.

Exerciţiu de căutare-salvare în avalanşă, în Parâng

Joi, 7 februarie 2019, salvamontiştii hunedoreni şi structurile M.A.I. au executat un exerciţiu complex de căutare-salvare în avalanşă, în masivul Parâng.

Scenariul exerciţiului a presupus producere unei avalanse ce a surprins, pe un traseu montan, 4 turişti ce au fost îngropati sub zapada. Pentru localizarea răniţilor salvamontiştii hunedoreni au utilizat cele mai noi echipamente folosite în intreaga lume in asemenea situatii. Este vorba despre o drona cu ajutorul careia a fost observata si evaluata situatia din aria afectata de avalansa, despre sisteme de emisie-receptie folosite de alpinisti si despre sonde de avalansa sau rucsaci prevazuti cu airbaguri de protectie pentru salvatori. Dupa recunoasterea realizata prin drona, a intrat in scena Unitatea de cautare canina a Salvamont Hunedoara specializata in identificarea victimelor ingropate in zapada.

Cercetarea locului producerii presupusei dislocari de zapada a fost realizata si cu ajutorul sondelor de avalansa, care pot patrunde pana la 3 metri in zapada. Scenariul a mai implicat preluarea ranitilor de catre salvatorii SMURD si blocarea DN 7A de dislocarea zapezii. Exercitiul a urmarit atat fixarea si exersarea noilor tehnici de cautare in avalansa cat si capacitatea de cooperare a structurilor implicate in gestionarea unei asemenea situatii: Salvamont Hunedoara, Prefectura Hunedoara, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Inspectoratul Judetean de Politie, Inspectoratul Judetean de Jandarmi si Agentia de Dezvoltare Economico-Sociala Hunedoara./fb ISU Hunedoara

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate