.

OPINII: Societatea fără ,,cârmaci “!

”Degeaba le-am avea pe toate: inteligenţă, cultură, isteţimea, supracultura, doctoratele, supra doctoratele, dacă suntem răi, haini, mojici şi vulgari, proşti şi nerozi, doi bani nu facem, se duc pe apa sâmbetei şi inteligenţa, şi erudiţia, şi supradoctoratele, şi toate congresele internaţionale la care luăm parte, şi toate bursele pentru studii pe care le câştigăm prin concursuri severe. Nimic nu poate înlocui şi suplini niţică bunătate sufletească, niţică bunăvoinţă, toleranţă, înţelegere. Niţică susţinută bună-cuviință. Bunătatea sufletească nu-i o virtute subtilă şi rafinată, e un atribut de bază al fiinţei omeneşti și totodată un atribut al culturii. Ştim că de-am vorbi toate limbile și toate dialectele pământului, şi de-am fi capabili să clasificăm conform cu clasificarea zecimală toate volumele tipărite în toate limbile pământului, de la Gutenberg şi până astăzi, și de am fi tobă de carte și de erudiţie, și de am cunoaște întrebuinţarea tuturor termenilor specifici tuturor ştiinţelor şi tehnicilor, tot nu ne putem numi oameni culţi dacă suntem nişte pizmăreţi, nişte bădărani şi nişte răi la suflet.” – Nicolae Steinhardt

Nicolae Steinhardt s-a stins din viață în data de 30 martie 1989. Să-l prețuim așa cum se cuvine: citindu-l.
Societatea în care trăim este bolnavă și nu știe încotro se îndreaptă. Trăim într-o lume ipocrită, săracă din toate punctele de vedere, inclusiv moral, lipsită de etică şi evident, autodistructivă.

Ce lăsăm noi moștenire copiilor noștri, inclusiv nepo­ților?
Dacă aceasta lume o lăsăm moştenire copiilor şi nepoţilor noştri înseamnă că degeaba am trăit pe acest pământ o perioadă de timp. O lume schimonosită, hâdă, sulfuroasă, o lume din care au dispărut complet morala, ruşinea, decenţa, normalitatea, bunul simţ, respectul, justiţia dreaptă, autoritatea reală şi legea.
Au dispărut toate normale morale și de bun simt, caracter, comportament normal civilizat, cultură, civilizație, legile nu le mai respecta nimeni, până şi constituţia este ignorata. Apropo, legile produc efect doar acolo unde există răfuieli între politicieni sau pentru a termina afacerile autohtone. Suveranitatea e moartă demult, siguranța națională, patrimoniul și altele se respecta doar în interesul celor de la putere.
M-am întâlnit cu un distins politician care m-a privit de sus, ironic, ca și când domnia-sa știa tot, spunându-mi să nu discut de politică, că politica o fac politicienii, adică ei. M-am uitat atent și m-am întrebat: oare asemenea oameni ne conduc? Nu mă mai mira nimic, când avem atâta prostie peste tot, dar cred că incultura domină, în cea mai mare parte, sfera politicului.

Lumea discută doar de bani și de a intra în politică
Românii fiind cei mai avizi de putere și de bani, la zece fraze, bani și iar bani. Nimeni nu observă ca noi am devenit un deșeu moral, adunat în caractere. Deșeul moral adunat în caractere duce la deşeuri canceroase, ce vor distruge generaţii întregi de acum înainte. Generații la care consecințele încep deja să se vadă.
Oamenii valoroşi au dispărut din posturi, s-au retras în eșaloanele 4-5, au fost marginalizaţi continuu, până la extincţie. În locul lor au fost promovate non-valorile, rebuturile umane, turnătorii, trădătorii, torţionarii, acefalii înregimentaţi politic şi prostituatele. Ce am schimbat? Moralitatea, cultura cu incultura, mizeria umană, răutatea, prostia, ura, dezbinarea, am devenit vânzători, trădători care am pozat pentru a ne atinge scopurile politice și materiale în așa-ziși patrioți. Nu ne mai este rușine de noi, ce spunem și ce producem cu efecte dezastruoase, pentru noi și semenii noștri.
Înainte violența era un viciu, acum este la tot pasul, la toate colțurile, a devenit o necesitate. Violența nu mai este o excepţie ci este ca și o problemă destul de utilă în viața de zi cu zi, absolut normală şi frecventă. Și animalele sunt mai chibzuite, mai ordonate, au un comportament chiar mai înțelept decât noi oamenii. Chiar mai pacifist. Violența este modul preferat de acţiune într-o societate bolnavă. Care este compusă și de indivizii ajunși la putere.
Suntem o societate condusă de oameni care sunt dominați de incultură, care a devenit ,,o metastază cancerigenă” a po­po­­rului român.
Prin violenţă, şantaj şi ameninţări se rezolvă toate problemele, așa cred inculții, lacomii și borfașii, care au ajuns la putere tot prin violentă, șantaj și șpagă! Mulți se nasc sau se formează rapid de mici în duşmani peste noapte. Oameni cu care nu te-ai văzut niciodată, n-ai împărţit niciodată nimic, nu te cunosc, te urmăresc, te spionează, te urăsc de moarte şi te vor după gratii deoarece la noi numai cine nu vrea nu face rău, deoarece legile permit.
La noi codurile penale sunt codurile răfuielii, iar magistrații le îndeplinesc facil dorinţa prin celebrele manevre ale justiției, care condamnă pe bandă rulantă numai prin ascultări și presupuneri. Dar și aceste metode fac parte tot dintr-o societate în derivă. Acestea sunt mijloace securistice, rezonabile, spun justițiabilii.
Violenţa şi agresiunea este joaca preferată a societăţii actuale, au devenit sporturile cele mai renumite în Romania în locul fotbalului și handbalului. Agresiunea și Violenta au luat locul sporturilor de masă, adunate în celebra ,,Dacia­dă”, de pe vremea comunismului. Am studiat și văzut că aproape toţi se comportă la fel, m-am retras precum broasca ţestoasă în cochilie şi încerc să mă detaşez de mizeria şi boala acestei societăţi ciopârţite şi fragmentate, impusă la asemenea comportament din afara de la UE, condusă de nume cu probleme penale în țările de unde provin. Juncker, Timmermans și alții, oameni care s-a văzut pe față că ne vor răul ca națiune.
Avem o șansă de a zâmbit; bine că se duc, se duc. Poate se duc și mulți de la noi, că nu merită să fie cu adevărat români, până acum am făcut o radiografie reală și obiectivă, dar unde stau ascunse pacea și prosperitatea, bunătatea, tradiția acestui popor. Toate acestea adică, pacea şi prosperitatea sunt considerate naive și nerealiste.

Ce a ajuns democrația românească ?
Care nu se vede de treizeci de ani? Democrația româ­nească a ajuns o utopie, statul de drept a căzut în derizoriu, autorităţile împrumută procedee specifice inchiziţiei, pentru a-și îngenunchia duşmanii şi a-şi înfricoşa poporul, politicienii precum Preda, Macovei și alții de la alte partide ne spurcă în lume. Tot ei ne vând pământurile prin legile permisibila pe care le fac, resursele, industria ca şi cum ar fi proprietățile moştenite de la părinţii lor. Au furat și fură sute de milioane de euro, dar sunt liberi, Cocos, Pescariu, Udrea și mulți alții. În puşcării s-au adunat mai mulţi nevinovaţi decât vinovaţi, bătrânii şi bolnavii sunt exterminaţi, copii sunt abandonaţi, trăiesc fără viitor, fără vise, fără speranţe.
Suntem o țară unde legea este nelegiuirea. O societate bolnava care nu dorește să-şi înțeleagă propria istorie, o societate care nu oferă nimic semenilor săi Arestările și încarcerările nedrepte, bolile cronice, subeducația, șomajul au devenit un stil de viaţă pentru 98% dintre români. Toate astea, adunate la un loc, se numesc sărăcie. Societatea noastră ridică bariere şi ziduri înalte între parveniţii născuţi din furturi uriaşe şi restul populaţiei aflate pe linia supravieţuirii.
Societatea care se bazează pe realizările pe furturile şi acumulările de avere ale câtorva indivizi, spre deosebire de societatea sănătoasă care prosperă prin înflorirea întregii comunități. O societate bolnavă nu poate face conexiunea între sănătatea generală a populaţiei şi prosperitatea comună, neînţelegând rolul cetățeanului în acest mecanism, care, în fapt, reprezintă unul dintre elementele propriului corp. Societatea noastră românească este deficitară la toate capitolele.
O țară fără conducători iscusiți este o țară fără busolă, cu oameni fără cârmaci, care nu au un viitor. Așteptăm de 30 ani ,,luminița de la capătul tunelului”, care nu mai vine, așteptând viza de la domnii Juncker, Timmermans și altii, care au dorit și doresc ,,binele” acestei țărișoare.
Luminița dlui Ciorbea s-a stins demult, aștept ,,lumi­nița” dlui Timmermans și a fetei morgane UE. Unde ești și ce mai pui la cale împotriva noastră, fetițo? Putem compara vreodată Elveția, care nu este în UE și Romania, care este în UE?

Al dumneavoastră același Prof .Ioan Romeo Mânzală

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate