.

Reţete delicioase: Ce gătim în week-end?

Ciorbă răcoritoare de cartofi

Ingrediente: 1 kg cartofi, 2 dovlecei, o legătură ceapă verde,  2 linguri bulion, 500 ml borș de putină, o legătură leuștean verde,  sare, piper, un ou (opțional).

 Mod de preparare:

Cartofii și dovleceii se curăță de coajă, se taie cubulețe și se pun în oala de ciorbă. Se adaugă ceapa tocată mărunt și totul se completează cu 4 litri de apă. Legumele se lasă la fiert 10-20 de minute. Separat, se fierbe borșul, iar după aproximativ 15 minute, se toarnă în ciorbă. Se mai dau câteva clocote, iar la final, se adaugă bulionul. Opțional, se bate un ou cu câteva linguri de apă, se toarnă în ciorbă, amestecându-se până se formează zdrențe. Se oprește apoi focul, iar ciorba se aromează cu leuștean tocat mărunt. Se poate servi rece, de la frigider.

http://www.caietulcuretete.com

Vinete umplute cu carne

Ingrediente:150 g carne tocată, o felie de franzela, un ou, 25 g făină, piper, sare, ceapă, 4 vinete, 1/4 l suc de roșii,  3-4 căţei de usturoi, o linguriţă ceapă rasă, pătrunjel, ţelina, untdelemn.

Mod de preparare:

Carnea tocată, franzela muiată şi stoarsă se amestecă bine cu ceapa călită şi condimentele. La tocătură se adaugă oul crud, făina şi totul  se amestecă bine, până se formează o pastă.

Vinetelor necurăţate li se taie un căpăcel în locul unde  este codiţa şi li se scoate miezul în aşa fel încât marginile să rămână de un centimetru grosime. Miezul se gustă, iar dacă nu este amar, se dă prin maşină şi se amestecă apoi cu carnea. Vinetele scobite se sărează puţin pe dinăuntru, se lasă 30 minute să-şi lase zeama, apoi se spală, se storc puţin şi se umplu cu tocătura. Se aşează într-o cratiţă, potrivită ca mărime, în care se pun 4-5 linguri de untdelemn şi ceapa rasă fin. Se prăjesc două minute, întorcându-se pe toate părţile, apoi se sting cu sucul de roşii şi apă. Se fierb acoperite, la foc mic, 30-40 minute, sau se dau la cuptor. După ce vinetele s-au fiert,  se adaugă peste sos două linguri de făină amestecată cu apă, se mai lasă câteva minute pe foc până sosul se leagă. La final se adaugă sare, usturoi pisat, piper şi pătrunjel verde.

Prăjitură “Visul unei nopți de vară”

Ingrediente pentru blat: 150-200 g nucă, 7 ouă, 7 linguri de zahăr, 7 linguri de apă, 5 linguri de făină, 2 linguri de cacao, un praf de copt.

Pentru cremă: două budinci, 500 ml lapte, 6 linguri de zahăr, un pachet de unt sau margarină, arome.

Pentru decor: ciocolată rasă.

 Mod de preparare:

Albușurile se bat spumă cu apă, se adaugă zahărul, iar după ce se întăresc, se adaugă, pe rând, gălbenușurile, făina cu praful de copt și cele două linguri de cacao.

Se pregătește apoi o tavă unsă și tapetată cu făină, în care se pun nucile tăiate, pe toată suprafața ei, peste ele turnându-se blatul. Tava se dă la cuptor pentru 20-25 de minute, când se face testul cu scobitoarea. După ce este scos din cuptor, blatul se lasă să se răcească. Între timp, se pregătește crema. Laptele împreună cu margarina se pune la foc, iar după ce se topește margarina se adaugă zahărul, apoi budinca, procedându-se după instrucțiunile de pe plic. Totul se amestecă ușor, până se obține o cremă consistentă. Peste blatul răcit și întors pe partea cu nucile, se toarnă crema, iar prăjitura se dă la rece aproximativ o oră. După acest interval, deasupra se rade ciocolată.

Sursa: gustos.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate