Floarea soarelui- plantă minune, cu multiple calități terapeutice

Simbol al soarelui, cu multiple calități curative, floarea soarelui ne dăruiește cu generozitate, în fiecare toamnă, câte o parte din ființa ei – semințele. Cu multiple întrebuințări în medicina naturistă, atât semințele, cât și celelalte părți ale plantei, sunt adevărate izvoare de sănătate pentru organism.

Beneficiile semințelor de floarea soarelui

  • Sunt bogate în vitamina E, un antioxidant care previne apariţia bolilor de inimă. Totodată, reduc pofta de nicotină, iar infuziile fortifică vasele de sânge şi nervii, amortizând impactul renunţării la tutun.
  • Controlează deteriorarea celulară, jucând astfel un rol important în prevenirea cancerului, ele fiind o bună sursă de seleniu, inamic dovedit al cancerului.
  • Mineralele din conţinutul lor sunt benefice pentru sănătatea oaselor.
  • Dau strălucire pielii şi calmează orice afecţiune care este, prin natura ei, inflamatorie, precum durerile de articulaţii, ulcerele gastrice, erupțiile de piele, astmul. Magneziul din conţinutul lor calmează nervii, micşorând stresul, migrenele.
  • Un sfert de cană de seminţe de floarea-soarelui pe zi, ţine departe problemele inimii. Ele nu permit colesterolului “rau” să se lipească de pereţii arterelor, prevenind astfel infarcturile.

Calități terapeutice

Încă din cele mai vechi timpuri, semințele de floarea soarelui făceau parte din reţetele magice ale vindecătorilor de odinioară, azi fiind folosite ca ingrediente pentru o serie de preparate naturiste. De la floarea soarelui se recoltează totul, fiecare parte a sa având proprietăți diferite de celelalte. Pe lângă petalele plantei, folosite sub formă de tinctură, se folosește și rădăcina, tulpina, frunzele, semințele și pălăria. Din ele se pot obține remedii naturiste unice, utile pentru tratarea sau vindecarea anumitor boli.

 Seminţele de floarea soarelui

Conţin energii uriaşe şi o mulţime de substanţe benefice organismului. Dar, terapia cu seminţe nu presupune consumul lor exclusiv, ci în combinaţie cu un regim de viaţă sănătos, bazat pe legume şi fructe. Pentru a fi eficiente terapeutic, seminţele se consumă neprăjite. Din semințele plantei se pot prepara remedii sub formă de pulberi, tincturi, uleiuri, decocturi, cataplasme sau infuzii.

Coaja seminţei

Este recomandată pentru combaterea bolilor de rinichi, de bila şi circulatorii. Coaja uscată se dă prin râșnița de cafea, iar la cinci lingurițe de pudră se adaugă tot atâta apă. Se amestecă bine, până se obține o pastă, care se ține la temperatura camerei. După 15 minute, se consumă toată, pe nemâncate.

Uleiul de floarea soarelui

Presat la rece şi filtrat, face parte dintre cele mai bune uleiuri pentru sănătate. Nu prezintă riscuri asupra organismului, iar stabilirea dozei pentru fiecare persoană, depinde de anumiţi factori. În constipaţie, uleiul de floarea-soarelui poate fi folosit drept purgativ. Se ia dimineaţa la trezire, pe stomacul gol, o lingură de ulei în care se adaugă câteva picături de zeamă de lămâie.

Pulberea de rădăcină

Se obține din rădăcinile plantei, care se recoltează toamna timpuriu, când încă mai are vigoare. După ce se dezgroapă, rădăcina se spală, se taie în fâșii și se pune la uscat. După uscare, se macină cu râșnița de cafea, iar pulberea rezultată se cerne. Se administrează pe stomacul gol, câte o linguriță rasă de pulbere, înainte de masă. Pulberea se ține 10 minute sub limbă, apoi se înghite cu apă.

Tulpina și frunzele

Se folosesc numai verzi, având acțiune expectorantă, decongestivă pulmonară și puternice efecte febrifuge.

Petalele florii

Stimulează imunitatea, au acțiune antitumorală și măresc capacitatea de adaptare a organismului. După ce se culeg, se folosesc proaspete, pentru tinctură, sau se usucă în strat subţire.

 Pălăria

După îndepărtarea semințelor, partea rămasă se taie în bucăți mici, care se pun la fiert pentru câteva minute, într-un litru de apă. După răcire, ceaiul obținut se filtrează. Se consumă câte două căni pe zi.

În medicina populară, este un leac verificat contra durerilor de cap, a insolaţiei şi a bolilor eruptive la nivelul pielii.

 Mierea de floarea-soarelui

Este un puternic energizant, întrucât captează şi multă energie solară, fiind singura miere care conţine lecitină în stare pură. Este recomandată în caz de anemie, surmenaj, efort fizic şi intelectual. Se consumă două-trei linguriţe de miere, zilnic.

Important!

Părţile aeriene ale plantei, dar şi rădăcinile, pot da reacții alergice. De aceea, se administrează cu prudență, la început în cantități mici, o zecime de doză. Dacă apar tulburări respiratorii, diaree, curgerea nasului si a ochilor, senzația de arsură la nivelul pielii, administrarea va fi întreruptă.

www.sanatate.ro

https://www.click.ro/utile/sanatate

https://topremediinaturiste.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate