.

Preparate delicioase pentru mesele de week-end

Supă cremă de ţelină

Ingrediente: o ţelină mare, o ceapă, trei cartofi, 150 ml lapte, smântână, 50 g unt, pătrunjel, doi litri supă de pui sau orice supă de carne, sare, condimente.

Mod de preparare:

Ţelina şi ceapa se curăţă, se spală şi se pun la fiert în supa de pui. Se lasă sa fiarbă 30-40 min, după care se adaugă cartofii. Când legumele au fiert, acestea se strecoară în alt vas. Se trec apoi prin sită şi se pasează bine, se subţiază cu lapte şi cu zeama în care au fiert, se sărează și se adaugă untul. Se mai lasă puţin la fiert, până ce supa capătă consistenţă. Când e gata,  supa de ţelină se serveşte cu smântână, pătrunjel verde şi, opţional, caşcaval ras.

Mâncare de conopidă

Ingrediente: o conopidă mai mare, 200 ml lapte, 2-3 linguri făină, 4 gălbenuşuri, 100 g caşcaval.

Mod de preparare:

Conopida se desparte în buchețele apoi se ține aproximativ 30 de minute, în apă cu sare. Se pune apoi la fiert. Între timp, se pregătește un sos din lapte şi făină, la care se adaugă gălbenuşurile. Se pregătește apoi un vas termorezistent care se unge cu unt. În vasul astfel pregătit, se pune un strat de conopidă, unul de sos, iar procedura se repetă, ultimul strat fiind de conopidă. Vasul se dă la cuptor și se ține până când conopida se rumenește deasupra. Mâncarea de conopidă se poate servi atât caldă, cât și rece.

Tartă cu prune în înveliş crocant

Ingrediente pentru blat: două gălbenuşuri, 125 g unt, 100 g zahăr pudră, un praj de sare, 100 g zahăr pudră, 150 g făină, două linguri de lapte, 100 g migdale măcinate fin, esenţă de vanilie.

Umplutura: 1,5 kg prune, 4 linguri de zahăr, o linguriţă de scorţişoară.

Stratul crocant: 100 g făină, 50 g migdale măcinate, 50 g unt rece, 50 g zahăr, o linguriţă praf de copt, esenţă de vanilie, o linguriţă de praf de copt, esenţă de vanilie.
Mod de preparare:  

Pentru început, gălbenușurile se mixează cu zahărul şi untul. Se adaugă apoi făina, pudra de migdale şi sarea, iar la final, esența de vanilie şi laptele. Aluatul format se înveleşte în folie alimentară şi se dă la frigider pentru 30 de minute.

Între timp, se spală prunele, se desfac în jumătăţi şi se înlătură sâmburii. Se adaugă apoi zahărul şi scorţişoara.

Pentru stratul crocant  se prepară un aluat din făină, pudră de migdale, unt, zahăr, praf de copt şi esenţă de vanilie. Aluatul format se frământă foarte bine.

Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi unsă cu grăsime se întinde aluatul din folie, care se înţeapă cu furculiţa, din loc în loc. Deasupra se presară pesmet, apoi se aşează prunele împreună cu zahărul şi scorţişoara. Aluatul al doilea, fiind consistent, se dă pe răzătoarea de mere şi se repartizează uniform peste prune. Tarta cu prune se dă la cuptorul încins, timp de  30-40 de minute.

(www.culinare.ro)

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate