.

OPINII: Bârfa – o boală generalizată în România

Cu siguranţă, nu există om care să nu bârfească, cu sau fără voia lui. Uneori, intri în discuţie fără să vrei şi devii participant la bârfe. Dar sunt persoane care manifestă o predilecţie aparte pentru bârfe. S-au specializat bârfind zi de zi la serviciu, pe stradă, acasă, oriunde ar fi.

Rămân surprins cum cei pe care noi îi trimitem europarlamentari la Bruxelles, își bârfesc propria țară. Din punctul meu de vedere, ei sunt ,,trădători”, nu bârfitori. Sunt niște ticăloși, care nu-i pot privi în ochi pe oamenii care au votat asemenea ,,oameni” bolnavi la cap. Ce fac acești europarlamentari, care în loc să se ocupe de tot ce mișca pozitiv la Bruxelles pentru a fi mai bine pentru noi, ei se duc în turma lui Juncker, Timmermans, Katai­nen, Werhofstadt… Au intrat cu bocancii în politica din Romania, pentru a susține acțiu­nea anarhic-populistă a unor formațiuni antisistem, create în laboratoarele unor forțe oculte, cu lozinci fasciste, practicând metodele extre­mei drepte, precum USR și +Plus.
Scopul este clar: o parte din cei de la Bruxelles vor ca Romania să fie pusă la dispoziția Germaniei sau a Europei germane, cu ajutorul lui Juncker, iar Frank Timmermans dorește cu orice preț, să depindem economic de Olan­da. Este vizibil, chiar chior să fii, cum unii dintre politicienii noștri luptă să ne treacă în partea celor din barca Germaniei, în special cei din eșichierul politic existent pe flancul drept. L-am văzut pe băiatul lui Cara­mi­tru, pe care l-am respectat ca actor (Ion Caramitru), spu­nând în gura mare de la tribună, că va da foc României. Domnule Andrei Caramitru, ori ești ne­copt la cap, ori sunt probleme grave de sănătate.

Cred că USR are și va avea o mare problemă
Săptămâna trecută, la o conferință de presă a USR, am văzut niște figuri ce parcă erau scăpate de la stadion, sau de la un muzeu unde sunt figuri din ceară. Galbeni la față, posaci, oameni care nu știu să salute, oameni care nu știau de ce se află acolo, în Parlament. Șoșoteau pe la colțuri, bârfind pe unii și pe alții de la putere. Ah, bârfa!!!
Bârfele sunt manifestările unei personalităţi problematice. Poate că bârfa se naşte din dorinţa fiecăruia de a abate atenţia de la sine. În plus, discuţiile despre alţii ne detașază de lucrurile care ne fac să ne simţim inferiori. Spre exemplu, atunci când condamnăm zgârcenia cuiva, ne simţim foarte generoşi, chiar dacă noi nu am făcut niciun gest de generozitate.

La baza bârfei
Se află eliberarea emoţiilor, care pot varia de la fericire la mânie. Se pare că bârfa te ajută să-ţi faci “prieteni”, cu care să poţi vorbi despre lucruri comune: hainele cuiva, viaţa personală, moralitate, atitudinea, hotărârile pe care le iei şi care, parcă, sunt în contradicţie cu dorinţele tale… de parcă tu ai fi Dumnezeul care poate da încuviinţarea cuiva să respire, să iubească, să se îmbrace, să trăiască. Şi ne apucăm să-i comentăm pe alţii, de parcă noi am fi perfecţi și etaloane pentru cei din jur. Am bârfit şi eu, desigur. Nu pentru că aşa ar fi caracterul meu, din contră, am fost educat să nu bârfesc, în familia mea nu am auzit bârfe. Îmi amintesc că în anturajul tatălui meu, oamenii își povesteau aventurile și planurile de viitor, spuneau bancuri, râdeau mult, dar nu discutau despre cunoștințele comune.
Am simțit, la un moment dat, că mă devalorizez în anturajul în care mă învârteam. Simțeam că nu petreceam timp de calitate, că nu învățam nimic, că nu plecam cu amintiri frumoase după întâlnirile cu acei prieteni. Discuţiile despre alţii, părerile şi judecăţile de valoare asupra altora, mă plictiseau și îmi provocau dezgust. Am încercat să-i opresc și să-i schimb, dar mi s-a râs în nas şi am fost acuzat de ipocrizie. Este normal ca persoanele care se hrănesc cu bârfe, să nu poată trăi fără ele.
Dar de la bârfă și până la comportamentul jalnic față de cei care au votat, nu este decât un pas. Daca vreți să câștigați teren și vreți să câștigați lumea, SALUTAȚI. Nu numai cei de la USR sunt dedublați, lăudăroși, colerici, devotați interesului meschin, avem și la alții. De pildă, Președintele Iohannis a mers pe munte sâmbătă. În loc să fie totul discret, toate parcările de pe traseu au fost blocate, iar proprietarii au avut numai de suferit.

Nu se mai întâmplă nimic!
Pe nimeni nu mai interesează unde mergem cu țara ! Dacă mai respectăm legile în Romania și dacă statul își face datoria. Busolă nu mai avem, Parlament nu avem. Preșe­dintele este plecat să se odihnească, opoziția plimbă caii, iar Guvernul învață ,,legea bunelor maniere”. Bani, cât mai mulți bani. Partidele toacă bani, Statul toacă bani și atunci mă întreb: de unde sunt acești bani, cine mai lucrează?
Nimeni în România nu mai muncește, toți stau peste tot, la o porție de bârfă. Toate posturile de televiziune sunt pline de bârfitori, unii chiar cu patalama de bârfitori la mână. Toți sunt plătiți cu bani grei ca să bârfească.

Oare suntem sat fără câini sau țară fără stăpân?
Cred că și una și alta. Suntem o țară fără volan și șofer, care nu știm unde, când și cum. Toate lucrurile sunt numai și numai pe dos. Oare nouă nu ne este rușine de noi? De 30 de ani trimitem în fruntea țării toți hoții și inculții. De 30 de ani ne umilim, ne văităm. Iar politicienii se îmbogățesc. Câtă discrepanță între oamenii de rând și acești nesătui ! Ei sunt din toate partidele, nu numai de la unii. Oare când le plătim si ,,taxa pe prostie”? Toată gașca lui Băsescu, care a furat cel mai mult, vine acum la ciolan sub umbrela altor partide, pentru a mai fura ceva.
Oare de ce Dl. Iohannis are nevoie de atâția hoți în jurul lui? De ce se afișează cu ei peste tot? Cred ca a sosit momentul ca și Dl. Iohannis să-și facă curățenie în jurul lui și chiar în ograda personală, că altfel pierde sigur alegerile. Cat despre PSD, ei vor deconta groaznic acele majorări de salarii și pensii. Nu se vede nicio schimbare de mentalitate, sau o îmbunătățire a serviciilor. Unii politicieni vor să-și vândă proprietățile și să plece. Nu este nici o pierdere, să plece!
***
Dar, din păcate, încă e plin de bârfitori în jurul meu şi ieşind din cercul vicios, observ obiectiv grandoarea mi­zeriei în care se scaldă unii. Printre ei se află şi ipocriţi, care susţin că nu bârfesc, dar o fac cu fiecare ocazie care li se iveşte.
Vor fi mereu oameni preocupaţi să scormonească în viețile altora pentru a găsi subiecte de discuţii. Bineînţeles că totul va fi denaturat și încărcat cu mizerii, astfel încât orice informaţie să aibă dimensiunea senzaţionalului, demnă de a stârni interesul cretinilor, care stau şi ascultă cu gura căscată orice prostie. Aceştia se hrănesc din dezilu­ziile altora… ghinionul cuiva devine un motiv de bucurie şi satisfacţie personală. Iar dacă cineva este fericit, se va trezi animalul invidiei din bârfitori şi vor căuta cu disperare ceva cu care să demonteze acel om.
Sunt ca nişte hiene disperate să devoreze sufletele unora şi discută cu o plăcere maladivă despre durerile oricui. Pentru ei, un divorţ, o despărţire, un eşec financiar, sunt motive numai bune de a avea subiecte de discuţii. Ei disimulează orice adevăr, au spirit de moralism și coroziv. Bârfitorii culeg roadele răută­ților lor. Ei sunt nefericiți și singuri. Bârfa este o boală de suflet, incompatibilă cu virtutea. Bârfa este esența telefonului.

Al dumneavoastră același Prof. Ioan Romeo Mânzală

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate