.

Muzeu al Civilizaţiei Dacice, realizat la Orăştie

Cinci noi contracte de finanțare prin Regio – Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020 au fost semnate de autorităţile locale şi Agenţia de Dezvoltare Regională Vest.

Sunt proiecte în valoare totală de peste 10 milioane de euro – înființarea Muzeului Civilizației Dacice la Orăștie, modernizarea Ambulatoriului din municipiul Vulcan, realizarea unui centru social de zi pentru persoanele vârstnice din orașul Aninoasa și reabilitarea termică a unui număr de șapte blocuri de locuințe din Vulcan și Hațeg.

Proiectul referitor la Muzeul Civilizaţiei Dacice este o investiție în valoare totală de peste 5 milioane de euro, care prevede înființarea unui nou muzeu al civilizației dacice în județul Hunedoara, la Orăștie, prin restaurarea, refuncționalizarea și dotarea clădirii de pe strada Nicolae Bălcescu, unde a funcţionat spitalul vechi din oraş.

Sunt prevăzute: înlocuirea învelitorii imobilului, revizuirea șarpantei din lemn, refacerea finisajelor interioare și exterioare, refacerea instalațiilor electrice, sanitare și de încălzire, anveloparea planșeelor, dotarea cu echipamente IT și cu mobilier etc.

Muzeul va prezenta expoziții permanente de etnografie și arheologie – „Civilizația Dacilor din Munții Oraștiei”, de icoane și de carte veche, precum și expoziții temporare.

Lucrările vor conduce la îmbunătățirea ofertei culturale și educaționale a orașului și a județului, dar și la îmbunătățirea infrastructurii urbane, pentru că o componentă importantă a proiectului se referă la reabilitarea și modernizarea străzilor din zona muzeului – parte carosabilă, trotuare și semnalizare rutieră.

Valoarea totală a investiției este de 24.283.201,91 lei, din care 22.821.748,98 lei reprezintă fonduri nerambursabile. Perioada de implementare este de 43 de luni.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate