.

OPINII: Autenticitatea înseamnă sinceritatea individului

“Sinceritatea înseamnă autenticitate – să fii sincer, adevărat, să nu fi fals, să nu porți măşti. Indiferent care îți este fața adevărată, arat-o cu orice preț. Reţine, asta nu înseamnă că trebuie să-i demaşti pe alţii; dacă ei sunt mulţumiţi de minciunile lor, e treaba lor să decidă. Nu demasca pe nimeni. Subliniez asta pentru că oamenii aşa gândesc; ei spun că trebuie să fii sincer, autentic, înţelegând prin asta că trebuie să despoaie pe toată lumea. Nu. Trebuie să fii autentic față de tine însuți. Nu e nevoie să reformezi pe nimeni altcineva. Dacă poţi să evoluezi tu însuţi, e destul. Nu fi reformator şi nu îi dăscăli pe alţii, nu încerca să îi schimbi pe alţii. Dacă te schimbi tu, e un mesaj suficient. Să fii autentic înseamnă să rămâi fidel faţă de propria fiinţă…”   Chandra Mohan Jain

 

Patriotismul și naționalismul

Nu sunt noțiuni abstracte, menite să înfrumusețeze imagini sociale sau discursuri publice. Ele reprezintă o stare a ființei umane, o stare de iubire a inimii și de ascultare a conștiinței. Pentru aceasta este nevoie de o inimă deschisă și o conștiință mai înaltă pentru a reuși rezonanța cu egregorul grupului, cu conștiința grupului patriei sau nației respective. Patriotismul este o stare mai extinsă către toate categoriile de cetățeni ai patriei, naționalismul restrângându-se la legătura cu cei de aceeași naționalitate, din această cauză, unii acuza naționalismul ca fiind extremist.

Convingerea mea este ca foarte mulți români își iubesc nația, patria. Dar iubirea, fără forța unei conștiințe înalte, nu poate duce la manifestarea unui real patriotism. Conștiința înaltă necesară manifestării patriotismului înseamnă, de la un anumit punct, sacrificarea unor interese individualiste și egotice (de la interese materiale, până la dorințe de faimă, putere, oportunism etc.) În căutările mele, cu experiențele și judecata mea, am tras câteva concluzii. În Romania actuală există formațiuni politice sau apolitice, culturale, istorice care, în baza acțiunilor organizate de liderii lor, invocă patriotismul. Dar foarte puține au lideri cu adevărat patrioți. Argumentul pe care îl aduc la această ultimă afirmație este însuși rezultatul în care ne zbatem: absența unei forțe naționaliste puternice la nivel de societate. Păcatul cel mai mare al acestor lideri nu este că propovăduiesc o minciună, ci faptul că abat alți oameni pe calea meschinăriei lor de șefi găunoși. Astfel de oportuniști organizează fel și fel de activități frumoase, nu am ce spune, dar care în loc să aprindă scânteia iubirii de țară, în loc să extindă conștiințele oamenilor spre nivelul necesar astfel încât patriotismul să se manifeste concret înspre apărarea țării, nu fac decât să abată calea multor oameni spre drumuri înfundate. Este minunat să organizam acțiuni culturale de evocare a eroilor noștri, este minunat să se editeze cărți, reviste pe teme istorice, este minunat să organizam defilări cu steaguri fluturând. Dar atâta vreme cât în spatele organizatorilor unor astfel de acțiuni predomină interese personale ce nu au legătură cu conștiința de nație ci cu dorința de afirmare personală, câștiguri materiale, poziții sociale etc. nu putem spune că aceste acțiuni sunt patriotice, dar…. ne dau iluzia de patriotism.

În viața reală, am întâlnit mulți astfel de lideri

Am întâlnit și indivizi fără titulatura de lideri, care într-un stil demagogic și-au dat arama pe față. Am văzut apărători ai tradițiilor, care au boicotat referendumul pentru familie; am văzut „iubitori” de Eminescu, Avram Iancu, Ștefan Cel Mare, Mihai Viteazu  care au pactizat cu dușmanii neamului. La astfel de oameni nu există sentimentul de patriotism. Poate că unii își iubesc neamul și țara, nu contest asta. Doar că nivelul de conștiință nu le permite să ajungă la nivelul conștiinței de neam. Am  văzut preoți care s-au dus într-o biserică paralelă ahtiați după bani și funcții. Au făcut până și Mitropolii paralele, avem cazuri publice nu mai trebuie alte probe. Și din nou ajungem la valori și virtuți. Orgoliul, fricile, programele false, dorința de control asupra altora, înșelăciunea etc. sunt vicii care slăbesc atât inima, cât și nivelul de conștiință. Îndreptarea noastră va veni prin patriotism, iar pentru asta este nevoie ca fiecare din noi, la nivel individual (indiferent dacă trăim în țară sau în afara ei) să ne reeducăm în spiritul valorilor de lumină. Fiecare dintre noi are puterea să aleagă între lumină și întuneric, spre a-i fi caracteristică dominantă. Fiecare din noi este răspunzător atât pentru propria persoană, cât și pentru întreaga nație, chiar și întreaga umanitate.

 

Trăim printre oameni

Și, desigur, vrem să ne protejăm de faptele rele ale altor persoane. Dar cum putem determina dacă o persoană este rea? Toți oamenii, din fire, nu știu să se bucure de succesele altora. Toți oamenii au o singură calitate, fără excepții: arta manipulării.

Observați că omul cu ușurință și fără mustrări de conștiință apasă pe locul dureros pentru a obține ceea ce are nevoie – ar trebui să știți că această persoană este rea și calculată.

Oamenii iubesc bârfele, adesea bârfesc despre alții, eșecurile altor oameni le aduce plăcere,  hrănindu-se ca niște vampiri energetici. Astfel de oameni sunt zgârciți cu laudele și caută defecte în orice. Oamenii mint, le place să înfrumusețeze și să exagereze lucrurile. Oamenii nu au conștiință și compasiune.

Ei adoră să incite oamenii, provocându-le emoții negative pentru cineva din jurul lor, convingându-i să se certe între ei.

Dacă sunt vinovați de ceva, vor da vina pe terți și nu își vor admite niciodată vinovăția.

Le place când ceilalți sunt sub controlul lor. De asemenea, ei tind să-și controleze viața sută la sută. Dacă brusc lucrurile nu ies așa cum plănuiau, se vor confrunta cu stres și agresivitate severă. Oamenii nu pot trai fără control, ei nu știu să fie prieteni

 

Fiind alături de o astfel de persoană, astfel vă afectează biocâmpul lor. Trebuie să aveți încredere în sentimentele intuitive și să limitați comunicarea cu astfel de oameni.

Ei sunt alături când totul este în regulă și sunt alături de tine când totul este rău, dar nu te vor ajuta niciodată dacă le ceri ceva. Crede-mă, vor găsi o sută de motive pentru a nu te ajuta atunci când ai o problemă.

Ei îți pot reaminti excesul de greutate, spunând că își fac griji pentru sănătatea ta, îți vor spune că ai un partener rău și îți doresc tot binele, că ești prost plătit etc. Sunt gata să critice tot ceea ce ai, pentru a te umili și a-ți reduce stima de sine. Oamenii se vor ataca unii pe alții.

Dacă ați observat că persoana din preajma voastră se potrivește descrierii din articol, încercați să comunicați mai puțin cu ea și nu spuneți nimic personal, pentru că mai devreme sau mai târziu totul se va întoarce împotriva dvs.

Fiți sinceri cu voi înșivă, pentru că lumea este ca lumea, te poți aștepta la reversul medaliei. Fiți mai buni, mai înțelepți și fără ură, lăsăm pe alții să se urască, noi să înțelegem oamenii și să fim mai apropiați sufletește. Rog biserica, în numele miilor de cititori ai articolelor mele, să se apropie mai mult de enoriași, să-i îndrume pe calea cea bună și nu trebuie să uităm că: ,,implozia este mai periculoasă decât explozia”- această frază fiind valabilă și pentru partidele politice și conducătorii lor.

Cu multă iubire, al dumneavoastră Prof.Ioan Romeo Mânzală

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate