Florile de hibiscus – calități terapeutice

Cu un colorit intens, care variază de la roșu până la galben, oranj sau alte combinații de nuanțe, florile de Hibiscus, pe lângă rolul lor decorativ, au o mulțime de calități terapeutice. Chiar dacă durează doar o zi sau două, din ele se pot prepara infuzii, decocturi, băuturi cu proprietăți calmante și reconfortante, care combat efectele stresului.

Ceaiul din florid e de hibiscus

Cercetările au demonstrat beneficiile importante pentru sănătate ale ceaiului de hibiscus, pe care civilizațiile antice le-au descoperit și utilizat aproape instinctiv. Este antihipertensiv, diuretic, antispastic intestinal și uterin, antiseptic, tonifiant, stimulează activitatea cerebrală îmbunătățind atât eforturile intelectuale, cât și pe cele fizice. Cu o savoare unică, ceaiul din flori de hibiscus poate fi îndulcit cu miere sau cu zahar. Se consumă atât cald, cât și sub formă de ceai rece.

Acțiuni terapeutice 

 Antihipertensiv

În urma studiilor efectuate, s-a ajuns la concluzia că trei cești de flori de hibiscus pe zi sunt suficiente pentru a regla hipertensiunea. Băutura este recomandată în primul rând persoanelor care se confruntă cu risc sporit de atac de cord, atac cerebral și maladii renale.

Reduce colesterolul

Datorita proprietăților sale antioxidante, hibiscusul poate proteja inima de boli, deoarece luptă împotriva colesterolului crescut și previne distrugerea vaselor de sânge. Este persoanele care suferă de diabet conform unor cercetători. Aceștia au demonstrat că efectele hipoglicemice și hipolipidemice ale ceaiului contribuie la modul în care este controlată această boală.

Util în caz de răceală

Ceaiul de hibiscus poate îmbunătăți funcțiile de autoprotecție ale organismului, datorită conținutului bogat în acid ascorbic, cunoscut și sub denumirea de vitamina C. Aceasta este vitamina care stimulează activitatea sistemului imunitar, protejându-ne astfel de boli și răceală, datorită proprietăților antiinflamatoare și antibacteriene.

Ca diuretic

În cazul persoanelor care au problem cu rinichii, infuzia de hibiscus este benefică. În plus, încă din cele mai vechi timpuri, planta a fost folosită ca stimulent pentru stomac, deoarece stimulează digestia. Datorita acestor proprietăți, este un bun supliment persoanele care doresc să slăbească. În astfel de cazuri, infuzia se consumă neîndulcită.

Combate anxietatea

Flavonoidele din compoziția hibiscusului au rolul de a îmbunătăți starea psihică, ajutând la prevenirea depresiei și a anxietății. Un astfel de ceai are și un efect calmant, întrucât încurajează relaxarea minții în momentele tensionate.

Îmbunătățește digestia 

Având proprietăți diuretice, ceaiul de  este utilizat și pentru a trata constipația, lucru ce va ajuta la pierderea în greutate. De asemenea, îmbunătățește starea de sănătate a sistemului gastro-intestinal.

Scade tensiunea arterială

Pentru a evita presiunea arterială ridicată, persoanele cu afecțiuni cardiovasculare pot folosi ceaiul de hibiscus. Proprietățile antiiflamatoare ale hibiscusului sunt cele care pot reduce tensiunea arterială în cazul în care ceaiul este consumat zilnic, timp de câteva săptămâni.

Ajută ficatul

Antioxidanții conținuți de hibiscus permite ficatului să filtreze eficient substanțele nocive, contribuind, în timp, la detoxifierea organismului de care este nevoie, pentru a avea un ficat sănătos.
 Ca adjuvant

Se utilizează în caz de: edeme, afecțiuni respiratorii (febră, tuse, infecții la nivelul tractului respirator). Consumul regulat de ceai ajută și la menținerea sănătății vezicii urinare și previne constipația, susține sănătatea sistemului digestiv în general și are rol antiinflamator. Poate fi un adjuvant în scăderea în greutate într-un mod sănătos, dacă ceaiul pe care îl consumăm nu este îndulcit.

Important !

  • Ceaiul de hibiscus este contraindicate femeilor însărcinate sau celor care alăptează.
  • Este contraindicate și persoanelor cu tensiune arterială mică
  • Se recomandă prudență atunci când se consumă, deoarece, o cantitate mai mare de ceai, poate avea efecte halucinogene.
  • Ceaiul de hibiscus poate fi găsit ca atare, sau în componența ceaiurilor din fructe de pădure, cărora le împrumută din gustul său specific-acrisor și mirosul plăcut, parfumat.

https://livadacuceai.ro, www.sanatate.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate