.

Noi reglementări la paşapoarte şi la permisele auto

Regimul de eliberare a paşapoartelor a fost modificat, din această lună, principalele noutăţi ţin de termenele de eliberare.

Astfel, termenul de valabilitate al pașaportului simplu electronic a crecut de la 5 la 10 ani pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani. Pașaportul simplu temporar este valabil 12 luni, însă acesta se eliberează într-un termen ce nu poate depăși 3 zile lucrătoare, doar în situaţii obiective. Mai precis, acele situaţii în care, din motive de sănătate, motive familiale sau motive profesionale, este necesară și urgentă prezența persoanei pe teritoriul altui stat și nu există timpul necesar pentru emiterea pașaportului simplu electronic. Motivele vor fi dovedite cu acte ce atestă urgența.

În lipsa documentelor care justifică necesitatea și urgența deplasării în străinătate, pașaportul simplu temporar se eliberează într-un termen ce nu poate depăși 10 zile lucrătoare.

Pentru depunerea cererilor în vederea eliberării pașaportului, cetățenii se programează online pe pagina de internet www.epasapoarte.ro. Totodată, pe aceeaşi platformă, la secțiunea Status pașaport, se poate verifica în timp real stadiul în care se află cererea depusă pentru eliberarea pașaportului simplu electronic, pe parcursul procedurii de aprobare şi emitere a documentului de călătorie.

Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple Hunedoara va elibera, în continuare, și bonuri de ordine, pentru cei care se prezintă direct la ghișeele serviciului, însă cetăţenii sunt încurajaţi să se programeze online pentru a nu mai aştepta la ghişeu.

În ceea ce priveşte permisele auto, un ordin al Ministrului Sănătăţii, reglementează noul model și termenul de valabilitate al fișelor medicale. Astfel, valabilitatea acestora este de 6 luni de la data emiterii de către unitatea de asistenţă medicală ambulatorie autorizată.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate