.

Pârtiile din staţiunile montane se prezintă în condiţii foarte bune

Riscul de avalanşă este prezent în afara staţiunilor montane.

Staţiunile de schi Straja, Parâng şi Râuşor oferă condiţii foarte bune pentru practicarea sporturilor de iarnă la acest sfârşit de săptămână. Stratul de zăpadă pe pârtii depăşeşte 60 de centimetri, toate zonele schiabile fiind bătute cu ratracul.

În ceea ce priveşte pârtiile de schi din staţiunea Straja, acestea se prezină în condiţii excepţie, cu o medie a stratului de zăpadă de peste 60 de centimetri, iar instalaţiile de transport prin cablu sunt funcţionale. „Cu excepţia vârfului Straja, toate celelate 10 pârtii sunt practicabile şi pot fi apreciate cu nota 9. Stratul de zăpadă este foarte bun, pârtiile au fost pregătite foarte bine”, a apreciat şeful Salvamont Lupeni, George Resiga.

Pârtiile din staţiunea Parâng sunt cotate în nota 10, administratorii acestora intervenind în aceste zile cu tractracul pentru ca stratul de zăpadă să arate impecabil la sfârşitul de săptămână.

„Pârtiile sunt foarte bune, de nota 10. Instalaţiile de transport pe cablu funcţionează. În staţiune avem un strat de zăpadă de 1,2 metri, acolo unde nu a viscolit”, a spus şeful Salvamont Petroşani, Remus Popescu.

Pe de altă parte, riscul de avalanşă se menţine în principalele masive muntoase din judeţul Hunedoara, salvamontiştii apreciind că există un pericol major ca zăpada să o ia la vale. „Toţi care care au în plan acţiuni pe zona crestei Vâlcanului şi a Retezatului central, îi sfătuim să aibă foarte mare atenţie la depunerea zăpezii în zonele de cornişe, deoarece există o lipsă a coeziunii şi apei în stratul de zăpadă, care poate declanşa, la cea mai mică atingere, un tip de avalanşă umedă, foarte periculoasă”, a declarat şeful Salvamont Lupeni-Straja, George Resiga.

În staţiunea Parâng riscul de avalanşă este cotat în nota 4, pe o scară de la 1 la 5, la altitudini mai mari de 1.800 de metri, deoarece în ultima perioadă a nins şi zăpada nu a avut timp să se fixeze de stratul anterior. Sub altitudinea de 1.800 de metri, riscul de avalanşă scade la 3.

„A nins iarăşi încă 40 de centimetri, iar pe creastă această zăpadă va pleca aproape instant. Sunt văi expuse unde zăpada viscolită măsoară doi-trei metri”, a adăugat şeful Salvamont Petroşani, Remus Popescu.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate