.

OPINII: Ţara tuturor posibilităţilor

Într-o zi, am întâlnit pe stradă un bătrânel cu un căruț cu fier vechi, îmbrăcăminte veche, o pereche de bocanci și o plasă cu pâine, iar la urma căruțului era Tricolorul. L-am salutat i-am dat 10 lei și am schimbat câteva cuvinte cu bătrânelul.

”Taică, au plecat din țară 10 milioane de locuitori. Ăștia aduc acum în țară, indieni, pachistanezi, sirieni și chiar din Africa, să lucreze în construcții la noi. Dar ăștia nu o să mai plece de aici. În 10 ani, fac 2-3 rânduri de copii și gata, 8-10 milioane de imigranți. Împreună cu țiganii din România, albii devin minoritari. Și uite așa, nu ne mai plângem de nimic”. Dar de ce purtați ,,Tricolorul”? Mă privește cu ochii în lacrimi și îmi spune, arătându-mi cu degetul spre căruț: ”Vezi căruțul?” Da! ,,Atât a mai rămas din România, restul au furat și vândut tot!”

Sporuri, diurne și bani pentru vacanță
Spor de condiții vătămătoare 15-20% (spor pentru radiațiile de la telefon și tabletă). Toate sporurile ajung 30%. La un salariu de 6000 lei, +1800 lei sporuri + diurne la două deplasări/ lună – 1200 lei, bani pentru vacanță 1500 lei și alte venituri. Ce fac acești oameni pentru acești bani, când statul plătește salarii și pensii 75% din venituri? Și atunci, putem spune că statul a devenit mafiot doar pentru el și acoliții lui? Majoritatea banilor trebuie să provină de la mediul privat, respectiv investitorii autohtoni. Dar statul nu colectează, ci jecmănește. Oamenii de afaceri autohtoni au devenit cobaii statului. Statul se împrumută lună de lună pentru acești oameni, nu pentru săraci sau oameni bătrâni și bolnavi.

Dosare la comandă
Din ce în ce mai mulţi oameni de afaceri reclamă faptul că nu se simt în siguranţă ei, familia și chiar afacerile domniilor lor, în contextul în care, în orice clipă, pot fi ,,atacaţi”chiar de instituţiile statului, cuprinse de o sete nebună de a colecta ceva, să poată primi salarii și pensii exorbitante, de a scoate bani din orice, chiar şi de unde nu sunt. Un bun prieten, aflat într-o funcție publică, îmi spunea că și el se miră cât câștigă lunar. În loc ca relația între oamenii de afaceri să fie una corectă cu statul, se observă că statul trece rapid la somații, blocări de conturi, sechestre și amenințări cu dosare. De fapt, la noi se fac dosare nu pe corect, ci cum dictează ,,boierii inculți”. Dacă afacerea prosperă, sunt amenințați cu fel de fel de tertipuri, iar familiile lor stau cu frică în fiecare zi, că se trezesc la ușă cu mascații. Este posibil orice în România, unde statul nu se mai poate controla nici pe el. Am un prieten, om de afaceri, care îmi spunea că în fiecare zi așteaptă să apară cine știe de unde, câte o citație. Am mers pe urma problemelor lui și am observat că de fapt, era mai mult o ,,hărțuire” decât o faptă gravă făcută de el.
Oamenii de afaceri simt o presiune neîntâlnită, iar aceasta se observă la nivel mare, chiar şi atunci când, întâmplător, întrebi un om de afaceri, indiferent de domeniul în care activează, cum merg lucrurile în economia ţării sale. O să-ți răspundă imediat că ar dori să spună stop, că nu mai vrea să continue. Că și-a vinde afacerea dar nu are cui, chiar dacă, prețul afacerii nu este cel dorit, doar ca să scape de stresul pe care-l produc presiunile autorităţilor asupra mediului de afaceri, dar şi instabilitatea economică.

Țara merge într-o direcție greșită!
La această oră, nu vede nimeni că țara este blocată. Conducătorii noștri au o altă viziune, ca și cum economia merge de duduie. Țara merge într-o direcție greșită sau intenționat este lăsată așa. Președintele, nici el nu înțelege ce se petrece în țară, având timp de răfuieli, zi de zi cu PSD , iar când și-a făcut lansarea, a vorbit 50 de minute, de nu a înțeles nimeni nimic. Am așteptat să spună lucruri interesante, dar cred că se gândea să plece undeva în străinătate. Viorica Dăncilă nu are ce căuta nici ca Președinte PSD și nici Candidat la Președinție. A dus partidul în prăpastie, iar economia mai are un pic și intră în colaps.
Ați dat pensii speciale, sporuri, de îmi este rușine să pronunț numele, salarii exorbitante, alte facilități pentru voturi, fără niciun fel de raționament economic. Doamna Dăncilă, vă rog să plecați, să vina cineva priceput să redreseze, dacă se mai poate redresa ceva. Nu am crezut că PSD poate să conducă țara atât de slab. Nu ați făcut nimic! Nici PNL nu va face nimic cu Orban, Țurcan etc. Închiderea firmelor, amenințarea oamenilor de afaceri autohtoni să dea statului bani cât se poate de mulți, ca să poată da la camarilă promisiunile, duce țara la dezastru.
Nu mai e de mirare nici să te trezeşti dimineaţa cu mai mulţi mascaţi în curte decât la monstrul din Caracal, pentru că, adesea, oamenii de afaceri sunt priviţi, din start, ca nişte infractori.

Cine mai este corect în țara asta?
Nici nu mai are sens să pomenim de criza forţei de muncă, necalificată sau calificată. Locurile de muncă sunt pur şi simplu inexistente pe piaţă. La această oră, majoritatea patronilor au restrâns afacerile sau au început să se bazeze exclusiv pe membrii propriilor familii pentru a mai lungi, o vreme, această agonie. Și atunci, aduc oameni de pe alte continente, cum spuneam la începutul articolului. E o stare pe care statul o încurajează şi o susţine vizibil, pentru a nu face nimic concret în această țară.
Vorbim despre un stat care poate fi numit mai degrabă stat de nedrept. Iar atunci, în condiţiile în care mediul de afaceri strigă din răsputeri că nu mai poate îndura ceea ce i se pune în cârcă, nimeni nu are urechi să audă, la ce-am mai putea noi spera?! O resetare din temelii a statului roman trebuie făcută cu alte fețe de oameni noi, și nu cu cele expirate, care nu au făcut ni­mic pentru poporul român.
După mine, situația po­po­rului roman este foarte gravă. Am ajuns să fim o fabrică de produs borfași, curve, hoți, unde interlopii au ajuns mari oameni de afaceri, contracte cu statul destul de bănoase. Așa cum toți vedem legăturile dintre mafioții statului și borfași.
Am văzut legăturile statului cu lumea interlopă, cu rețele întregi de prostituție, rețele întregi de vânzări de copii, rețele de droguri și multe altele. Și, mă întreb, ca orice om de bună credință, care este deosebirea dintre statul și statul paralel? Vedem implicați oameni din justiție, procurori, judecători, polițiști de toate gra­dele, oameni din servicii, politicieni și alții.
Ce caută acești indivizi să facă parte din statul român. Văd, mai nou, un precedent periculos. Ca să mușamalizeze cazurile, toate dosarele grele merg la București. Am ajuns să fim prostiți și manipulați prin tot ce se poate. Noi pentru ce ținem acolo acești oameni fără scrupule? Văd ca mulți dintre ei fug la pensie, că de, au muncit enorm de mult. Hoții își aleg hoții, iar hoțișorii sunt în eșaloanele 2-3-4, care acum fac cursurile de furat.

P.S. Am primit 102 scrisori cu multe probleme ale oamenilor din județ. Cu ajutorul ,,Accent Media” le vom răspunde la fiecare, iar cei care mi-au trimis număr de telefon, le răspund telefonic. Pentru Dl ,,Anonim “din Deva, cu plic la redacție, vă pot spune că aveți dreptate. Germania, Franța și altele nu au plătit nimic (inclusiv ce reiese din proba dv.) la Bruxelles și au luat fonduri. La noi este invers: plătim și nu luăm. Nu sunt membru al niciunui partid politic și nici ,,cumetrii “nu am. Vă mulțumesc că aveți încredere în noi și citiți cu atenție articolele, așteptând scrisori la redacție.

Al dumneavoastră același Prof Ioan Romeo Mânzală

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate