.

“O jucărie pentru fiecare”, copiilor din centrele de plasament din judeţ

Acum șase ani, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a avut inițiativa de a fi prezentă, în preajma zilei de 1 iunie, în colectivitățile de copii instituționalizați, copii care trăiesc în centrele de plasament din județul Hunedoara.

“Am pus la punct proiectul pe care l-am numit „O jucărie pentru fiecare”, proiect care dorește în primul rând să aducă bucurie în inimile copiilor lipsiți de căldura mediului familial, copii fără părinți sau aflați departe de ei. Grupul-țintă, cum este și firesc, este format din copiii care trăiesc în Centrul de plasament Brad, Centrul de plasament Lupeni, Centrul de plasament pentru copilul cu handicap Vulcan, Centrul de zi Petroșani, Apartament familial Vulcan. Pentru toți acești copii am inițiat o amplă campanie de popularizare și de sensibilizare a opiniei publice, adresându-ne direct cu rugămintea ca oricine dorește să aducă la bibliotecă o jucărie, nouă sau veche, jucărie destinată acestor copii. Am pornit de la ideea că, oricât de bune ar fi condițiile materiale în care trăiesc, acești copii au nevoie, pe lângă hrană, îmbrăcăminte, cazare, și de un strop de bucurie, de un gest cald din partea noastră, a tuturor.

Am făcut campania de popularizare pe toate canalele mass-media, prin afișe lipite în oraș, prin mediul virtual, prin comunicarea directă cu persoanele cunoscute.

Apelul nostru a avut un ecou impresionant și, în foarte scurtă vreme, biblioteca a devenit depozitara unui imens număr de jucării: păpuși, mașinuțe, animale de pluș, jocuri, mingi etc. Toate aceste jucării au fost dovada limpede a faptului că oameni minunați, de toate vârstele, de toate preocupările, au răspuns cu generozitate apelului nostru și au dorit din tot sufletul să aducă bucurie copiilor, de ziua lor. Am înțeles, astfel, că niciun copil instituționalizat nu este uitat, că ei toți sunt copiii noștri de care trebuie să ne pese, cărora trebuie să le facem bucurii.

Cu aceste gânduri, am pornit, plini de entuziasm și de afecțiune, într-o veritabilă caravană a jucăriilor către copiii aflați în centrele de plasament mai sus amintite.

Munca noastră a fost răsplătită din plin prin recunoștința și bucuria pe care le-am citit în privirile micilor noștri prieteni, în zâmbetele și îmbrățișările de care am avut parte în fiecare instituție de ocrotire a copilului unde a poposit caravana noastră. „O jucărie pentru fiecare” s-a dovedit a fi un proiect viu, de suflet, pe care noi l-am inițiat și pe care îl desfășurăm an de an din toată inima, cu mult drag, pentru copiii care n-au avut șansa de a crește într-o familie. Acești copii trebuie să simtă, și cu siguranță simt asta, că nu sunt abandonați, că deși nu au părinții lângă ei, nu sunt singuri și sunt înconjurați de afecțiune.

Le mulțumim celor care au adus jucării de la copiii, de la nepoții lor, sau    le-au cumpărat special pentru această acțiune, numărul acestor oameni generoși este tot mai mare și acest lucru nu poate decât să ne bucure”, a declarat Ioan Sebastian Bara, managerul  Bibliotecii judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate