.

Joi, 15 august, este Sfânta Maria Mare

Prăznuită cu pioșenie de credincioși la data de 15 august a fiecărui an, această mare sărbătoare a creștinătății comemorează moartea, învierea și slăvirea Maicii Mântuitorului. Cu această ocazie se pomenesc morţii ce poartă numele Maicii Domnului şi se împart pomeni, iar la 8 septembrie, de Sfânta Maria Mică, data naşterii Sfintei Fecioare, se serbează onomastica.

”Preacurată şi binecuvântată Născătoare de Dumnezeu, Maria, Maica cea bună a Bunului Împărat, revarsă mila Fiului tău şi Dumnezeului nostru spre pătimaşul meu suflet şi, cu rugăciunile tale, mă îndreaptă spre fapte bune, ca cealaltă vreme a vieţii mele fără de prihană să o trec şi prin tine raiul să dobândesc, Fecioară de Dumnezeu Născătoare, ceea ce eşti una curată şi binecuvântată. Amin.” 

Adormirea Maicii Domnului

Potrivit scrierilor creștine, când a binevoit Hristos Dumnezeul nostru ca să ia pe Maica Sa la Sine, atunci, cu trei zile mai înainte, a făcut-o să cunoască, prin mijlocirea îngerului, mutarea sa cea de pe pământ. Căci Arhanghelul Gavriil venind la dânsa, a zis: „Acestea zice Fiul tău: Vremea este a muta pe Maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primeşte cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viaţa cea nemuritoare”.

Sfânta Fecioară Maria s-a bucurat, iar atunci când s-a rugat pe Muntele Măslinilor, că copacii s-au aplecat în faţa ei. Ea ar fi fost luată de apostolul Ioan, la Ierusalim, pentru a fi îngrijită cum se cuvine. S-a stins în casa lui şi a fost înhumată în peştera din Grădina Ghetsimani, la poalele Muntelui Măslinilor, alături de părinţi şi de logodnicul Iosif. Se spune că, în ziua Adormirii, îngerii şi sfinţii au umplut împrejurimile de lumină, iar Domnul Însuși S-a coborât din ceruri pentru a primi în mâinile Sale sufletul ei cel sfânt. Au venit și apostolii răspândiţi în lume pentru a propovădui Evanghelia, cu excepţia Sfântului Toma care a ajuns cu câteva zile mai târziu, după ce Maria fusese înmormântată. Iar când acesta a revenit, după trei zile, s-a dus la mormânt și l-a găsit gol. Se crede că Fiul Ei a ridicat-o la cer, de-a dreapta Lui, ca Împărăteasă.

Sărbătoarea poarta denumirea de adormire pentru că în cadrul bisericii nu se poate vorbi despre moartea unui sfânt, iar tradiția bisericească spune că obştescul sfârşit al Fecioarei Maria a fost asemenea unei adormiri.

 

Tradiții, obiceiuri și superstiții

Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai mari sărbători creștine, în care face tradițiile religioase se împletesc armonios cu cele folclorice, aducând în prim plan o serie de rânduieli străvechi. Iată câteva dintre ele:

  • În dimineața zilei în care este cinstită Adormirea Maicii Domnului se obișnuiește că femeile să meargă la biserică și să împartă struguri pentru cei trecuți la cele veșnice. În unele zone, se dau prune coapte și faguri de miere.
  • Perioada dintre Sfânta Marie Mare (15 august) şi Sfânta Marie Mică (8 septembrie) este cunoscută în popor şi sub denumirea de Între Sântămării. Această perioadă, spune tradiţia, este considerată a fi potrivită pentru semănăturile de toamnă.
  • Se spune că în această zi, rugăciunile către Sfânta Marie sunt cele mai ascultate din tot anul.
  • Acum se culege Năvalnicul, o plantă care creşte în păduri, în locuri ascunse, cunoscute doar de femeile vârstnice. În general, planta aceasta este dăruită fetelor pentru a avea noroc să se căsătorească cu un băiat gospodar şi iubitor.
  • Începând cu această zi, se deschide sezonul nunților, care ține până la intrarea în Postul Crăciunului.
  • Dar, în ziua de Sfânta Maria nu se face joc. Abia a doua zi feciorii îşi organizează jocul în sat.
  • Începând cu această zi, ciobanii coboară oile de la munte, bărbații își schimbă pălăria cu căciulă, se interzice scăldatul în apa râurilor spurcată de cerb și dormitul pe prispă.
  • Se crede că, înflorirea trandafirilor chiar de Sfânta Mariei anunță sosirea unei toamne blânde şi îndelungate.
  • Schimbările de anotimp au fost interpretare în popor că fiind semne ale tristeții naturii, care regretă plecarea Sfintei Fecioare. Din acest motiv, iarba nu mai crește, iar frunzele încep să se îngălbenească.
  • Ziua Marinei este sărbătorită tot la 15 august, Maica Domnului fiind patroana spirituală a marinarilor.
  • Tot în această zi, biserica cinstește Sfânta Mahramă a Domnului și face pomenirea Sfinților Martiri Brâncoveni: Constantin Vodă cu cei patru fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu, Matei și sfetnicul Ianache.

http://www.crestinortodox.ro

https://doxologia.ro

 

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate