.

Meşteşugurile tradiţionale prezentate elevilor din Ţara Zarandului

„Şcoala de meşteşuguri în Ţara Zarandului” a ajuns la ediţia a doua şi este sprijinită de Consiliul Judeţean Hunedoara.

Peste o sută de elevi şi cadre didactice din nouă şcoli generale situate în localităţi membre ale Forumului Montan din România (FRM) vor avea ocazia să desluşească secretele meseriilor tradiţionale din Ţara Zarandului. Intitulat „Şcoala de meşteşuguri în Ţara Zarandului”, proiectul este derulat, în perioada 5-6 octombrie, de filiala judeţeană a FMR Hunedoara şi Consiliul Judeţean Hunedoara, scopul principal fiind promovarea vechilor îndeletniciri ale zonei în rândurile tinerei generaţii.
„Am invitat elevii din şcolile generale şi pe dascălii lor să vadă cum se lucrează lutul, cum se căuta aurul aluvionar cu şaitrocul sau cum arată un atelier de dulgherie. Copiii vor vedea demonstraţii de olărit, confecţionat doniţe, ciubere şi alte obiecte din lemn, utile în gospodărie, dar şi muzeu popular găzduit de o casă din Curechiu. Nu vor lipsi demonstraţiile despre cum se căuta aurul aluvionar cu şaitrocul, moment ce este planificat la „Casa căutătorului de aur” din Stănija”, a declarat Georgeta Dulgheru, iniţiatoarea proiectului şi preşedinte al FMR Hunedoara.

Conform programului stabilit de organizatori, sâmbătă, 5 octombrie, sunt planificate vizite la atelierul de olărit al meşterului Petru Borza, din Tomeşti, şi apoi la dulgherul Cornel Banciu. Apoi, pe 6 octombrie, elevii şi profesorii sunt invitaţi la Casa căutătorului de aur din Stănija, comuna Buceş, şi la muzeul de artă populară din Curechiu, o colecţie îngrijită de Viorel Tudoran.
De asemenea, va fi vizitată expoziţia de geologie, iar dacă vremea o va permite copiii vor putea face o deplasare pe Valea Stănijei şi la Cascada Săritoarea, unde se mai pot vedea urme ale unei instalaţii de spălare a nisipului aurifer.
Proiectul educaţional este bine primit în rândurile elevilor şi cadrelor didactice, dovadă fiind faptul că la acesta şi-au confirmat participarea reprezentanţi ai şcolilor generale din Buceş, Blăjeni, Bucureşci, Crişcior, Ribiţa, Luncoiu de Jos, Vălişoara, Veţel şi Vaţa de Jos.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate