.

Măsuri de prevenire a incendiilor din locuinţe şi gospodării

Debutul sezonului rece a marcat o creștere semnificativă a numărului de victime în incendii la locuințe și gospodării ale cetățenilor, deși temperaturile exterioare au fost relativ ridicate, comparativ cu media normală pentru această perioadă.

Astfel, între 01 octombrie – 15 noiembrie, la nivel național,au fost înregistrate peste 500 astfel de incendii, care s-au soldat cu 26 persoane decedate și alte 57 rănite.

Necunoașterea regulilor de prevenire a incendiilor, asociată de multe ori cu neglijența, conduce în fiecare an la incendierea a peste 6.500 de locuințe, sens în care facem un apel către cetăţeni în ceea ce priveşte respectarea măsurilor de prevenire specifice sezonului rece.

Nerespectarea acestor măsuri au condus la producerea incendiilor prin utilizarea sistemelor de încălzire defecte, mijloacelor de încălzire improvizate sau nesupravegheate, coșurilor de fum necurățate, instalațiilor electrice defecte sau echipamentelor electrice improvizate.

Exploatarea sistemelor și a mijloacelor de încălzire cu defecțiuni sau fără respectarea măsurilor de prevenire specifice, precum și lăsarea acestora în funcțiune fără supraveghere, generează anual peste 800de incendii la locuințe, cu victime omenești. Un astfel de eveniment a avut loc în data de 03.10.2019, în localitatea Salcia, județul Teleorman, unde o locuință a fost mistuită de flăcări, iar o persoană cu vârsta de 73 de ani si-a pierdut viața, în urma arsurilor suferite.

De asemenea, exploatarea coșurilor de fum neverificate, necurățate și neizolate termic față de materialele combustibile prin care acestea trec (pereți, planșee) generează în sezonul rece numeroase incendii la locuințe, care se înregistrează cu victime și uneori decese. Două astfel de evenimente au avut loc în data de 13.10.2019 în localitatea Miersig, județul Bihor, respectiv în data de 18.10.2019, în localitatea Gioseni, județul Bacău, unde două locuințe au fost mistuite de flăcări, iar două persoane cu vârste de 73 și 86 de ani au decedat ca urmare a arsurilor suferite.

În perioada sezonului rece, un alt factor generator de situații de urgență cu urmări grave, îl reprezintă exploatarea cu defecțiuni sau improvizații a instalațiilor electrice sau suprasolicitarea acestora prin conectarea simultană a mai multor consumatori, în special mijloace de încălzire de tipul reșouri, radiatoare, aeroterme. Aceste cauze au generat incendii la două locuințe din localitățile Rostov, județul Neamț (17.10.2019) și Râca din județul Argeș (31.10.2019) în urma cărora două persoane cu vârste de 55 și 86 de ani au decedat ca urmare a intoxicării cu fum, respectiv a arsurilor suferite.

O altă cauză generatoare de situații de urgență cu urmări grave, care se manifestă în perioada sezonului rece, este reprezentată de exploatarea necorespunzătoare a instalațiilor și consumatorilor de gaze naturale sau a buteliilor de aragaz. Exemplificăm în acest sens, explozia unei butelii de aragaz produsă în data de 14.11.2019, într-un bloc de locuințe din municipiul Tulcea, în urma căruia au rezultat 4 victime. În urma exploziei au fost afectate 33 de garsoniere.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate