.

Reţete culinare cu verdeţuri de primăvară

Ciorbă de ștevie

Ingrediente: două cepe, doi morcovi, o rădăcină de pătrunjel, un păstârnac, un ardei kapia, leuștean, ulei de floarea soarelui, un dovlecel, 500 g ștevie, sare și piper după gust, 750 ml borș, două ouă.

Mod de preparare

Legumele se curăță, se taie mărunt și se pun la călit, la foc mic, într-un vas mai înalt, cu ulei și puțină apă, până devin translucide. Peste ele se toarnă aproximativ trei litri apă rece, se asezonează cu sare și piper. Legumele se fierb aproximativ 30 de minute, la foc mediu, semiacoperite. Între timp, ștevia se curăță de nervuri și se taie feliuțe. Când legumele s-au fiert, se adaugă ștevia, leușteanul curățat și tocat mărunt, iar ciorba se mai lasă la fiert circa 10 minute. La final se adaugă borșul, pătrunjelul tocat, apoi se drege cu ou.

 

Pachețele de primăvară

Ingrediente pentru umplutură: 1/2 varză mică albă, 2 morcovi, 1 ardei gras roșu, 1 ardei gras galben, 2-3 căței de usturoi, 3-4 felii șuncă sau 300 gr carne tocată de pui, o jumătate fir de praz, 4-5 ciuperci asortate, 3-4 linguri sos soia, 300 ml ulei, sare și piper după gust, un pachet foi de plăcintă subțiri.

Sos dulce acrișor: 3 linguri oțet, 3 linguri zahar, 2 linguri sos de roșii, 2 linguri sos de soia, zeama de la 2 portocale, o lingură ulei, o linguriță amidon, 5-6 linguri de apă.

Mod de preparare

Într-o tigaie se pun 2-3 linguri de ulei, în care se călește ceapa sau șunca. Când carnea este gata, se adaugă morcovii, varza, prazul, usturoiul, ciupercile și ardeii tăiați fideluțe, piperul și sosul de soia. Totul se fierbe aproximativ un minut, la foc mare, până se evaporă lichidul. Între timp, se desfac foile, care se taie în pătrățele, aproximativ egale. La mijlocul pătrățelului, se pun două lingurițe de umplutură, apoi  se fac rulourile. Acestea se prăjesc în ulei încins până devin aurii, după care se scot pe un prosop de hârtie. Rulourile prăjite se vor servi alături de un sos acrișor.

Sosul:

Ingredientele pentru sos se amestecă bine, după care se pun la foc până ce sosul se îngroașă.

Prăjitură cu rubarbă

Ingrediente: 4 ouă, două linguri de ulei, sare, 100 g zahăr, două plicuri de zahăr vanilat, două linguri de ulei, 4 linguri pline de făină albă, un praf de copt, 250 g rubarbă, zahăr pudră vanilat.

Mod de preparare

Tijele de rubarbă se curăță, se spală, se șterg cu prosoape de hârtie, apoi se taie în bucățele mici. Se separa ouăle. Gălbenușurile se amestecă bine cu uleiul.

Albușurile se bat spumă cu un praf de sare. Se adaugă,  pe rând, zahărul și se mixează până se obține o spumă lucioasă, ca de bezea. Se pun gălbenușurile și totul se amestecă ușor cu o spatulă.

Faina albă se amestecă bine cu praful de copt, apoi se incorporează în spumă cu mișcări ușoare, de jos în sus. Dacă este cazul, se mai poate adăuga puțină făină. Se

pregătește o tavă rotundă, cu diametrul de 24 cm, care se tapetează cu hârtie de copt, în care se toarnă compoziția. După ce se nivelează, deasupra se așază bucățile

de  rubarbă, care au fost amestecate cu o lingură de făină. Tava se dă la cuptorul preîncălzit, la 170 de grade C, pentru circa 20-25 de minute. Se face testul cu scobitoarea, iar după coacere, prăjitura se lasă pe un grătar să se răcească. Se pudrează cu zahăr vanilat, apoi se porționează.

https://www.bucataras.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate