșii respectiv albastre.

București 20 ianuarie 1976

Valeriu Pascu.

 

Piesa poate fi văzută, în spațiul special amenajat și dedicat proiectului Exponatul Lunii, din holul Castelului Magna Curia, pe tot parcursul lunii iunie 2019, de marți până duminică, între orele 10.00-18.00.

Vă așteptăm cu drag!

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate