.

Reţeta de azi: Griș cu lapte și stafide, în sos de portocale

Ingrediente: 400 ml de lapte, 4 linguri de zahăr tos, 2 plicuri de vanilie, 8 linguri rase de griș, 50 grame de stafide aurii, esență de rom pentru înmuiat stafidele, ulei de alune de pădure, pentru uns formele.

Pentru sosul de portocale: 125 ml de suc proaspăt de portocale, 2 linguri de zahăr tos,  coaja răzuită de la o portocală, o lingură de amidon alimentar, 15-20 grame de unt, o portocală feliată, pentru decor.

Mod de preparare

Stafidele, opărite un minut, se pun în esență de rom. Portocala se spală, se răzuiește coaja, apoi se stoarce sucul de la ambele portocale. Formele se ung cu ulei de alune de pădure, pentru un gust mai bun și pentru ca grișul întărit să poată fi răsturnat mai ușor în farfurioară, la servit.

Separat, la foc mic, se amestecă zahărul cu vanilia și laptele. După ce zahărul s-a topit, se adaugă, în ploaie, grișul, amestecându-se continuu, până ce se îngroașă. Grișul cald, se toarnă în forme, doar până la jumătate, deasupra se presară stafidele, se completează cu griș, apoi stafide, până se umplu formele, ultimul strat fiind de stafide. Grișul astfel pregătit, se lasă să se răcească.

Pentru prepararea sosului de portocale, amidonul se subțiază cu 2-3 linguri de suc de portocale. Într-o crăticioară se amestecă zahărul cu coaja de portocală, peste care se toarnă restul de suc de portocale. Cratița se pune la foc mic, 1-2 minute, după care, la compoziție se adaugă amidonul subțiat cu suc de portocală. Ingredientele se amestecă în continuare, la foc mic, încă 4-5 minute, iar când sosul s-a îngroșat, cratița se ia de pe foc. Se lasă să se răcească 1-2 minute, apoi se adaugă untul, amestecându-se ușor, până la omogenizare.

Grișul întărit se desprinde cu grijă și se răstoarnă apoi în farfurioare. Se toarnă sosul deasupra și se decorează cu felii de portocale. Grișul se poate servi atât călduț, cât și rece.

https://www.bucataras.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate