.

OPINII: Un naiv cu ,,viaţă de câine”

Câinii inteligenți vor arareori să-i satisfacă pe oamenii care nu-i respectă – W.R. Koehler

Mergeam pe stradă cu un coleg și vedem un câine tolănit la soare, cu limba scoasă, ori de sete, ori de foame. Este clar, nu avea alternativă. Se uita buimăcit la toată lumea care trece și nu reacționa. Cred ca se gândea foarte atent la votul de duminică și, în principal, la referendum!! Mi-am zis atunci în gând: ” ce viață de câine “.

Cât de normali și anormali sunt românii?
M-am gândit la anumiți oameni și la bolile societății românești. Oare câți avem ,,o viață de câine ” și care sunt bolile societății românești? Normalitate și anormalitate. Rezistența poporului român la dezastrul politic, economic, social, medical și educațional. La fel cum oamenii sunt asemănători (sau chiar la fel) în acelaşi timp, românii sunt şi normali şi anormali.
Normalitatea este o stare favorabilă pe termen scurt – mediu – lung pentru individ şi/sau pentru comunitatea în care trăieşte. Fiecare vede “normalitatea” diferit, în funcţie de ce a primit în cei șapte ani de acasă, pe care-i are s-au nu. Însă sunt lucruri pe care le considerăm cu toţii ca fiind anormale atunci când le vedem sau când avem de-a face cu ceva anormal. Dacă un om merge pe stradă şi vorbeşte singur, acest lucru va fi considerat anormal de sută la sută dintre oamenii care-l văd, considerându-l nebun.
Trebuie să vedem aceste lucruri ca fiind anormale, însă ele sunt anormale faţă de o normalitate pe care ne-am dori-o cu toţii. Sunt anormale faţă de o situaţie, de o societate ideală, spre care vrem să tindem şi la care vrem să ajungem cu toţii, în care să avem bunăstare fizică şi/sau psihică. Manifestările enumerate mai sus sunt sechelele societății în care trăim, coroborate cu sărăcia, educația precară, singurătatea copiilor și bă­trâ­nilor. Toate acestea sunt sechelele s-au bolile socie­tății. Iluziile sunt frumos împachetate. De ce oamenii sunt naivi?

Promisiuni…
În aceste zile întâlnim acest dialog :”Am pentru tine un program de partid care nu poate fi refuzat. Vei avea de toate, bani, mașină la scară, salariu fără muncă, școală fără frecvență,”lucruri pe care nu le poți refuza. Faci tu asta pentru mine dacă te votez? Mă cunoști de un minut și îmi faci favoruri pe loc. Oare de unde până unde? Cam așa suntem prostiți de politicieni în aceste zile.
”Mioriță, lae, lae bucălae” vei fi scoasă din manuale și omorâtă. Așa dorește un chitarist, ajuns politician. Ce reduceri avem, ce tupeu avem, ce fuziuni avem – vom face un mare oraș unind Clujul, Alba și Sibiul, promite un tânăr politician. Acest tânăr politician ar trebui sa unească Târnăveniul cu Ocna Mureș. Știe el de ce? Șeful lui de partid nu iubește ”Mioriţa” (la Odorhei se învață în maghiară). Ah, Mioriță, te știu de șaizeci de ani!
Suntem naivi, anormali? Dacă cineva crede că acest popor este prost, se înșală. Altul a uitat întrebările de la referendum propuse chiar de domnia sa. Dar este o scuză axată pe legile fizicii. De la 50 ani memoria ne mai joaca feste. Avem multe probleme de gândire, de comunicare și de percepție. Cum vreți sa mergem în ”lumea bună”așa?
Cine cauzează aceste pro­bleme? Oare acești domni înfierbântați, cu mințile bol­­nave de politică și plini de ură se gândesc și la pro­blemele societății?
Societatea (sistemul în care trăim) este principalul vinovat de existenţa acestor probleme în societate. Mai exact, cei care se află în funcţii de conducere ale societăţii, ale statului, sunt cei cu adevărat vinovaţi ! Nu sunt interesaţi să rezolve aceste probleme, pentru că noi avem un sistem precar.

Sistemul își pune amprenta pe fiecare dintre noi
Foarte interesant este faptul că, deşi cele trei boli ale societăţii (Sărăcia, Proasta educaţie şi Singurătatea) există într-o proporţie foarte mare, la nivel naţional, manifestările sunt foarte reduse, pentru că societatea este condusă de acești domni. Sistemul cu care suntem forțați zi de zi își pune amprenta pe fiecare dintre noi, fiind terorizați psihic.
Mulți nu mai rezistă și pleacă afară, pentru un loc de muncă mai bine plătit. Normal ar fi, la presiunea care există asupra noastră de ani de zile, să o luăm cu toţii razna! Aici este chestia de care spuneam la început, despre normal şi anormal în acelaşi timp. Dar asta o discutăm cu oameni normali, nu cu oameni care uită și vor doar lux. Oare ce este normalitatea? Este starea ideala a unei Națiuni.
Suntem veseli, mâncăm ce ne dorim, suntem civilizați, suntem manierați etc. În realitate, noi suntem doar normali, pentru că ne dorim aceasta normalitate! În realitate, suntem normali, dar datorită conjuncturilor din viața noastră, anormalitatea este o stare pasageră, de foarte multe ori, care trece de des prin viața unui individ.
Nouă ne plac iluziile frumos împachetate, ca și promisiunile politicienilor. Cum să mai vorbești în Romania de corupție când ,,bomba corupției “a explodat de la Bruxelles. Oare Dnii Juncker și Timmermans mai au curajul să ridice capul? Domnilor, stați cu capul la cutie ! În Europa sunt state care ne dau lecții de co­rupție, iar ele sunt cele mai corupte. Vezi Austria, Olan­da, Germania etc. Lumea a ajuns să nu mai înțeleagă nimic, când vede ce ,,gașcă” este la Bruxelles, care nu a făcut nimic pentru Europa. Societatea noastră ce să mai înțeleagă?

”Hoțul strigă hoții” !
Când mergem pe stradă şi vedem oameni “nebuni”, care vorbesc singuri sau care fac tot felul de lucruri ciudate, când vedem cerşetori, aurolaci sau tot felul de fenomene “anormale”, este bine să realizăm că, de fapt, acele persoane sunt un rezultat LOGIC al situaţiei reale, DURE în care ne aflăm.
Dacă “sunt sărac” este o ruşine doar când e strict din vina ta, pentru că eşti leneş. Dar dacă Statul te ţine sărac prin corupţia, reaua credinţă şi incompetenţa lui, atunci nu este o ruşine că eşti sărac, ci este un motiv de indignare şi REVOLTĂ. Ea vine atunci când nu am un trai decent.
Acceptă aproape până moare gunoiul şi nedreptatea care se varsă asupra lui. Cât de umiliți am fost de Bruxelles! Câtă nedreptate! Câtă ignoranta! Mă întreb: de cine și de ce?
Poporul român nu este în stare să se revolte împotriva nedreptăţii care i se face zilnic; rezistă la sărăcie, este un popor liniștit și care, încă mai crede în această Uniune EUROPEANĂ.

Corupţia, Sărăcia, Proasta educaţie şi Singurătatea
Ne afectează în mod diferit, inclusiv prostia, lașitatea, ignoranta. De ce nu căutam adevărul ? Pentru că, conducătorii noștri iubiți se folosesc de noi doar la alegeri și la ura străzii. Ascultând multe discursuri politicianiste de la toate partidele, am ajuns la concluzia că așa-zișii politicieni ne consideră naivi și prosti. Cred că va fi votarea cu cel mai ,,mare” număr de participanți la urne. Noi suntem coaliția în toate bătăliile vieții, în speță, lupta cu stresul. Iar faptul că românii rezistă stresului fizic şi psihic atât de bine, este, pe de o parte, o problemă.
Poporul român are mai multe şanse de supravieţuire pe timp de crize (de orice fel) faţă de nişte vestici obişnuiţi cu luxul toată viaţa. Europa s-a cufundat în întuneric și, ferească Dumnezeu de mai rău.
Ce fac salvatorii de la Bruxelles? Nimic! Studiază manualele corupției. Acum înțeleg de ce doreau parchet european și procuror șef roman. Noi suntem obișnuiți cu protocoalele.
Acum vin şi eu să pun o întrebare. Noi, românii, mai suntem ÎNTREGI LA CAP, după ce trăim zilnic atâta NEDREPTATE ?! Este incredibil!
Cine sunt eu? UN CÂINE PLIMBAT DE VIAȚĂ ÎN LESA SOCIETĂȚII!
,,Putem judeca inima unui ,,OM ÎN FUNCȚIE” de felul cum tratează animalele“ – Emanuel Kant.

Al dumneavoastră același
Prof. Ioan Romeo Mânzală

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate