.

Reţete delicioase pentru masă festivă de Florii

Ciorba de ciuperci pleurotus

Ingrediente: 400 g ciuperci pleurotus, 3 linguri ulei de măsline, 2 ceape, 3 morcovi, un păstârnac, 2 ardei, sare, o legătură leuștean, suc de roșii borș.

Mod de preparare

Zarzavaturile se curăță, se toacă mărunt, apoi se pun la fiert în apă cu sare și puțin ulei. Legumele se lasă la fiert un timp la foc potrivit, apoi se adaugă ciupercile spălate şi tăiate fideluțe. După 30 de minute, se adaugă sucul de roşii, apoi borşul. Se sărează după gust, iar la final, se presară leuşteanul tocat.

Roşii umplute cu sardele

 Ingrediente: 10 roşii,  2 cepe,  2 căţei de usturoi, un pătrunjel şi mărar verde, 2 felii de pâine albă, 1 cutie de sardele, 1 lingură pesmet, ulei, o lingură pastă de roşii, sare şi piper.

 Mod de preparare:

Pentru început, se pregătesc sardelele. Se scoate șira spinării de la fiecare pește și se zdrobește conținutul. Felia de pâine se înmoaie în apă, se stoarce şi se dă printr-o sită. Ceapa se toacă mărunt şi se pune la călit în ulei. Usturoiul se curăţă şi se toacă mărunt, la fel şi verdeaţa. Ingredientele se pun într-un castron, se adaugă pasta de roşii, sare şi piper. Cu această compoziţie se umplu roşiile scobite, se presară apoi cu puţin pesmet, se stropesc cu ulei şi se dau la cuptor, la foc potrivit.

File de peşte cu spanac

Ingrediente: 1 kg. de file de peşte, 1 kg de spanac, 100 de grame de margarină sau ulei, o ceapă, 2 căţei de usturoi, o lămâie, sare, piper.

Mod de preparare:

Fileul de peşte se spală, se  rulează, se condimentează bine, apoi se unge cu ulei şi se lasă la cuptor cinci minute. Spanacul se curăţă bine, se spală, se fierbe, se scurge şi se căleşte în margarină sau ulei, alături de ceapa şi de usturoiul tăiate mărunt. Se condimentează cu sare şi piper. Se pregătește apoi o tavă unsă cu ulei, în care se pune spanacul, deasupra se aşază frumos fileul de peşte şi se dă la cuptor. Se serveşte ornat cu felii de lămâie.

Prăjitură de post cu suc de roșii, cremă de griș și gem

 Ingrediente pentru foi: 15 linguri ulei, 15 linguri suc de roșii, 5 linguri zahăr, o linguriță bicarbonat de sodiu, oțet pentru stins bicarbonatul, 500 gr făină albă, puțină sare, esență de rom.

Ingrediente pentru cremă: un litru de apă, 200 gr griș, 150 gr margarină, coaja și zeama de la o lămâie, 75 gr nucă de cocos, 7 linguri zahăr,  400 gr gem, plus patru linguri nucă măcinată, putina sare.

Mod de preparare:

Pentru prepararea foilor, se pregătește un bol, în care se pune uleiul cu zahărul și puțină sare. Ingredientele se amestecă, iar la compoziția se adaugă sucul de roșii, esența și se omogenizează. La compoziție se adaugă 1/3 din cantitatea de făină, peste care se pune bicarbonatul stins cu puțin oțet. După omogenizare, se încorporează restul de făină, iar aluatul se frământă cu mâna. Aluatul obținut se împarte în patru, se acoperă cu un șervet și se dă la rece pentru 20 de minute.

Se pregătește o tavă cu dimensiunile de  aproximativ 25/35 cm, care se unge, pe dos, cu ulei. Fiecare bucată de aluat se întinde, cu sucitorul, pe blatul înfăinat, până se obține o foaie de dimensiunea tăvii. Foaia se pune apoi pe dosul tăvii, care se introduce în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade. După aproximativ 8 minute, când marginile se rumenesc, este semn că foaia este coaptă. La fel se procedează și cu celelalte bucăți de aluat.

Pentru cremă, apa se pune la fiert împreună cu zahărul, coaja de lămâie și puțină sare. Când apa începe să fiarbă, se adaugă, treptat, grisul, amestecându-se continuu. După ce crema s-a îngroșat bine, se ia de pe foc, se adaugă zeama de lămâie și margarina. Ingredientele se amestecă bine cu telul sau mixerul, până la omogenizare. După două-trei minute, se adaugă nuca de cocos, amestecându-se în continuare până se încorporează. Când crema este ușor călduță, jumătate din cantitatea ei se întinde pe foaia de prăjitură răcită, peste care se adaugă a doua foaie, care se unge cu gem și nucă. Se așază apoi cea de a treia foaie, peste care se întinde crema rămasă, care se acoperă cu ultima foaie. Prăjitura se presează ușor cu mâna, apoi se dă două-trei ore la rece.

Important !

La masa de Florii nu ar trebui să lipsească vinul, deoarece este dezlegare! Puteți servi și bere sau cocktailuri de fructe.

http://retetepapabun.ro

https://clickpoftabuna.ro.

https://www.crestinortodox.ro

 

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate