Laboratoarele TACOMI: Doctor internet – Prieten sau inamic

Chiar dacă ne place sau nu trebuie să recunoaștem că fiecare dintre noi a apelat cel puțin o dată la propria diagnosticare folosindu-ne de informații găsite pe internet. În articolul de astăzi mi-am propus să discut despre motivele pentru care această practică ar putea face mai mult rău decât bine, dar și despre momentele în care internetul poate fi util.

Desigur că este bine să fim informați. Problema nu este dorința noastră de a cunoaște cât mai multe lucruri ci faptul că sursele de informare pe care le găsim la un click distanță sunt de cele mai multe ori nedocumentate. Mai mult decât atât, subiectele dificile sunt tratate cu superficialitate astfel încât, de la un articol la altul, informațiile pot să difere foarte mult, ba chiar să fie contradictorii.

De ce nu e bine să ne diagnosticăm singuri citind articole pe internet?

  1. Multe afecțiuni au simptome asemănătoare. Dacă citim despre prea multe boli, unele chiar grave, nu facem decât să ne alimentăm frica și incertitudinea. Cea mai ușoară cale este să apelăm la medical nostrum pentru a știi cu exactitate ce ni se întâmplă și să ni se prescrie cea mai bună cale de tratament.
  2. Apare riscul de a decide singuri asupra unui tratament. Uneori putem devein atât de convinși că știm exact ce se întâmplă cu noi, încât dăm fuga la farmacie și ne cumpărăm medicamente. În cazul în care greșim, aceasta nu va face decât să ne scadă capacitatea sistemului imunitar de a ne proteja și să întârzie vindecarea.
  3. Poate că cea mai gravă practică este diagnosticarea copiilor noștri în funcție de informațiile găsite la un click distanță. Ei se bazează pe noi pentru a avea grijă de ei în mod responsabil. Atunci când micuțul tău manifestă simptome îngrijorătoare, consult medical pediatru.
  4. Ne antrenează neîncrederea în sistemul medical. Datorită faptului că informațiile nu sunt filtrate corespunzător, pot apărea de asemenea și articole conspiraționiste cu titluri atrăgătoare. De cele mai multe ori, textele care încep cu “n-o să-ți vină să crezi…” sunt publicate pe site-uri care încasează bani din click-urile pe care le dai pe pagina lor și prin anunțurile publicitare la care ești expus.

Există și situații în care consultarea internetului ne poate aduce beneficii și comfort.

  1. Atunci când suferim de o boală rară, desigur că simțim nevoia să găsim și alte persoane cu care să putem împărtăși experiența noastră. Persoane care înțeleg procesul prin care trecem și care pot oferi sfaturi utile.
  2. După ce am fost diagnosticați corect de către medic, dacă simțim că nu am primit suficiente informații despre afecțiunea noastră putem căuta mai multe informații. Dacă întâlnești ceva care te îngrijorează, apelează la medic pentru lămuriri suplimentare.
  3. Atunci când dorim să alegem un medic, poate fi util să consultăm forumurile în care oamenii povestesc experiența avută cu medicii din orașul tău sau rubrica de recenzii de pe pagina de facebook, în cazul în care există. Aceste recenzii, chiar dacă sunt negative, nu pot fi șterse de către deținătorii paginilor. Atenție, însă, nu te lăsa influențat de una sau două recenzii negative. Din păcate se practică și concurență neloială.

Dezvoltarea internetului este un factor care a schimbat drastic felul în care ne raportăm la medicină și nu numai. Poate că este un moment bun să introducem în școli cursuri de gândire critică și bune practici pe internet. Ce părere aveți?

Irina TÂLVESCU

 

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate