.

Moment aniversar la Liceul ”Avram Iancu” din Brad: 150 de ani de la înființare

Ziua de 10 octombrie va rămâne înscrisă cu litere de aur în istoria Liceului Teoretic ”Avram Iancu” din Brad. În urmă cu 150 de ani, aici și-a deschis porțile primul gimnaziu român greco-oriental, fiind rezultatul conlucrării mai multor membri marcanți ai elitei românești din Transilvania secolului XIX cu țăranii ortodocși și greco-catolici din Țara Zarandului.

De la înființare, până în 1918 a funcționat ca gimnaziu inferior de patru clase, iar din 1923 s-a trecut oficial la Liceul Ortodox Român,, Avram Iancu’’, fiind patronat de Biserica Ortodoxă Româ­nă – Mitropolia Ardealului.
Prin efortul cadrelor didactice și ale autorităților, în decursul timpului, liceul bră­dean a devenit o unitate eta­lon în învățământul hune­do­rean, de aici luându-și zborul multe generații de elită, care au devenit, în timp, personalități marcante ale vieții economico-sociale și culturale românești.
Revenind la momentul de vineri, 10 octombrie, ceremonialul desfășurat cu oca­zia aniversării a 150 de ani, la Brad, a reunit oficialități județene și locale, cadre didactice, elevi, precum și numeroși invitați, care au ținut să împăr­tășească cu actualii elevi și dascăli clipe de emoție și readuceri aminte.

Au fost adresate mesaje de felicitare colectivului de cadre didactice ale liceului și elevilor, s-au înmânat diplo­me de excelență, premii din partea Inspectoratului Școlar al Județului Hunedoara. Evenimentul a fost întregit de un program artistic susți­nut de elevii liceului și de lansarea unei monografii aniversare. Și tot cu acest prilej, a fost dezvelită o placă comemorativă. La final, s-a oficiat un parastas pentru cei trecuți în neființă, cadre didactice care și-au închinat profesia unui scop nobil: acela de a pregăti temeinic pentru viață generațiile viitoare.
Pentru că ne aflăm la un moment aniversar, felicităm corpul didactic al liceului brădean, iar elevilor de aici le dorim performanțe de excepție în activitatea școlară .
La mulți ani !

Cornel Poenar

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate