Meteosensibilitatea – Un fenomen care afectează peste 40% din populaţie

Având în vedere faptul că în această primăvară au fost foarte multe ploi, furtuni și foarte puțin soare, m-am gândit că este oportun să vorbesc despre fenomenul de meteosensibilitate.

Meteosensibilitatea este reacţia organismului la schim­­bările condiţiilor me­teo: temperatură, presiune, umiditate. Ce se întâmplă mai concret? Câmpurile electromagnetice care însoțesc schim­­bările meteorologice sunt de fapt cele care duc la variații ale tensiunii arteriale și probleme circulatorii, la dureri de cap și stări de epuizare fizică, somnolență, depresii, amețeli, dificultăți de concentrare, insomnia sau dureri osteoarticulare.
Meteosensibilitatea afec­tează femeile într-o proporție de 3 ori mai mare decât bărbații. Se pare că persoanele care trăiesc în mediul urban sunt de asemenea, mai afectate. Presupunerea specia­liștiilor ar fi că aceasta se întâmplă deoarece petrecem mult mai mult timp înăuntru iar corpul își pierde din abilitatea de a se adapta la condițiile de mediu. Și dacă te-ai gândit că meteosensibilitatea este ceva rar, studiile arată că aproximativ 40% din populația globului este afectată.
Ce putem face?
• Se consideră că meteo­sensibilitatea ne atacă acolo unde suntem mai slabi. Astfel că, dacă suferim de o anumită afecțiune este bine să nu întârziem administrarea tratamentului. Este de asemenea indicat să facem eforturi de a ne întări sistemul imunitar.
• Petreceți cât mai mult timp afară
• Faceți cel puțin 30 de minute de mișcare pe zi
• Fizioterapie o dată la 6 luni
• Gimnastică medicală
• Cure anuale în stațiuni balneare (Călimănești, Herculane, Pucioasa, Govora, Amara)
• Dietă săracă în grăsimi, bogată în fructe și legume, evitarea alcoolului
• Ceaiurile calmante din levanțică și roiniță, tinctura de talpa-gâștii, precum și tinctură de valeriană, care contribuie la creșterea adap­tabilității organismului.
• Dacă aveți simptome de anxietate sau depresie, încercați să limitați timpul petrecut în fața televizorului și a calculatorului.
Avem grijă de noi și spe­răm că vremea de afară se va îmblânzi în curând pentru a ne putea bucura de anotimpul cald.
Multă sănătate!

Irina TALVESCU – Laboratoarele TACOMI

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate