Puterea vindecătoare a florilor de fân

Compus din sute de plante, fiecare dintre ele cu virtuți tămăduitoare deosebite, fânul din flora spontană este o adevărată farmacie verde, cu remedii pentru o mulțime de boli. Totul este să știm cum și când să folosim acest leac binefăcător, dăruit cu generozitate de natură.

Florile de fân

Sunt obținute prin scuturarea fânului proaspăt, imediat după uscare. Cea mai mare valoare terapeutică au florile care se obțin din fânul anului respectiv. Dacă nu s-au obţinut din timp florile de fân, se poate folosi și fânul ca atare, mărind doar concentraţia extractelor folosite.
Pentru tratamentele naturiste, cel mai bun este fânul la a doua coasă, numit otavă, şi care creşte în zonele montane, nepoluate.

În medicina populară

Florile de fân erau considerate remedii tămăduitoare pentru mai multe afecțiuni. În urma studiilor efectuate, s-a ajuns la concluzia că multe din aceste metode și tradiții folosite de medicina populară își găsesc justificarea.

Primul fân

Era folosit, în trecut, pentru mărirea rezistenței la boli, purificare, întinerire, înfrumuseţare.

Al doilea fân

Numit și otavă, se folosea, în general, contra răcelii, a bolilor de piept şi gât, pentru tratarea infecţiilor, a reumatismului şi a bolilor de rinichi.

Fânul de pe coastele umbrite şi umede

Se folosea pentru tratarea bolilor cauzate de frig şi umezeală. Cel de pe coastele însorite şi uscate, mai aromat, era folosit pentru înviorare, revigorare, mărirea rezistenţei la boli.

Terapii cu flori de fân

Potrivit specialiștilor, terapiile cu flori de fân sunt foarte eficiente. Dar, în paralel, este necesară o alimentație adecvată fiecărei boli și efectuarea unor tratamente specifice.

Băile cu flori de fân

Pentru obținerea unui extract complet din flori de fân, se procedează în felul următor: în cinci litri de apă se pun la înmuiat 7-10 mâini de flori de fân, timp de 8-10 ore, la temperatura camerei. După acest interval,  maceratul se filtrează şi se pune într-un vas. Florile de fân rămase, la care se mai adaugă 3-4 mâini de flori proaspete, se pun la fiert 1-2 minute, în 5 litri de apă clocotită, după care se lasă să se mai infuzeze, timp de 20-30 minute. Decoctul se filtrează după răcire şi se combină cu maceratul la rece obţinut inițial. Acest extract conţine atât principiile active obţinute prin macerare, cât şi cele extrase la temperaturi înalte, fiind din acest motiv cel mai activ.
Important !
La baia completă cu flori de fan, creşterea temperaturii se va face gradat. Nu vor face aceste băi fierbinţi persoanele hipertensive, care suferă de ischemie cardiacă, epilepsie, tromboflebită, arterita în forme grave, care au suferit accidente vasculare.

În caz de prostată

Băile cu flori de fân sunt foarte utile. În astfel de situații sunt recomandate băile de șezut cu flori de fân, asociale cu coada-calului şi rădăcină de valeriană. Se recomandă câte 100 g din fiecare plantă, la 5 l de apă, preparată ca infuzie. Băile de 20 de minute se fac seara, înainte de culcare, de 3 ori pe săptămână.

Infecțiile urinare

Se vor trata mai repede cu ajutorul băilor de şezut. Astfel de băi se fac timp de trei zile, consecutiv, perioadă în care nu trebuie să se depună efort. După baie, spatele se va înfășura cu un prosop cald, iar bolnavul va sta sub pătură cel puțin 30 de minute.

În cazul durerilor musculare

Sunt indicate băi generale calde, cu extract complet de flori de fân, băi care vor avea o durata de 30 de minute. Tratamentul se face de două-trei ori pe săptămână. Astfel de terapii sunt foarte utile și în parezele uşoare sau nevralgii.

Bolile de piele

Plantele din fân au efecte antiseptice şi modifică anumite procese metabolice la nivelul pielii. În cazul bolilor de piele, băile sunt recomandate ca adjuvant sau chiar ca modalitate principală de tratament pentru eczeme, infecții bacteriene ori cu ciuperci la nivelul pielii.

Infuzia cu flori de fân

Este recomandată în cazul tulburărilor circulatorii și în diverse alergii. În astfel de situații, se pun într-u săculeț din bumbac aproximativ 250 de grame de flori de fân, peste care se toarnă 250 ml de apă călduță. Separat, se fierbe 1 litru de apă, care se varsă peste săculeţul de flori de fân şi se infuzează într-un vas acoperit, 10 minute. Se stoarce săculeţul şi se ţine pe locul dureros.

Inhalațiile cu flori de fân

Sunt foarte utile în afecțiunile respiratorii. Pentru tratament, se va prepara o infuzie dintr-un litru de apă şi o mână de fân. După prepararea infuziei, se va sta deasupra vasului, inspirându-se pe nas aburii emanați, timp de 10 minute. Se recomandă completarea tra­tamentului cu gargară din această infuzie.

Cataplasma caldă  cu flori de fân

O mână de flori de fân se opăresc cu o cană de apă clocotită, timp de 10-15 minute după care se filtrează. Se învelesc apoi în tifon şi se aplică cât se poate de calde pe locul afectat.
Cataplasma rece

Florile de fân se macină cu râşniţa de cafea şi peste ele se adaugă apă fierbinte. Se lasă să stea 1-2 ore, după care se aplică pe locul afectat.

https://www.click.ro, https://clickpentrufemei.ro, www.sanatate.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate