Recomandări ale medicilor privind vaccinarea antigripală

În zilele cu temperaturi scăzute Direcţia  de  Sănătate  Publică  a  judeţului  Hunedoara recomandă populației să asculte sfatul Ministerul Sănătatii, să evite deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii( ex.: o igiena corecta a mainilor) ;să consume alimente bogate în proteine, fructe și legume, sa  nu se renunte la miscare, activitate fizica; sa se respecte regimul de odihna (8 ore de somn pentru adulti si 9- 10 ore de somn pentru copii si adolescenti); sa se evite comsumul bauturilor alcoolice (acestea dau o falsa senzatie de imcalzire ; iar datorita vasodilatatiei periferice favorizeaza pierderea de caldura a organismului uman cu instalarea mult mai rapida a hipotermiei).

În cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecție adecvate –  imbracaminte care sa ajute mecanismele de termoreglare ale organismului (hainele sa fie imbracate in staturi,de preferinta din fibre naturale), căciuli, mănuși dar si incaltaminte calduroasa cu talpi antiderapante pentru a preveni alunecarea si aparitia unor entorse/ fracturi . Recomandari pentru grupele populationale mai vulnerabile:

  • persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii: imbracati-va adecvat, protejati-va zonele vulnerabile si expuneti-va la vremea de afara doar strict, fara a sta prea mult in conditii defavorabile. Evitati deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute.
  • copii – sa fie imbracati adecvat momentului zilei si temperaturilor de afara; aceștia nu trebuie lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie transportați pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător.

Locuințele și spațiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător( asigurandu-se o temperatura de 18-20 *C iar in camerele copiilor 22 *C) și trebuie evitată utilizarea instalațiilor improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon.

De asemenea circulaţia bolilor acute respiratorii reprezintă principala cauză de îmbolnăvire în rândul populaţiei câteva recomandări privind prevenirea îmbolnăvirii cu virusurile care sunt responsabile de aparitia infectiilor acute respiratorii  cat si pentru gripa sunt necesare de reamintit populaţiei:

Cum ne ferim de îmbolnăvire?

  Vaccinarea antigripala cu vaccin gripal sezonier Vaccinarea continua sa fie singura metoda de profilaxie specifica a gripei. La circa 70-80% dintre persoanele care se vaccineaza ofera o protectie de buna calitate (conform reprezentantilor Ministerului Sanatatii)

 Ne spălăm des cu apă şi săpun ori de cate ori este nevoie.

 Mai des ca oricând, în această perioadă, trebuie să ne spălăm faţa şi nasul pentru scăderea încărcăturii microbiene .

 Atunci când strănutăm, folosim batista de unică folosinţă, iar, dacă nu avem, este de preferat să strănutăm pe mânecă sau pe umăr, pentru a evita răspândirea particulelor posibil infectante .

 Evităm aglomeraţiile, atunci când nu este neapărat necesară prezenţa noastră în aceste locuri .

Respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bogată în proteine, legume şi fructe, odihnă şi mişcare ( mers pe jos, cu bicicleta,sporturi diverse) este esenţial pentru menţinerea unui corp sănătos.

De asemenea, persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cronice cardiace și respiratorii, este bine să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.

Ce facem când ne îmbolnăvim?

 La primele simptome de boală – care constau în rinoree, jenă în gât, febră până la 38 grade, stare generală proastă – trebuie să luăm legătura cu medicul de familie.

 În momentul în care o persoană se îmbolnăveşte, primul lucru pe care trebuie să îl facă este acela de a se autoizola. Următorul pas este de a contacta medicul de familie.

 Este total greşită automedicaţia şi, în special, tratarea, acasă, cu antibiotice, fără prescriere de la

medic .

In acest an Ministerul Sanatatii asigura si in acest sezon rece vaccinarea antigripala sezoniera pentru imunizarea persoanelor aflate in grupele de risc (conform OMS):

  • persoanele aflate in evidenta cu afectiuni medicale cronice;
  • femei gravide;
  • personalul medical;
  • persoane (adulti si copii) rezidente in institutii de ocrotire sociala;
  • persoane cu varsta egala sau peste 65 de ani.

Racelile si gripele nu se trateaza cu antibiotice! Numarul normal al infectiilor de tract respirator superior poate sa ajunga si la zece  intr-un an pentru o persoana.

O persoană bolnavă care se izolează la domiciliu  se poate însănătoşi după 7 zile, dacă nu are alte afecţiuni, chiar dacă face o formă severă de boală. Dar, dacă această persoană bolnavă continuă să meargă la serviciu, cu siguranţă îi va infecta şi pe cei din jur şi e posibil ca unii dintre aceştia să facă forme severe de boală sau chiar letale.

Campania de vaccinare antigripala gratuita a demarat in judetul Hunedoara . Pana la aceata ora s-au primit 3 transe de vaccin antigripal sezonier: 21860 doze din cele 31.230 de doze repartizate de Minuisterul Sanatatii.  Vaccinarea antigripala continua sa fie singura metoda de profilaxie specifica a gripei; ea asigura la circa 70-80% dintre persoanele care se vaccineaza ofera o protectie de buna calitate. Vaccinarea antigripala se recomanda a fi efectuata incepand cu luna octombrie (inaintea aparitiei unei epidemii de gripa), organismul avand nevoie de cel putin 2 saptamani de la vaccinare pentru a produce anticorpi impotriva virusului. Vaccinarea se poate realiza pe toata durata sezonului gripal, pentru cei care nu s-au vaccinat la inceputul toamnei, iar imunitatea dureaza cel mult 1 an.

In saptamana 28.10.2019- 03.11.2019  numărul infecţiilor acute respiratorii inregistrate pe teritoriul judeţului Hunedoara este de 1283 de cazuri din care pneumonii 280 de cazuri ,au fost internate un numar de 130 cazuri, nu au fost depistate persoane suspecte de gripa; fata de aceeasi saptamana din 2018 cand au fost inregistrate 1131 de cazuri din care pneumonii 301 de cazuri.

Un numar de 7446 persoane au fost vaccinate cu vaccin gripal tetravalent sezonier (in sezonul rece 2019-2020 judetului Hunedoara i s-au repartizat 31230 doze de vaccin gripal tetravalent sezonier – fata de sezonul rece 2018-2019 cand au fost repartizate judetului Hunedoara 24540 doze de vaccin gripal trivalent sezonier) .

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.