.

Leul se apropie de minimul istoric

Leul s-a apropiat astăzi de minimul istoric în raport cu moneda unică europeană, un euro fiind cotat de către Banca Națională a României la 4,7794 lei, informează Mediafax. Cel mai mare slab nivel pentru un euro a fost anunțat de BNR în 21 noiembrie, de 4,7808 lei.

În același timp, ROBOR la 3 luni a crescut miercuri la 3,07% de la 3,05% marți, în timp ce ROBOR la 6 luni a urcat la 3,13% de la 3,11%. ROBOR este indicatorul monetar în funcție de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, precum și dobânzile la creditele ipotecare.

După intervenția băncii naționale din finalul lunii noiembrie, când cursul euro/leu a fost împins de traderii din piața valutară internațională peste pragul psihologic de 4,8 lei, cursul s-a stabilizat însă pe termen scurt tendința de apreciere este, deși modestă, încă relevantă pentru evoluția viitoare.

În ceea ce privește tendința de depreciere a cursului valutar, în raportul săptămânal de analiză tehnică, specialiștii de la Banca Transilvania notează că dacă leul nu câștigă teren sub pragurile de la 4,77-4,76, moneda națională rămâne expusă riscului de depreciere.

În luna noiembrie leul și-a accentuat tendința de depreciere demarată în septembrie în raport cu moneda unică europeană, atingând noi minime istorice atât pe interbancar cât și pe piața valutară unde joacă și bancheri de investiții cu activități internaționale.

Leul a câștigat teren în fața euro în decembrie însă euro continua să se tranzacționeze în preajma maximului istoric de 4,7808 lei înregistrat joi, 21 noiembrie.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate