Olimpici hunedoreni în arte și arhitectură

Ne aflăm într-o perioadă în care în toată ţara elevii cei mai buni de la toate disciplinele de învăţământ se întrec în competiţiile din cadrul olimpiadelor naţionale.

Nu fac excepţie nici elevii de la secţiile arte vizuale, arhitectură şi muzică ale Liceului de Arte “Sigismund Toduţă”, cei mai buni dintre cei foarte buni, care se pregătesc, îndrumaţi de profesorii lor coordonatori, să se înfrunte cu alţi colegi ai lor în cadrul celui mai dificil concurs organizat de Ministerul Educaţiei Naţionale, şi anume Olimpiada Naţională, etapa finală!

14 elevi ai Liceului de arte “Sigismund Toduță”din Deva, vor reprezenta Deva și județul Hunedoara în cadrul celei mai importante competiții de profil din România, Olimpiada Națională de Arte Vizuale, Arhitectură și Istoria Artei – București, 22-26 aprilie 2018.

Lotul olimpic este alcătuit din elevi talentați, foarte bine pregătiți, unii dintre ei având deja o bogată experiență în competiții naționale și internaționale. În echipa deveană sunt Alexandra Ciorcilă, Maria Mădălina Bâlbă, Ana Maria Mihăilă, Denisa Pădurariu, Marcu Baranca, Eduard Muntean și Raluca Alba din clasa a XI-a și Maria Albu, Adrian Buda, Maria Brîneț, Năsălean Mădălina, Marta Antonia Gușe, Ana-Maria Părău și Marga Baciu din clasa a XII-a. Frumusețea unei astfel de competiții constă și în faptul că rezultatele sunt imprevizibile, totuși mulți dintre elevii hunedoreni țintesc podiumul, avînd deja în palmares locul I la olimpiada regională din anii 2017 și 2018, sau în cazul celor din clasa a XII –a o participare încununată de succes la ediția precedentă a olimpiadei naționale.

Concursul este unul complex, și se adresează doar claselor a XI-a și a XII- a. Va fi o întreagă săptămână de probe și evenimente culturale. Probele olimpiadei constau în principal în realizarea unui studiu de observație în desen și a unei compoziții într-o tehnică specifică secției la care elevii participă.  În afara orelor de susţinere a probelor, toți participanții trebuie să realizeze schițe de documentare ce vor constitui o mapă pregătitoare pentru proba de compoziție. Sunt așadar probe cu precădere practice, singurele scrise fiind cele de istoria artei. Săptămâna se încheie cu expunerea lucrărilor realizate de elevii prezenți în concurs și festivitatea de premiere.

În cele ce urmează, profesorul Andrei Rosetti face o prezentare a fiecărui component al lotului:

Alexandra Ciorcilă, premiată în mai multe ediții ale Concursului Internaţional de Artă pentru Copii de la Tokyo, a obținut premiul I anul trecut la olimpiada regională. Va participa acum la secția de pictură de șevalet a olimpiadei. Alexandra nu-și poate imagina viitorul său fără pictură. E fascinată de procesul picturii, pătrunderea în lumea amestecurilor și a nuanțelor este o uitare de sine, o nouă aventură mereu. Din experiența ei în domeniuul artelor își amintește cu bucurie de ultima sa expoziție amplă, realizată în tandem cu Maria Albu la Galeria din Deal din Deva. Conlucrarea cu Maria și cu profesorii liceului, reacțiile pozitive ale privitorilor au făcut-o să înțeleagă spre ce deschide această componentă din viața unui artist.

Maria Mădălina Bîlbă a obținut și ea premiul I la olimpiada din 2018 de la Reșița și are la rândul ei un parcurs competitiv de luat în seamă. Va reprezenta județul Hunedoara la secția de sculptură a olimpiadei naționale. Ar vrea să continue drumul studiului artei în București sau în Cluj-Napoca. Studiază sculptura sub coordonarea profesorului Cătălin Dragomir. Prezența în capitală este pentru ea o provocare și o confirmare a eforturilor de până acum, dar presupune emoții și dorința unui rezultat foarte bun.

 

Ana-Maria Mihăilă va fi prezentă în olimpiadă în calitate de tânăr grafician. Își dorește să profeseze în domeniul graficii și animației digitale, fără a renunța la grafica de șevalet pe care o studiază în atelierul coordonat de profesorul care conduce catedra de arte a liceului devean, Alina Teleman. Vede olimpiada ca o experiență cu mai multe fațete – un moment important din punct de vedere profesional, dar și în plan psihologic sau al experienței personale. O săptămână plină în care se va confrunta cu alt univers decât cel obișnuit, alt loc, alți oameni, cu alte experiențe decât cele cu care se întâlnește în mod uzual. Și Ana-Maria a obținut premiul I la Reșița în 2018, la secțiunea grafică.

Maria Albu (foto mare), din clasa a XII-a plastică, concurează la București în cadrul secției de pictură de șevalet. Coordonată de-a lungul anilor de liceu de profesoara Ana Iancu, a obținut premiile I și II la olimpiada regională și la cea națională. Deși are mari așteptări de la acest concurs, consideră că în acești primi ani de experiența artistică, cele mai importante momente au fost taberele de creație la care a participat. Își dorește să studieze în viitor pictura și are în vedere facultatea din Cluj-Napoca. Ar vrea apoi să urmeze studii de masterat în domeniul graficii.

Adrian Buda este un tânăr pasionat deopotrivă de domeniul artelor vizuale și de cel al artelor și meșteșugurilor tradiționale, domenii în care a studiat sub îndrumarea profesorilor Alina Teleman și Mircea Lac. Acum, în ultimul său an de liceu, va participa din nou la olimpiada națională la secția de grafică. A expus în numeroase rânduri, atât lucrări de grafică, cât și de sculptură. A participat în multe tabere de profil și adesea a făcut parte din echipe de îndrumare în cadrul unor ateliere practice demonstrative, atât de tehnici grafice cât și de meșteșuguri. Are în palmares mai multe participări în olimpiade de meșteșuguri sau arte, naționale și internationale. Dintre acestea, i-a rămas în minte ca o experiență aparte olimpiada dedicată meșteșugurilor artistice tradiționale de la Sibiu, din 2018, unde a obţinut premiul I la sectiunea xilogravură, într-o competiție cu caracter internațional. Olimpiada de arte este pentru el un fel de preambul pentru anii facultății. Un rezultat bun poate deveni un avantaj pentru admitere. Pe de altă parte într-o astfel de competiție își va întâlni cei mai buni colegi de generație, cu preocupări și stiluri de lucru diferite și acest lucru îl motivează. Adrian vrea să studieze în continuare tehnici din domeniul multiplicării grafice, gravura, litografia, serigrafia etc.

Un nume deja cunoscut între tinerii artiști în formare din județul Hunedoara este și Maria Brîneț, coordonată de profesorii Cătălin Dragomir și Ana Iancu, care va participa la secţia de sculptură. Consideră că această competiție este cea mai complexă și solicitantă la care ar putea participa acum, în clasa a XII-a. La fel ca prietena ei, Maria Albu, după un loc II la olimpiada națională de anul trecut, vrea să lupte din nou pentru un nou rezultat bun. Vrea să studieze în continuare sculptura și după terminarea liceului.

Mădălina Năsălean este în clasa a XII-a arhitectură. A mai participat în competiții de specialitate sau în proiecte de punere în valoare a patrimoniului. Deși unele dintre aceste concursuri au fost organizate de universități de profil, prima ei prezența în olimpiada de arhitectură la nivel national rămâne motivantă pentru ea. Concursul în sine, oamenii întâlniți și ideile lor. Va concura așadar la secția de arhitectură și este preocupată acum de soluții în domeniu pentru condiții extreme – refugii și cabane montane.

Marta Antonia Gușe, tot din clasa a XII-a arhitectură, va concura la secția de design de obiect a olimpiadei. Vrea să devină architect, dar consideră că designul de obiect este un fel de arhitectură la scară mica, un domeniu care trebuie cunoscut și de un viitor architect. Este la prima ei participare la o asemenea competiție. Are emoții și așteptări mari, consideră că va fi o experiență bună pentru viitorul ei. Vrea să își testeze limitele și țintește o poziție pe podium, pentru care va da tot ce poate. Dacă expozițiile sunt pentru ea un fel de validări profesionale, olimpiada este cu atât mai mult o astfel de instanţă, dar și un prilej pentru schimburi de idei, pentru a cunoaște viitori colegi de profesie. Deasemenea, descoperirea Bucureștiului este pentru ea un scop în sine.

Ana Maria Părău va participa în cadrul secției de arhitectură ambientală. Este și ea în clasa a XII-a și speră ca în urma acestei olimpiade să se edifice în alegerea viitorului său drum profesional. A fost remarcată pentru talentul său la materiile de specialitate. Este un bun desenator, dar pe de altă parte un vis mai vechi este acela de a studia medicina veterinară. Vede în prezența sa în concurs o oportunitate pentru a se evalua și speră să se întoarcă acasă cu un rezultat bun.

Fiind vorba de o competiție complexă, la pregătirea acestor tineri și-au dat concursul profesorii lor din toate atelierele de specialitate și de desen. În afara profesorilor deja amintiți au contribuit: Diana Jula, Monica Gabriela Ailincăi, Emanuela Cibu, Andrei Rosetti, Remus Poenar, Iulian Solda, Adrian Samson și Grigore Roibu. Elevii prezenți în București sunt însoțiți de profesorii Ana Iancu (arte vizuale și istoria artei) și Daniel Bocșe (arhitectură).”

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 − 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.