Remedii naturiste pentru picioarele umflate

Se întâmplă, deseori, ca după o zi de muncă, să ne simțim gleznele sau picioarele umflate, fără să ne explicăm fenomenul. În condiții normale, acest lucru nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare, spun specialiștii, dar disconfortul creat ne obligă să luăm măsuri. Dacă nu sunt probleme medicale, putem apela la unele metode naturiste, care, în astfel de situații, ne sunt de mare ajutor.

Cauzele picioarelor umflate

Pot fi multiple.  De la statul în picioare perioade lungi de timp, până la retenţia de apă din organism. Pentru reducerea disconfortului, putem apela cu încredere la tratamentele naturiste. Dacă picioarele rămân umflate pentru perioade lungi de timp, este necesar un consult medical.

 Tratamentele naturiste pentru picioarele umflate

Au ca scop ameliorarea durerilor cauzate de oboseală ajutând, totodată, la reducerea edemului de la nivelul picioarelor și a gleznelor. Acestea pot fi administrate pe cale internă, sub formă de infuzii, siropuri, tincturi, dar și local, prin masaje sau băi cu plante.

Baia cu salvie și rozmarin

Este binevenită după o zi de stat în picoare sau pe un scaun la serviciu. Este nevoie de cinci linguri de salvie, cinci linguri de rozmarin și două căni de apă caldă.  Salvia și rozmarinul se pun într-un vas, peste care se toarnă apa caldă. Se amestecă bine, apoi în această infuzie se vor ține picioarele timp de aproximativ 15 minute, până se răcește apa.

Băile cu apă și sare

Sunt printe cele mai cunoscute remedii și avem nevoie de : trei linguri și jumătate de sare de mare gemă (40 g) 500 ml apă caldă, 500 ml apă rece. Se pune la fiert o parte din apă (500 g) în care se toarnă jumătate din cantitatea de sare, amestecându-se până la dizolvare. Se adaugă și apa rece, în așa fel încât temperatura  să fie suportabilă. În acest amestec se țin picioarele aproximativ 10 minute, după care, picioarele se șterg iar apa se aruncă. Se toarnă apoi restul de apă rece și de sare în vas, iar în apa respectivă se țin picioarele cel puțin trei minute. Alternanța dintre apă rece și caldă stimulează circulația sanguină în picioare și glezne, reducând inflamațiile.

Băile cu sare și oțet

Sunt la fel de utile, procedându-se astfel: într-un vas se pune apă caldă  până la jumătate, la care se adaugă trei mâini de sare grunjoasă şi două linguri cu oţet. Picioarele se vor ține în apă până când amestecul se răcește. La final, picioarele  se înfășoară cu un prosop îmbibat în apă caldă și oţet. După 10-15 minute, se va simți efectul.

Baia cu mentă

Este foarte eficientă, menta fiind revigorantă, diuretică și antiinflamatoare. Pentru o astfel de baie avem nevoie de trei linguri de frunze proaspete de mentă și un litru de apă. Apa se pune la fiert, iar când dă în clocot, se adaugă frunzele de mentă, care se lasă să fiarbă la foc mic, timp de 10 minute. Amestecul se toarnă într-un vas, iar când ajunge la temperatura suportabilă, se înmoaie picioarele, ținându-se până se răcește apa.

Ceaiurile diuretice

Natura ne oferă o mulțime de plante, care au calități diuretice deosebeite. Iată câteva dintre ele:

Ceaiul de păpădie

Bogat în flavonoizi, polifenoli și potasiu, un astfel de ceai ajută la eliminarea apei în exces, înainte să se acumuleze în picioare.

Florile și frunzele de măceșe

Constituie, de asemenea, un puternic diuretic. În plus, acestea conțin substanțe antiinflamatorii și antioxidante, care reduc inflamați de la nivelul picioarelor și mâinilor.

Ceaiul de coada calului

Ajută la eliminarea toxinelor din corp, fiind un diuretic foarte puternic.Pentru prepararea lui este nevoie de două linguri de coada calului (20 g) și un litru de apă. Apa și planta se pun la fiert timp de 15 minute. După acest interval, vasul se ia de pe foc și se lasă la infuzat. Ceaiul obținut se bea pe tot parcursul zilei. Ceaiul se poate îndulci cu miere.

Infuzia de pătrunjel

Bogat în potasiu, pătrunjelul este un diuretic natural, care ajută orgamnismul să elimine lichidele și sarea în exces, îmbunătățind astfel funcția renală.  Pentru prepararea ei, se procedează în felul următor: frunzele și rădăcinile de pătrunjel se toacă mărunt. Peste ele se pune o ceașcă de apă fiartă, apoi se lasă la infuzat zece minute. Infuzia obținută se consumă îndulcită cu miere, la care se adaugă lămâie sau ghimbir după gust.

Rădăcina de brusture

După o zi obositoare, când picioarele au început să se umfle, ne putem reface folosind rădăcina de brusture. Astfel că, se lasă la infuzat 400 ml de apă și o mână de plantă mărunțită, timp de zece minute. În infuzia respectivă se vor ține picioarele timp de 15 minute.

Ghimbirul

Este și el foarte util, atunci când tendoanele au început să se umfle. Pentru ca inflamația să se resoarbă rapid, se folosesc opt felii de ghimbir proaspăt, care se fierb într-o jumătate de litru de apă, apoi se lasă la infuzat 10 minute. Se vor consuma patru căni de ceai pe zi.

Macerat din usturoi și miere 

Aceste alimente sunt eficiente în bolile circulatorii și pot ameliora durerile şi furnicăturile de la nivelul picioarelor. Pentru prepararea maceratului cu usturoi și miere este nevoie de:  250 g de miere și aceeaşi cantitate de usturoi pisat, care se lasă la macerat o săptămână, într-un borcan pus în loc ferit de soare sau căldură.  Borcanul se va agita zilnic. Din maceratul obținut se ia câte o lingură, cu 40 de minute înainte de masă, de trei ori de zi.

Aloe vera

Plantă minune, folosită într-o multitudine de afecțiuni, aloe-vera este foarte utilă și în cazul picioarelor umflate. Astfel că, se răzuiește gelul de pe o frunză de aloe și se consumă două lingurițe dimineața, pe stomacul gol, în amestec cu apă sau suc natural de fructe. O altă metodă ar fi aplicarea gelului direct pe zonele afectate.

Masajul

Se face, de obicei, în cazul unei circulații deficitare sau dacă este vorba de o entorsă. Prin masaj este stimulată circulația, iar infamația se diminuează.

Masajul cu scorțișoară și cuișoare

Este foarte eficient și avem nevoie de: un bețișor de scorțișoară, trei cuișoare, două linguri de ulei de măsline. Cuișoarele și scorțișoara se pisează în mojar până se obține o pudră fină. Mirodeniile se pun apoi într-o cratiță, împreună cu uleiul de măsline, se amestecă bine, apoi se încălzesc timp de un minut, la foc mic. După ce amestecul obținut se răcește, cu el se masează zonele afectate, prin mișcări circulare, de jos în sus. Piciorul nu se clătește, dar se pune o șosetă, care se ține de seara până a doua zi dimineața, când șoseta se dă jos, iar piciorul se clătește cu apă caldă.

Masajul cu mușețel

Mușețelul are numeroase proprietăți benefice, mai ales antiinflamatoare. Pentru masaj se poate folosi atât ceaiul, cât și uleiul esențial, cu care se masează zona afectată. Pentru prepararea ceaiului se folosesc două linguri de flori de mușețel, care se fierb în 500 ml de apă, timp de zece minute. După acest interval, ceaiul se lasă la infuzat, iar după ce se răcește, lichidul se toarnă pe picioare, cu el masându-se circular, începând cu laba piciorului, până către genunchi.

Compresele cu pastă de hrean

Se vor aplica pe tălpi, timp de 10 seri la rând. Pentru prepararea pastei de hrean se rade o bucată de hrean, care se amestecă apoi cu o lingură de sare grunjoasă şi una de făină albă, de grâu. La compoziție se adaugă  alcool medicinal,  amestecându-se până când amestecul prinde consistenţă. Tratamentul se poate relua după o pauză de cinci zile.

În timpul somnului

Picioarele se vor ține mai sus decât restul corpului. Tălpile ar trebui să se afle mai sus decât inima. În acest mod, apa va fi îndepărtată din zonele unde s-a format edemul. Ea se va resorbi în corp și va fi eliminată în cele din urmă sub formă de urină.

Reducerea aportului de sare

Potrivit specialiștilor, excesul de sare din corp duce la reținerea apei în organism mai mult decât ar trebui. În plus, nevoia de a urina scade. Apa este adesea depozitată la nivelul picioarelor și mâinilor, conducând la apariția edemelor. Dacă se va reduce aportul de sare din alimentație, efectul va fi o reducere rapidă a simptomului de picioare umflate.

https://dozadesanatate.ro

https://www.libertateapentrufemei.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate