.

Patru noi blocuri de locuinţe vor fi reabilitate termic la Deva

Primăria are depuse contracte în valoare de 70,5 milioane euro.

Primăria Deva a semnat patru noi contracte pentru reabilitarea termică a tot atâtea blocuri de locuinţe din municipiu, valoarea sumelor contractate ridi­cân­du-se la 1,5 milioane de euro, fonduri europene nerambursabile.
Primarul municipiului Deva, Florin Oancea, a apreciat că lucrările de execuţie la aceste blocuri ar putea să înceapă până în vara acestui an, în condiţiile în care procedurile de licitaţie publică se vor derula în condiţii normale, fără contestaţii care să nu-şi aibă obiectul. Potrivit acestuia, reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe are efecte benefice directe asupra calităţii vieţii cetăţenilor, deoarece facturile la încălzire scad cu cel puăin 30%, dar şi pentru aspectul oraşului, în asamblul său.
„Sunt proiecte importante pentru cetăţeni, pentru că se vor reduce în mod considerabil costurile la facturile de încălzire. Eu sunt interesat ca oamenii să plătească mai puţin, dar şi oraşul să arate mai bine”, a arătat Oancea.
Pe de altă parte, edilul local a menţionat că Primăria municipiului Deva a depus la Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Vest proiecte în valoare de 70,5 milioane de euro pentru a beneficia de fonduri europene nerambursabile, 14 dintre cele 31 de proiecte, fiind deja semnate în vederea finanţării.
„Avem semnate 14 contracte de finanţare. Suma contractată depăşeşte 11,5 milioane de euro, din totalul celor 70,5 milioane de euro. Mai sunt 17 proiecte şi sperăm să le putem semna până în vara acestui an. Este o mare bucurie pentru că pentru prima dată avem depuse atâtea proiecte pe fonduri europene”, a spus primarul.
La rândul său, directorul ADR Vest, Sorin Maxim, a arătat că reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe este una dintre componentele de finanţare agreată de Comisia Europeană, prin prisma faptului că la nivel european se doreşte reducerea costurilor cu încălzirea şi, implicit, a resurselor folosite pentru pregătirea agentului termic. Aceste aspecte vor conduce, de fapt, spre ţinta propusă de UE prin care emisiile de carbon vor fi reduse cu 20%.
De aceea, lucrările stabilite în proiecte includ, pe lângă partea de anvelopare a blocurilor şi alte operaţiuni cum sunt cele de refacere a acoperişurilor, a iluminatului pe scară sau chiar consolidări ale construcţiilor, dacă este cazul.
În ceea ce priveşte finanţarea proiectelor, fondurile europene asigură 60 % din suma necesară, asociaţiile de proprietari 25%, iar primăriile 15% din bani.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate